Uznávaní vedci z CERN-u odovzdávajú svoje skúsenosti študentom

Počuli ste o už o letnom študentskom programe, ktorý organizuje CERN? Aj počas tohto leta sa vybraní študenti zapoja do práce a výskumných aktivít so špičkovými vedcami.

08.07.2018 20:00
Výskumník z CERN-u, urýchľovač Foto:
Urýchlovač častíc - ilustračné foto.
debata

Mnohí študenti snívajú o práci vo významných svetových organizáciách. Jednou takou je určite aj CERN. Práve CERN ponúka vysokoškolákom príležitosť na zaujímavé letné študijné programy. Vysokoškolskí študenti fyziky, výpočtovej techniky a inžinierstva majú tiež šancu, aby mohli byť aj oni súčasťou výskumných tímov, ktoré pracujú na tých najrôznejších experimentoch v CERN-e.

Počas leta sa vybraní študenti zúčastňujú každodennej práce spolu so spomínanými odborníkmi, ktorá im dá jedinečnú skúsenosť. Zároveň tu môžu získať cenné kontakty s vedcami z celej Európy. So študentmi sa každé leto stretáva aj samotný generálny riaditeľ CERN-u. Počas študijného pobytu sú pre nich zorganizované mnohé sprievodné podujatia, napríklad jedným z nich je napríklad Webfest.

O minuloročnom programe si môžete prečítať aj TU.

Jedinečná príležitosť

„Letný študentský program je viac ako letná práca. Je to príležitosť vstúpiť do CERN-u,“ píše na svojej stránke CERN. Študentov čaká mnoho výziev, majú zabezpečený aj určitý počet individuálnych návštev. CERN veľmi dbá o to, aby si každý účastník letného programu odniesol čo najviac skúsenosti.

Aj toto leto sa už niekoľko vybraných študentov zúčastňuje pobytu v Ženeve. Okrem práce v experimentálnych tímoch, navštevujú série prednášok, ktoré sú pripravené špeciálne pre nich. A tak niekoľko vedcov z celého sveta počas horúcich letných dní zdieľa svoje vedomosti z oblasti teoretickej a experimentálnej fyziky častíc a výpočtovej techniky. Študenti tiež majú možnosť vidieť urýchľovače, priestory a zariadenia, v ktorých vedci experimentujú, ďalej sú pripravené pre nich workshopy a diskusie.

Študenti tu zostávajú minimálne osem týždňov a maximálna dĺžka študijného pobytu je 13 týždňov. Na konci svojho pobytu však musí každý účastník programu vypracovať správu o svojej práci a aktivitách v CERN-e. Každý študent je povinný počas svojho pôsobenia dodržiavať aj Kódex správania CERN, ktorý sa opiera o päť základných hodnôt – integrita, profesionalita, záväzok, kreativita a rozmanitosť.

CERN v skratke

CERN je európska organizácia pre jadrový výskum, ktorá sídli vo švajčiarskej Ženeve. Založená bola v roku 1954. Fyzici a inžinieri tu skúmajú základnú štruktúru vesmíru, pričom používajú najväčšie a najkomplexnejšie vedecké nástroje na štúdium základných zložiek hmoty – základných častíc. Dnes je hlavnou oblasťou výskumu fyzikálna častica – štúdium základných zložiek hmoty a síl pôsobiacich medzi nimi.

Názov CERN je odvodený od skratky pre „Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire“ (Európska rada pre jadrový výskum).

Zdroj: CERN

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vedci #vysokoškoláci #Cern #letná stáž