Absolventi vysokých škôl môžu opäť pomáhať deťom a školám

Práve teraz sa program Teach for Slovakia pripravuje na spustenie ďalšieho ročníka – v poradí už piateho. Hľadá totiž aktívnych absolventov vysokých škôl všetkých odborov. Prihlásiť sa môžu tiež mladí profesionáli, ktorí majú záujem rozvíjať svoj potenciál, neboja sa výziev a zároveň chcú, aby ich práca mala reálny dopad.

08.02.2018 20:00
študenti, škola, vyučovanie Foto:
Absolventi vysokých škôl majú možnosť zmeniť Slovensko, ale i seba. Pomôcť im v tom môže piaty ročník programu Teach for Slovakia.
debata

Veľa absolventov vysokých škôl po ukončení štúdia často stagnuje. Nájsť si po škole dobrú a zaujímavú prácu môže byť naozaj náročné. Niekedy ani tie najlepšie známky a výsledky nezabezpečia to, o čom študenti počas školy zvyknú snívať. Mladí však majú dosť možností na sebarealizáciu vďaka rôznym programom, ktoré ich môžu posunúť kariérne, ale i osobnostne. Jedným z nich môže byť práve Teach for Slovakia.

Prečo by sa mali mladí vôbec zapojiť do tohto programu? Ponúka im byť priamo v centre diania, sú v kontakte s deťmi, získavajú reálne skúsenosti zo vzdelávacieho procesu. Zvlášť dôležité je poznať situáciu v rámci vzdelávania detí z najchudobnejších rodín. Účastníci programu väčšinou pracujú s deťmi zo sociálne znevýhodneného prostredia.

„Je dôležité, aby si účastníci navnímali situáciu v našom vzdelávacom systéme a zároveň zbierali skúsenosti aj z iných sfér. Takto budú pripravení viesť efektívne systémové zmeny, ktoré Slovensko veľmi potrebuje,“ vysvetľuje Stanislav Boledovič, zakladateľ programu Teach for Slovakia. Podľa medzinárodných prieskumov sa kvalita nášho vzdelávania zhoršuje, situácia je kritická najmä pre deti z najchudobnej­ších rodín.

Podľa Teach for Slovakia až 28 percent žiakov na Slovensku vo veku 15 rokov nemá základnú čitateľskú gramotnosť. A tak mladí ľudia môžu zmeniť vzdelávanie na Slovensku a môžu byť súčasťou vzdelávacieho procesu.

„Teach for Slovakia je jeden z mála leadership programov, v ktorom sa darí kombinovať teoretickú časť s každodennou praxou, či už je to v interakcii s deťmi v triede, kolegami v zborovni, či rodičmi a miestnou komunitou. Celkovo dostáva účastník v priebehu dvoch rokov takmer 240 hodín školení a 90 hodín osobného mentoringu a má možnosť získať aj osobného kouča," vysvetľuje komunikačná manažérka Teach for Slovakia Veronika Pavlíková Klindová.

Práve ona si na vlastnej koži program vyskúšala, prvý rok totiž učila nevidiace deti v Levoči a druhý pôsobila na základnej škole v Bratislave. Vzdelávaniu zostala verná naďalej a intenzívne sa tejto téme venuje aj v súčasnosti.

Dva roky a čo ďalej?

Cieľom programu je teda vybudovať komunitu lídrov, ktorí poznajú skutočné problémy a majú odvahu viesť systémové zmeny. Majú šancu podať pomocnú ruku tým deťom, na ktoré sa často zabúda. Po dvoch rokoch to však nemusí znamenať koniec. Absolventi programu väčšinou pokračujú v oblasti vzdelávania ďalej.

„Prvé dva roky spoznávajú realitu v školách, majú jedinečnú príležitosť dať šancu deťom, ktoré systém bežne opomína. Po dvoch rokoch absolventi pracujú na zmenách spoločne cez ambasádorský program pričom pôsobia v biznise, médiách, verejnej správe, školstve a rozbiehajú vlastné neziskové projekty,“ hovorí absolventka programu Mária Leitnerová, v súčasnosti riaditeľka ambasádorského programu.

Čo vedia mladých, aby sa do programu zapojili? Aké majú na to dôvody? Dôvody sú rôzne – od naštartovania svojej kariéry, plnenia si svojich snov a podávania pomocnej ruky tým, ktorí ju potrebujú. Niektorí hľadajú spôsob, ako po vysokej škole naštartovať svoj pracovný život, iní hľadajú ľudí s rovnakým zápalom, majú chuť posúvať Slovensko vpred a ďalší chcú pomôcť konkrétnym deťom.

Čo hovoria tí, ktorí program vyskúšali?

„Je pre mňa veľmi obohacujúcou skúsenosťou spoznať, ako funguje verejná správa a prepojiť to s tým, čo som zažila v škole. Je kľúčové, aby sa ľudia, ktorým záleží na lepšej budúcnosti Slovenska, spájali. A práve vďaka tejto stáži som mala možnosť s takýmito motivovanými ľuďmi spolupracovať,“ hovorí Anežka Karľa, ktorá má za sebou dva roky v škole. Po programe sa zúčastnila stáže v Kancelárii prezidenta SR, tiež je jednou zo zakladateľov iniciatívy #somtu. V súčasnosti pôsobí v tíme Teach for Slovakia, kde pripravuje ďalší ročník letnej školy.

„Mal som ponuky z Cambridgu a ministerstva zahraničných vecí, ale vnímal som problémy v našom vzdelávacom systéme. Chcel som s tým niečo urobiť a zároveň pracovať na sebe a program mi to dal. Naučil som sa okrem iného zvládať prácu pod brutálnym stresom a s ťažkým tímom, time management, plánovať úlohy a videl som, ako som cez svoju prácu inšpiroval ďalších,“ spomína jeden z absolventov programu Arnold Kiss. Po skončení programu pôsobil v Inštitúte pre aktívne občianstvo. Popri práci sa teraz venuje iným vzdelávacím projektom.

Účastníci programu získajú:

Osobnostný rast – 240 hodín školení, 90 hodín mentoringu.

Profesionálne školenia – komunikácia, problem solving, vízia a mnoho ďalších.

Reálny dopad – zmysluplná práca, konkrétne deti, systémové zmeny.

Network zaujímavých ľudí z verejného a súkromného sektora.

Prihlasovanie

Ako sa prihlásiť? Prihlasovanie do programu je spustené, stačí vyplniť formulár na stránke Teach for Slovakia.

O Teach for Slovakia

Teach for Slovakia je súčasťou prestížneho medzinárodného programu Teach for All, ktorý úspešne funguje v 46 krajinách na šiestich kontinentoch sveta. Program prepája desaťtisíce ľudí z verejného a súkromného sektora, ktorým záleží na vzdelávaní. Účastníci sa na dva roky stávajú učiteľmi a inšpirovaní skúsenosťami z tried ďalej pracujú na vízii, aby raz všetky naše deti mali šancu v živote uspieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teach for slovakia #TfS