Aké sú zručnosti 21. storočia?

Vďaka zručnostiam, ktorými oplývame, si môžeme zabezpečiť lepšiu budúcnosť, dokážeme si poradiť v bežnom, ale i pracovnom živote a vyriešiť problém, ktorý nás trápi. Okrem klasických zručností existujú zručnosti 21. storočia. Ešte ste o nich nepočuli? Teraz si môžete prečítať, ktoré medzi ne patria.

31.05.2018 22:47
vysokoškoláci, prednáška Foto:
Bežné zručnosti už dnešným deťom zrejme nebudú stačiť. Pripravte ich na život tým, že im pomôžete získať zručnosti 21. storočia.
debata

Počuli ste už niekedy o zručnostiach 21. storočia? Čo si pod nimi predstavujeme? Nie sú to len počítačové a technologické zručnosti, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Čo sú to teda presne tie zručnosti 21. storočia?

O zručnostiach sa toho popísalo už veľa. Rodičia si často mylne predstavujú, ako ich dieťa získa všetky potrebné schopnosti v škôlke a neskôr v škole. Začínať by sme však mali oveľa skôr a najmä od seba, vždy je totiž čo zlepšovať. Niektoré zručnosti sa deti naozaj nenaučia v školskom prostredí, ale musia sa ich jednoducho naučiť doma za pomoci rodičov.

Odborníci na vzdelávanie a náborári hovoria, že dnešné deti potrebujú spomínané zručnosti a to nielen preto, aby boli dobrými študentmi, ale aby boli dostatočne pripravení na vysokú školu alebo zamestnanie, či aby sa vedeli aktívne podieľať na globálnej ekonomike.

Nie je to teda len o moderných technológiách, aj keď tam určite patria. Medzi základne zručnosti 21. storočia však v prvom rade patria:

- Spolupráca a tímová práca

- Tvorivosť a predstavivosť

- Kritické myslenie

- Riešenie problémov

Tieto zručnosti na seba nadväzujú a vzájomne sú prepojené. Sú veľmi cenné pre čerstvých absolventov, ktorí si budú hľadať prácu a pripravia ich na riešenie životných výziev a rôznych príležitosti, pomôžu im pri riešení mnohých problémov, ktoré ich v živote čakajú.

Ďalšími dôležitými zručnostiami 21. storočia sú:

- Flexibilita a kultúrne povedomie

- Informačná gramotnosť

- Technologická gramotnosť

- Občianska gramotnosť

- Komunikačné zručnosti (písomné a ústne schopnosti)

- Sociálna zodpovednosť a etika

Intelektuálny potenciál mládeže je dôležitý, odborníci na to neustále poukazujú a s tým sa spájajú už vymenované zručnosti, ktoré by mali žiaci postupne získať. Veľkú úlohu v mnohých profesiách zohrávajú mäkké zručnosti (tzv. soft skills). Mäkké zručnosti sú nevyhnutné pri práci, kde sa veľa komunikuje a predstavujú ľudské zručnosti v oblasti správania a súvisia so sociálnou/emočnou inteligenciou (EQ).

Vrátane nich sú nevyhnutné pre ďalší úspech zručnosti v oblasti riadenia času, organizačné schopnosti, schopnosť pozerať sa ľuďom do očí alebo pevný stisk ruky. Odborníci preto odporúčajú neustále na všetkých spomínaných zručnostiach neustále pracovať a rozvíjať ich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zručnosti #schopnosti #soft skills