Učíte sa s deťmi doma? Nezabúdajte na efektívne prestávky

Prestávky majú radi snáď všetci žiaci a študenti. Túžobne pozerajú na hodinky najmä vtedy, ak majú práve svoj neobľúbený predmet či písomku, ktorú by už najradšej mali za sebou. Prestávky majú svoj zmysel a nie iba v škole.

22.05.2018 17:45
domáce úlohy, školáčka, mama, škola Foto:
Deti často trávia hodiny nad knihami a domácimi úlohami. Napriek tomu takéto učenie neprináša želaný výsledok. Prečo? Zabúdajú na efektívne prestávky.
debata

Nielen škole potrebujú deti prestávku popri učení. Rovnako aj v domácom prostredí by si mali robiť pauzy, aby si chvíľku oddýchli a potom mohli opäť pokračovať v príprave do školy. Počas prestávky sa človek má zregenerovať, oddýchnuť, načerpať energiu a silu na prijímanie ďalších informácií a v konečnom dôsledku pomáhajú nám v tom, aby sme sa vedeli koncentrovať na ďalšiu prácu.

Nie je vôbec jednoduché vedieť si urobiť v správnom čase prestávku. Kedy si zvyknete robiť prestávku v práci vy? Je to až vtedy, keď už nevládzete a idete z posledných síl? Alebo si dáte malú pauzu, keď cítite, že sa nedokážete sústrediť? Alebo je to vždy po určitom časovom intervale?

Odborníci hovoria, že je efektívnejšie si robiť prestávku ešte predtým, ako pocítime únavu a stratu koncentrácie. Viete si predstaviť, že sa vám podarí načerpať sily za pomerne krátky čas, ak ste už príliš unavení a vyčerpaní?

Pri deťoch to platí dvojnásobne. Takto naplánovaná prestávka je oveľa účinnejšia, pretože príliš vyčerpané dieťa sa počas prestávky nedokáže tak rýchlo zregenerovať a načerpať sily.

V klasickej škole sú prestávky každých 45 minút, nájdu sa však už aj školy na Slovensku, ktoré fungujú na iných modeloch vzdelávania – vyučovanie v blokoch, alternatívne školy a podobne.

V domácom prostredí to je veľmi individuálne a rodičia nemusia trvať na rovnakom intervale učenia a prestávok aj doma. Niektorí žiaci dokážu pozornosť udržať dlhšie a únavu môžu pociťovať až o nejaký čas. Sú deti, ktorým zas oveľa viac prospievajú menšie časové úseky, kedy sú v strehu, dokážu vnímať to, čo sa učia a každých 15 – 20 minút potrebujú prestávku.

Nútiť dieťa do dlhších časových úsekov, kedy by sa malo učiť, je zbytočné a neprináša ani pozitívny výsledok. Za ten čas sa nakoniec nedokážu naučiť a zapamätať si potrebnú látku. Namiesto toho sa žiak nasilu premáha, menšie deti sú potom oveľa nervóznejšie a automaticky sa im učenie spája s negatívnymi a nepríjemnými pocitmi.

Najmä pri menších žiakoch by rodičia mali spozorovať a odhadnúť moment, kedy dieťa ešte nie je unavené a vtedy ho vytrhnúť z učenia či domácich úloh. Pri dlhšom sledovaní tak už dokážu rodičia odhadnúť, kedy dieťa potrebuje chvíľku oddychu a práve pri takomto správnom načasovaní môžeme hovoriť o efektívnom učení sa a pripravovaní do školy.

Bez prestávky to nepôjde

Prečo sú dôležité prestávky? Štúdium je vždy stresujúce a sprevádza mnoho ťažkých chvíľ v živote študenta a je úplne jedno, či ide o žiaka základnej školy alebo vysokoškoláka. Žiaci sa ponáhľajú z hodiny na hodinu, po vyučovaní majú opäť veľa aktivít, doma ich ešte čakajú úlohy a často rôzne domáce povinnosti. A tak sú aj deti vystavené fyzickej a psychickej námahe.

Ak je človek v neustálom strese, môže to časom viesť až k chronickému stresu, ktorý je skutočne extrémne nezdravý pre ľudský organizmus, najmä pre deti a dospievajúcu mládež. Deti by sme mali učiť, ako správne oddychovať a aby sa vôbec naučili oddychovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #žiaci #prestávky