Ako sa učiť lepšie?

Na internete je veľa inšpirácie na to, ako študovať čo najefektívnejšie a ako sa učiť čo najrýchlejšie. Rovnakej téme sa venuje aj profesor Arild Raaheim vo svojej knihe „Tipy a rady pre študentov“, ktorá vyšla v nórskom jazyku.

15.05.2018 15:00
študenti Foto:
Prinášame vám zopár tipov, ako sa učiť lepšie a spoznajte to, čo vás vedie k vašej vlastnej motivácii.
debata

V knihe opisuje najmä tipy na efektívne stupňovanie štúdia a ako si pamätať fakty. Rozdeľuje študijné fakty od porozumenia materiálu a analytických vedomostí a zručností. Opisuje tiež techniku „Mnemo“, vďaka ktorej si študenti môžu pamätať fakty.

Jednou z foriem tejto techniky je teda aj prepojenie informácii a obrazov na vytvorenie príbehu. Študenti sa musia v prvom rade sústrediť na to, aby mohli vnímať a uchovávať relevantné informácie. A aj z toho dôvodu by študenti mali vedieť, ako fungujú v rôznych situáciách a čo ich odvádza od pozornosti a ako by sa mohli naučiť odstrániť tieto rušiace faktory.

V knihe hovorí o tom, že je dôležité si uvedomiť, čo si pamätáme z rôznych situácií a následne to použiť počas štúdia. Niektorí si pamätáme viac tváre, iní si zas viac zapamätajú mená. Naše pocity sú spojené s pamäťou a našimi schopnosťami učiť sa. Podľa knihy by sme sa mali vždy nadchnúť pre materiál, ktorý sa chceme naučiť. Učíme sa automaticky oveľa lepšie, pokým máme pozitívnu náladu alebo stav mysle.

O čom hovoríte už spomínaná kniha? Aké rady v nej môžete nájsť?

Pracujte nezávisle!

Zistite si, kedy, kde a ako sa vám najlepšie študuje. Pri písaní si poznámok? Čítaní si jednej knihy naraz alebo keď sa učíte niekoľko tém? Pracuje sa vám lepšie v skupine? Pre pokoj v duši si priebežne kontrolujte, čo ste sa stihli naučiť. Povedzte si, na čo sa chcete zamerať. Zamyslite sa dopredu, urobte si týždňové plány a tešte sa na nové výzvy. Kombinácia – pracujte s daným predmetom alebo látkou prostredníctvom myslenia, čítania, písania a rozprávania o tom. Aktívne využívajte knižnicu – či už klasickú alebo online. Využívajte svojho študijného poradcu, resp. školského psychológa a ďalšie zdroje na plánovanie svojho štúdia.

Štúdium

Pripravte si poznámky počas prednášky a pracujte s nimi aj po prednáške. Všetky prednášky nemusíte absolvovať – účasť na nich je rozhodujúca v tom, ako ďalej trávite svoj čas (ďalším študovaním doma). Buďte kritickí a položte ďalšie otázky. Zamerajte sa na oblasti, v ktorých ste slabí.

Pred skúškami

Zmeňte spôsob, akým si opakujete učivo. Trénujte si to, ako si zapamätať čo najviac: Vytvárajte si myšlienkové mapy a časové línie. Učte sa od profesionálnych športovcov: Predstavujte si situáciu počas skúšky a v mysli riešte to, ako by ste postupovali = stratégia a taktika. Pred samotnou skúškou sa skúste chvíľu neučiť. A nezabudnite na dostatok spánku a zdravého jedla.

Možno tieto tipy a rady nie sú vhodné pre každého, ale za vyskúšanie nič nedáte. A ak sa vám navyše osvedčia niektoré tipy, môžete si pri ďalšej skúške zjednodušiť štúdium.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #efektívne učenie