Zdravotné poistenie a povinnosti absolventov

Absolventi stredných a vysokých škôl často nevedia, aké povinnosti im vznikajú v súvislosti s ukončením školského roku, resp. ich štúdia vo vzťahu so zdravotnou poisťovňou. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, aké sú vaše povinnosti v prípade ukončenia štúdia na strednej a vysokej škole.

21.06.2018 18:40
absolventi, práca, kariéra, zmestnanie Foto:
Práve sa vám končí škola a neviete, aké povinnosti sa vás týkajú? Musíte sa prihlásiť a začať platiť do zdravotnej poisťovne? Ako to vlastne v skutočnosti funguje?
debata

Po strednej škole nejdem na vysokú

Maturanti majú nárok ešte na posledné letné prázdniny a poistné za nich platí štát aj napriek tomu, že už školu ukončili. Ktorý dátum sa považuje za ukončenie strednej školy? Je to deň zloženia maturitnej skúšky (gymnáziá, stredné odborné školy, nadstavbové štúdiá). Poistné za študenta, ktorý takto ukončil štúdium, však štát platí do konca školského roka, v ktorom malo byť štúdium ukončené (do 31. augusta).

Ak nastupuje takýto absolvent do práce, tak jeho zamestnávateľ je povinný za neho splniť oznamovaciu povinnosť do ôsmich dní od nástupu do zamestnania.

Samozrejme, že nie všetci absolventi majú to šťastie, že si nájdu hneď po skončení školy prácu. Ak sa takýto absolvent v septembri nezamestná a rovnako nezačne vykonávať samostatne zárobkovú činnosť, prípadne za neho nie je platiteľom poistného štát a nie je evidovaný na úrade práce, musí si poistné začať platiť sám – v príslušnej zdravotnej poisťovni mu vzniká povinnosť prihlásiť sa ako samoplatiteľ poistného.

Absolvent, ktorý si nenájde zamestnanie a zároveň nie je v evidencii uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sa označuje ako dobrovoľne nezamestnaná osoba, ktorej vzniká zákonná povinnosť hradiť si povinné zdravotné poistenie.

Ak študent plynule nastúpi po strednej škole na vysokú, tak v tomto prípade za neho platí zdravotné poistenie štát.

Ukončenie vysokej školy

Podľa portálu vszp.sk prestávate byť študentom v deň zloženia štátnej záverečnej skúšky, teda nie v deň promócie. Od roku 2013 však študenti nemajú povinnosť oznamovať zdravotnej poisťovni vznik a zánik štúdia, ako to bolo kedysi.

Ak teda študent úspešne ukončil vysokú školu, tak mu podľa portálu vszp.sk zo zákona vyplýva povinnosť platiť si poistné. Zmenu musí nahlásiť do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom vznikla skutočnosť platiteľa poistného. To znamená, že štát za vysokoškolákov platí poistné iba do dňa zloženia štátnej skúšky.

Práca v zahraničí

Absolvent, ktorý odíde za prácou do zahraničia, to musí oznámiť zdravotnej poisťovni na Slovensku do ôsmich dní od vzniku pracovného pomeru v zahraničí. V zahraničí mu tak vznikne príslušné zdravotné poistenie a na Slovensku už nebude poistený.

Výška poistného

Aká výška je minimálneho preddavku na poistné na zdravotné poistenie v tomto roku? Pre samoplatiteľa je to mesačne 63,84 eur, vždy do ôsmeho dňa v mesiaci (prvýkrát teda do 8. septembra 2018).

A na záver si ešte zhrňme, kto všetko je poistenec štátu? Dôchodcovia, nezamestnaní evidovaní na úrade práce, matky na materskej, študenti a nezaopatrené deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #zdravotné poistenie #vysokoškolskí absolventi