Po polročnom hodnotení by mali rodičia svoje deti motivovať

Prvý polrok majú študenti za sebou a prichádza druhá polovica školského roka. Výsledky, ktoré žiaci za toto obdobie dosiahli, si mohli s rodičmi pozrieť vďaka polročnému hodnoteniu. Niektorým žiakom sa darilo, iní zas poľavili vo svojom snažení.

04.02.2018 12:00
škola, žiak, pero, písanie Foto:
Tento týždeň si polročné hodnotenie prevzalo približne 700-tisíc žiakov. Začína sa druhý polrok a školáci si môžu zlepšiť to, v čom sa im uplynulý polrok nedarilo.
debata (3)

Ako by mali rodičia pristupovať k polročnému hodnoteniu? Riešiť zlé známky s „horúcou hlavou“ neodporúčajú ani odborníci. Na začiatok si treba sadnúť so svojim dieťaťom a porozprávať sa o výslednom hodnotení.

K polročnému hodnoteniu treba pristupovať určite s citom, empatiou a toleranciou. Odborníci radia, aby sa rodičia na základe polročného vysvedčenia pozreli na to, v čom ich dieťa potrebuje „pridať“ a naopak, v čom je dobré. Na základe tejto informácie tak môžu školákovi pomôcť a poradiť. Dôležité je ho ďalej povzbudiť.

Kto vie lepšie posúdiť aktivitu v rámci domácich príprav svojho dieťaťa počas školského roka ako sám rodič? Vidí, ako sa školák doma pripravuje a snaží, prípadne ako sa učeniu vôbec nevenuje. Na základe toho vie vymedziť určité pravidlá a povinnosti, ktoré by mal žiak dodržiavať. Druhý školský polrok sa tak môžete primerane a hlavne spoločne sústrediť na predmety, ktoré si potrebuje vaše dieťa zlepšiť – príliš to však nepreháňajte. Takáto spolupráca však musí ísť ruka v ruke s motiváciou. Rodič pozná svoje dieťa najlepšie, a preto by mal zvoliť aj správny typ motivácie a reagovať dostatočne citlivo.

Čo je dôležitejšie ako známky?

Rodičia by sa podľa psychológov a výchovných poradcov nemali pozerať len na samotné známky a hodnotenie, ale na celkovú snahu a záujem dieťaťa o školu. Ak aj dieťa trápi, že napriek snahe nedosahuje najlepšie výsledky, malo by cítiť podporu zo strany rodičov. Niekedy však získať lepšie hodnotenie trvá o niečo dlhšie.

Na druhej strane nie všetci sme vynikajúci v matematike, slovenskom jazyku, dejepise, geografii a podobne. Každý vynikáme v niečom inom.

Vyzdvihnite tie predmety, v ktorých vaše dieťa vyniká. Pochváľte ho za to. Odborníci odporúčajú, aby sa dieťa sústredilo na to, na čo má talent a čo ho baví. V prípade, že mu niektorý predmet robí problémy, príliš veľká pozornosť len na daný predmet môže byť skôr na škodu. Dieťa sa začína zhoršovať aj v predmetoch, v ktorých inokedy dosahuje dobré výsledky.

Hlavne s mierou

Zajtra deti nastupujú po polročných prázdninách opäť do školy. Rodičia by si mali s deťmi pohovoriť o tom, aby v sa v druhom polroku snažili opraviť a zlepšiť to, v čom podľa polročného hodnotenia nie sú najlepší. A zároveň nepoľaviť v predmetoch, v ktorých sú naozaj dobrí.

Dospelí sú často pod tlakom ostatných rodičov, ktorých deti majú samé jednotky. Dobré známky nemusia zaručiť úspech v budúcnosti. Vynikajúce vysvedčenie a hodnotenie nie je vždy kritériom úspešnosti daného študenta v ďalšom živote. Ani samé jednotky totiž nezaručia to, že si nájdete dobrú prácu alebo budete vedieť, ako sa zachovať v krízovej situácii. Vynikajúce hodnotenie v škole je určite kľúčom k úspechu, nie je to však jediná záruka toho, že sa dieťaťu bude dariť aj mimo školy. Rodiča by preto mali k známkam pristupovať rozvážne a pozerať sa na známky svojich deti objektívne.

Ako je to s polročným hodnotením dnes?

Ministerstvo školstvo na svojej webovej stránke informovalo o tom, že takmer 469-tisíc žiakov základných škôl (vrátane špeciálnych) a viac ako 222-tisíc žiakov stredných škôl (spolu so špeciálnymi) si 31. januára 2018 prevzalo z rúk svojich učiteľov hodnotenie za prvý polrok školského roka 2017/2018.

Ako sa odovzdáva polročné hodnotenie?

Podľa ministerstva v posledný vyučovací deň prvého polroka školského roka vydá triedny učiteľ žiakovi výpis slovného hodnotenia alebo klasifikácie prospechu a správania žiaka za prvý polrok. „Tento výpis nie je verejnou listinou, čo znamená, že výpis nie je možné použiť ako oficiálny dokument a nie je nevyhnutné ho škole vrátiť. Vydanie výpisu hodnotenia je pre školy povinnosťou, ktorá vyplýva zo zákona,“ hovorí portál minedu.sk. Ako sa vydáva vysvedčenie za prvý polrok?

Dôležitá je žiadosť. Vysvedčenie za prvý polrok sa vydáva na základe žiadosti plnoletého žiaka, zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia a následne sa musí vrátiť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vysvedčenie #polročné hodnotenie