Ak chce byť študent úspešný, mal by dodržiavať určité zvyky

Niektorí študenti sú úspešní, iní zas menej a niektorým sa nedarí vôbec. Od čoho úspech v škole vôbec závisí? Je to na základe vrodených vlastností alebo stojí za tým naozaj tvrdá práca?

21.01.2018 13:40
študentky, škola, učenie, knižnica Foto:
Bez disciplíny a dodržiavania študijného plánu vynikajúce výsledky v škole nedosiahnete.
debata

Tí najúspešnejší študenti to majú z pohľadu spolužiakov, ktorí dosahujú horšie výsledky, možno v niektorých prípadoch aj jednoduchšie. Pedagógovia ich väčšinou viac uznávajú, predpokladajú, že vždy sú na vyučovanie pripravení a niekedy sa tým ostatným môže zdať, že sú viac obľúbení a majú ich viac radi ako priemerných študentov. Z toho môžu niekedy vzísť aj určité výhody a „prižmúrenie oka“.

Na druhej strane sa ale treba pozrieť aj na to, že výborné výsledky pravdepodobne nikomu „nespadli z neba“ zadarmo. Za vynikajúcimi známkami a najlepšími hodnoteniami sú často dlhé hodiny učenia a pripravovania sa, sedenia nad knihami, študovaním literatúry či už v knižnici alebo na internete a hľadaním si všetkých informácií. Nakoniec takmer všetci úspešní ľudia sa riadia určitými pravidlami a dodržujú svoje overené zvyky, vďaka ktorým sa im darí. Majú väčšinou prísny režim, stanovené pravidlá a snažia sa ich dodržiavať.

To isté platí aj v rámci štúdia. Existuje zopár zvykov, ktoré môžu pomôcť žiakom a študentom k tomu, aby boli úspešní a aby sa im v škole darilo čo najlepšie.

Odborníci odporúčajú študentom nasledujúce zvyky:

  • Nastaviť si plán hneď na začiatku školského roka, priebežne však kontrolovať aj jeho plnenie a dodržiavanie v rámci roka. Pracuje sa vám lepšie hneď po škole alebo až neskôr vo večerných hodinách? Kedy ste produktívnejší a lepšie sa vám učí? Potrebujete na učenie dlhšie bloky alebo sa radšej učíte v menších časových intervaloch? Nájdite si vhodný režim pre vás a zapracujte ho do svojho plánu. Zorganizujte si svoje plány. Harmonogram – dôležité je si svoje štúdium dobre rozdeliť a zadeliť si aj časovo, čo sa budete učiť a kedy.
  • Nesústreďujte sa na viac vecí naraz. Multitasking nie je vhodný pri ťažších predmetoch a náročných skúškach. Vyhodnoťte si to, čo potrebujete vedieť a pracujte na tom. Neberte si toho na svoje plecia veľa. Poznajte svoje možnosti.
  • Robte si poznámky, tie udržujú vašu pozornosť na hodinách. Zároveň vám pomôžu zúžiť pozornosť na to, čo potrebujete vedieť – niekedy je jednoduchšie a efektívnejšie si prečítať poznámky, ako študovať celú knihu.
  • Správny spôsob učenia – pred samotným učením sa, pozrite si všetky poznámky, skontrolujte si texty, napíšte si krátke kartičky s definíciami. Nakoniec si urobte aj krátky test, ktorý ukáže, čo si treba ešte pozrieť.
  • Miesto, kde študujete, neberte na ľahkú váhu. Malo by to byť miesto, kde viete byť produktívny, kde nie sú rušivé predmety, napríklad televízia a podobne. Nezabudnite na to, že toto miesto potrebuje dostatok svetla, čerstvého vzduchu a psychológovia odporúčajú si dať do tohto priestoru aj kúsok zelene – samozrejme, že sem nepatria kvety so silnou a ťažkou vôňou.
  • Nebojte sa klásť otázky. Na to sú tu učitelia, ktorí vám môžu pomôcť pri rôznych nevyjasnených otázkach. Požiadajte svojho pedagóga o pomoc, ak ju potrebujete a nebojte sa pýtať, ak niečomu nerozumiete. Kto sa nepýta, tak sa nič nedozvie.
  • Ak sa vám lepšie študuje vo dvojici, prípadne vo väčších skupinách, nájdite si svoju „krvnú skupinu“. Spoločne vám to môže ísť rýchlejšie a efektívnejšie, rozdelíte si úlohy na prípravu podkladov a materiálov a nakoniec si spoločne viete odovzdávať jednotlivé informácie. Často metóda učenia ostatných pomáha naučiť sa oveľa viac.
  • Spánok – minimálne osem hodín každú noc. Vaša pracovná pamäť sa zlepší, ak si doprajete dostatok času na regeneráciu. Práve kvalitný spánok je garanciou úspechu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdium #efektívne učenie