Školáci a vianočné darčeky: Čo treba zvážiť?

Vianoce sa automaticky spájajú našim deťom a školákom s darčekmi. Rodičia posledné dni trávia vymýšľaním tých najlepších darčekov, ktorými chcú urobiť radosť svojim deťom. Predškoláci budú mať pravdepodobne najväčšiu radosť z hračiek, rodičia môžu vsadiť na rôzne interaktívne a vzdelávacie hračky.

13.12.2017 16:00
deti, vianoce, darčeky Foto:
Rodičia často bojujú s tým, koľko darčekov by si deti mali pod vianočným stromčekom nájsť.
debata

Školáci sa potešia novým darčekom, ktoré môžu využiť v škole, tí starší študenti zas technologickým pomôckam, ktoré využijú pri štúdiu. Vianočné darčeky nemusia vždy skončiť len pri oblečení alebo kozmetike. Dnes sa už dá vyberať z rôznych alternatív, ktoré navyše môžu splniť aj úžitok.

Vzdelávacie a interaktívne hračky a knihy, vzdelávacie pobyty alebo kurzy či prípadne poukazy na aktivity spojené so vzdelávaním. Aj toto všetko si študenti môžu tento rok nájsť pod vianočným stromčekom.

Na čo by teda mali rodičia myslieť pri kupovaní vianočných darčekov? Nakupovanie darčekov je väčšinou milá povinnosť, ale aj tu treba myslieť na to, komu darček chceme podarovať a komu ním chceme urobiť radosť.

„V prvom rade, že kupujú darčeky svojim deťom a nie sebe. Mali by poznať túžby, priania, sny svojich detí a nejak sa v tých rámcoch hýbať. Samozrejme, že v rámci ich možností a reality,“ radí školská psychologička Kornélia Ďuríková.

Veľa rodičov trápi napríklad aj to, koľko vecí treba nakúpiť. Čo je málo a naopak, čo je už príliš veľa? Koľko darčekov by si teda mali deti pod vianočným stromčekom nájsť? Jedno číslo alebo správna odpoveď však pravdepodobne neexistuje.

„To je ťažká odpoveď. Sama som mama, takže viem, aké je ťažké odolať detským prianiam. Myslím si však, že to záleží od samotnej rodiny, možností, zvyklostí, tradícií. Neexituje na to univerzálne pravidlo,“ hovorí Ďuríková.

Pri vianočných, ale aj iných daroch všeobecne neplatí to isté. Škôlkari a menšie deti majú iné očakávania, nároky ako starší školáci. V neposlednom rade je to aj o samotných zvykoch v konkrétnej rodine, pretože nájdu sa rodičia, ktorí nekupujú hmotné darčeky, ale Vianoce skôr vnímajú ako sviatky, kedy sa stretáva rodina a priatelia a obdarovávajú sa napríklad nezvyčajnými darmi alebo len nejakou drobnosťou.

„Priania, túžby, či pohľady detí na darčeky sa okrem iného aj vekom menia, takže sa to nedá zhrnúť. Určite ale asi netreba zabúdať na „zdravý rozum“ a isté hranice. Myslím si, že cieľom každého rodiča je urobiť deťom radosť. A niekedy na to stačí aj jeden darček,“ vysvetľuje psychologička.

Čo si myslí o drahých darčekoch odborník? Sú takéto darčeky vôbec vhodné aj pre deti?

„Aj na to je ťažké odpovedať. Každý vníma „drahý darček“ inak. Pre niekoho môže byť 20-eurové autíčko či bábika veľa, pre iného nie až tak. Ak sa ale bavíme o výrazne finančne náročných darčekoch, tak si myslím, že nemajú pre deti zmysel. A v konečnom dôsledku, deti ani nedokážu oceniť tú finančnú stránku či exkluzivitu tak, ako očakáva dospelý. Deti majú väčšinou radosť z maličkostí, spoločných zážitkov, presne cielených darčekov, po ktorých oni veľmi túžia. A tie vôbec nemusia byť drahé,“ uzatvára tému darčekov Kornélia Ďuríková.

Hľadáte nezvyčajné tipy na vianočné darčeky pre svoje deti? Čítajte viac TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #tipy na darčeky #vianočné sviatky #vianočné darčeky