Na čo prihliadať pri výbere základnej školy

Rodičia dnes majú pri výbere školy takmer neobmedzené možnosti. Podľa akých kritérií by ste však mali vybrať, do ktorej školy vaše dieťa zapíšete?

10.04.2018 06:00
deti, škola, žiaci, Foto:
Pri výbere školy dbajte aj na kvalitných pedagógov.
debata

Poloha školy a jej okolie

Dieťa by malo mať možnosť pohybovať sa v okolí školy bezpečne a takisto by mala byť čo najbezpečnejšia cesta do školy a späť. Škola blízko bydliska ušetrí čas pri ranných presunoch, rodičia musia zvážiť, či nehrozia pri ceste do školy dopravné zápchy a podobne.

Vybavenosť školy

Vhodné podmienky na výučbu detí predstavujú svetlé a vzdušné priestory, vyzdobenost školy vypovedá o tom, ako veľmi sa pri výzdobe a zariaďovaní interiéru myslí na deti a nakoľko je to priestor „len“ pre učiteľov. Množstvo technológií či didaktických pomôcok v škole nehrá až takú zásadnú úlohu, dôležitejší je spôsob ich využitia. Nedostatok môže škola kompenzovať exkurziami, spoluprácou s okolím alebo pozývaním odborníkov. Nezabudnite si preveriť, či má škola vlastnú telocvičňu alebo jedáleň.

Pedagogický zbor

Dôležitá je kvalita pedagógov aj ich ďalší rozvoj od chvíle, keď začali učiť. Zistite si zloženie pedagogického zboru a pýtajte si referencie na jednotlivých učiteľov.

Aktivita školy

Všímajte si úspechy školy: projekty a certifikáty, prepojenie s miestnou komunitou aj firmami, a tiež otvorenosti školy vo chvíli, keď prídete s návrhom na novú aktivitu. Zoznámte sa s ponukou doplnkových aktivít školy, krúžkov, výchovným plánom školskej družiny.

Komunikácia školy

Škola by mala mať funkčné webové stránky s dostatkom informácií pre rodičov, umožňovať bezproblémový vstup do budovy aj možnosť zastihnúť riaditeľa aj pedagógov, keď potrebujete osobnú konzultáciu. Je vhodné, ak škola umožní aj nahliadnuť na vyučovanie. Posúďte, či škola vníma samu seba ako partnera voči rodičom. Veľa informácií o škole získate aj pri zápise, sledujte zapojenie pedagógov aj žiakov, prístup k vášmu dieťaťu, organizáciu celej akcie, ústretovosť komunikácie a nebojte sa pýtať.

Čo môže urobiť rodič

  • Choďte sa do školy pozrieť: pri osobnej návšteve si všímajte nielen vybavenie, ale aj prostredie. Veľa vám prezradí aj to, či pri výučbe panuje v škole ticho alebo počuť, že deti na niečom spoločne pracujú. Navštívte vyučovanie a sledujte, ako učiteľ komunikuje so žiakmi, ako sa deti prejavujú.
  • Dohodnite si schôdzku s riaditeľom: pýtajte sa na vzdelávací program školy, na to, čo považuje vo výučbe za dôležité. Zhodnoťte, či bola atmosféra ústretová.
  • Osemročné gymnáziá: informujte sa, aký počet detí odchádza na osemročné gymnáziá, a koľko zostáva na druhom stupni. Základná škola s kvalitným programom vám ušetrí rozhodovanie, kam dieťa dať po piatej triede a či sa vôbec na osemročné gymnázium dostane.
  • Spôsoby hodnotenia: známky nie sú jediným spôsobom, ako motivovať deti k výkonu. Dokonca ani tým najlepším. Dobré školy vedú deti k sebareflexii a sebahodnoteniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #školák #základná škola #zápis do prvého ročníka #rady pre rodičov