Ako sa naučiť cudzí jazyk v zahraničí čo najrýchlejšie?

Koniec školského roka sa blíži a s tým súvisia časté pobyty zahraničí práve mladých ľudí. Mnoho študentov a absolventov počas leta chce vycestovať do zahraničia, aby sa zdokonalili v cudzom jazyku. Niektorí ťahá do zahraničia aj dobre zaplatená brigáda, väčšinou je však "ťahačom" práve jazyk.

28.04.2018 23:49
ruština, jazyky, azbuka Foto:
Ak sa rozhodnete pre pobyt v zahraničí a neovládate konkrétny jazyk, nebojte sa a najmä komunikujte.
debata (1)

Naučiť sa plynule cudzí jazyk počas dvoch mesiacov je pravdepodobne nemožné, ale aj dva mesiace strávené v inej krajine vám môžu výrazne pomôcť, aby ste sa viditeľne zlepšili napríklad v angličtine, nemčine, španielčine, francúzštine a tiež v iných jazykoch.

Prísť do krajiny však zďaleka nestačí. Ak sa chcete naučiť cudzí jazyk rýchlo a efektívne, musíte ním v prvom rade hovoriť každý deň. Najideálnejšie by bolo počas tohto obdobia eliminovať používanie svojho materinského jazyka na minimum. Mať v cudzej krajine svojich krajanov môže byť síce príjemné, ale tráviť s nimi všetok voľný čas budete pravdepodobne v slovenčine. Ak už teda aj budete s vašimi slovenskými priateľmi niekde tisícky kilometrov od domova, dohodnite sa, že sa budete rozprávať viac v danom jazyku.

Takisto sa budete musieť ponoriť hlbšie do kultúry konkrétnej krajiny, čo vám môže pomôcť k rýchlejšiemu pochopeniu a naučeniu sa cudzieho jazyka. Ak začnete rozmýšľať v cudzom jazyku, vyhrali ste.

Jediný správny spôsob neexistuje

Správny návod na učenie sa cudzích jazykov neexistuje. Každému pomôže niečo iné – niekomu stačia knihy, niekto potrebuje kurzy s lektorom, inému zas stačia online kurzy a niekto potrebuje vycestovať do krajiny, kde sa hovorí jazykom, ktorý sa túži naučiť.

To isté platí aj pri rýchlosti – ako rýchlo sa dokážete naučiť cudzí jazyk? A na akej úrovni? Hovoriť plynule v cudzom jazyku môže každému trvať rôzne. Niekto potrebuje niekoľko mesiacov, prípadne bude musieť zostať v zahraničí aj rok a niekomu môže robiť plynulosť problémy aj po pár rokoch. Talent na jazyky nemáme každý.

Mnoho ľudí, ktorí začínajú s výučbou druhého jazyka, sa hanbí rozprávať a komunikovať. Nehanbite sa a nebojte sa byť pomalý. Prechod zo slovenčiny do iného jazyka nie je jednoduchý a môže to byť pre niekoho naozaj zložitý proces. Na začiatku je vždy náročné zachytiť nové slová, domáci zvyknú hovoriť rýchlo a môže sa vám zdať, že nerozumiete ani slovo. Nech vás to neodradí. Čím viac sa budete snažiť s nimi komunikovať, tým rýchlejšie sa na vás tieto slová a výrazy „nalepia“.

Sledujte filmy, čítajte noviny

Okrem toho treba si pomôcť aj médiami v cudzom jazyku. Sledujte miestnu televíziu, počúvajte miestny rozhlas, choďte do kina a pozrite si film napríklad s titulkami v cudzom jazyku, ak to bude možné. Kupujte si časopisy a noviny a čítajte vždy, keď to bude možné.

Nové slovíčka si poznačte, aby ste ich začali používať. Používať online prekladače, stiahnite si niektorú z aplikácii. Majte vždy so sebou mobil, aby ste si vedeli problematické slovo preložiť. Tým si ho rýchlejšie zapamätáte, ak ho následne viete potom použiť v konverzácii a viete jeho význam.

Mýliť sa je ľudské

Nemôžete čakať, že ak prídete do novej krajiny, tak cudzí jazyk bude pre vás hračkou. Čaká vás veľa chýb, zmätkov a omylov. Nebojte sa toho a nemajte strach, ak niečo poviete nesprávne. Na začiatku bude tých chýb naozaj viac než dosť.

Nebojte sa ani zlej výslovnosti. Práve naopak, poproste domácich, aby vám s ňou pomohli. Upozornite ich na to, aby vás vždy opravili, ak nehovoríte niečo správne. Dávajte si však pozor na to, aby ste sa neučili od niekoho, kto nepoužíva cudzí jazyk korektne. Získavajte len správne návyky – správnu gramatiku, štylistiku, výslovnosť. Keď sa už naučíte hovoriť nespisovne a s chybami, zbavíte sa týchto návykov už ťažšie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cudzí jazyk #pobyt v zahraničí