Plánovanie a time management pre vysokoškolákov

Mnoho vysokoškolákov potrebuje mať správny "Time Management“, aby dokázali prekonať skúškové obdobie a úspešne ukončili ročník. Každý študent na univerzite by tak mal premýšľať o tom, ako si svoj čas riadiť čo najlepšie a vedieť si zorganizovať dni tak, aby dokázal nájsť rovnováhu medzi univerzitným a súkromným životom.

12.05.2018 10:00
študenti Foto:
Riadiť dobre svoj čas nie je jednoduché. Aj to sa treba naučiť a často je to tvrdá práca.
debata

Usporiadanie si svojich priorít vám môže pomôcť byť stále pripravení a mať dostatok času na štúdium, čo na druhej strane tiež prináša menej stresu. A stres dokáže veľakrát narobiť poriadne škody, aj keď sa študent na skúšku poctivo pripravoval. Nájsť si preto svoj systém a mať dobrý „Time management“ je základom úspešného vysokoškoláka a pomôže mu to zabrániť návalom stresu.

Prečítajte si zopár tipov, ako čo najlepšie stráviť čas na univerzite, nájsť si zároveň čas na oddych a popritom, ak vám zvýši čas, si možno ešte stihnete zarobiť nejaké peniaze.

Tipy na správny „Time Management“:

Ako si čo najlepšie zlepšiť časový harmonogram? Úplne na začiatku je najdôležitejšie si napísať absolútne všetko, čo musíte urobiť a čo vás čaká. A aj keď väčšina študentov má tendenciu ponechávať si dôležité úlohy až na poslednú minútu, vy to nerobte. Ovplyvní to totiž kvalitu vašej práce a celkový výsledok. Zhrňte si vždy všetky skúšky, všetky termíny, všetky priority.

Ak chcete fungovať „načas“, skúste si nájsť aplikáciu, ktorá vám môže pomôcť pri organizácii svojho času. Dnes existujú mnohé plánovače, kalendáre a podobné organizačné nástroje, ktoré budú vyhovovať vám. Pridajte si do svojho plánovača priority a úlohy.

Snažte sa byť čo najviac flexibilný, ale zároveň myslite na vaše reálne možnosti. Ak študujete externe, váš časový harmonogram bude výrazne odlišný ako študenta, ktorý navštevuje denné štúdium.

Denní študenti reálne potrebujú 8 – 10 hodín na štúdium, prípadne ešte nejakú brigádu – vtedy môžete potrebovať oveľa viac času. Stále teda majte na pamäti aj to, že treba mať dostatok času na kvalitný spánok a občas ísť medzi ľudí sa socializovať. A nezabúdajte na to, že povinnosti a veci, ktoré si naplánujete, môžu trvať dlhšie, ako ste si pôvodne mysleli. Nechajte si preto aj nejaký čas navyše a rátajte s časovou rezervou vo vašom harmonograme.

Tento harmonogram pravidelne kontrolujte a sledujte a ak treba, urobte v ňom zmeny podľa toho, ako sa vám štúdium vyvíja. Neustále prehodnocovanie vám pomôže rozpoznať, či potrebujete vykonať nejaké zmeny, aby ste stíhali dokončiť svoje naplánované aktivity a úlohy. Nemôžete predpokladať, že ak si niečo naplánujete na niekoľko mesiacov dopredu, tak sa to nemôže meniť. V živote prichádzajú stále nepredvídateľne situácie a nie je na škodu byť viac flexibilný a myslieť na možné zmeny, riziká alebo problémy.

Najväčší problém študentov – prokrastinácia!

Pomôžte si tým, že porozmýšľate, kde sa vám najlepšie učí. Určite máte svoje obľúbené tiché miesto, kde sa dokážete zahĺbiť do štúdia tak, aby vás nič nevyrušovalo. Výrazne to zvýši vašu produktivitu a v podstate strávite nad skriptami oveľa menej času, ako keby ste sa stále niečím zbytočne rozptyľovali.

Máte posledný deň pred skúškou? Nemyslite na zbytočné veci, nezdržiavajte sa príliš dlho medzi ľuďmi, vyvarujte sa sociálnym sieťam. Na chvíľu buďte skôr introvert. Snažte sa tak vyhnúť všetkému, čo vás rozptyľuje, vyrušuje, zbytočne zabáva a zdržuje.

Tip pre študentov

Zamerajte sa na danú úlohu! Prečo? Určite ste už zažili situáciu, kedy ste boli niečím tak zaujatí, že ste si nevšimli, ako letí čas. Ak sa ponoríte do nejakej činnosti, ktorá vás bude zaujímať, zvyšuje to vašu motiváciu a radosť z toho, čo robíte. Ste viac produktívny.

Nájdite si preto výzvu, niečo, čo by vás v štúdium nadchlo. Venujte tomu čas, eliminujte rozptýlenie, rozvíjajte ďalej svoje zručnosti, nastavte si jasné ciele a zamerajte sa na túto úlohu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškoláci #čas #time management