Prvý deň je pre prváčika dôležitý. Po škole mu pripravte program

Prvý školský deň pre vaše dieťa môže znamenať poriadny stres. Najmä vtedy, ak tento deň čaká novopečených prváčikov. Nové prostredie, nové povinnosti a rovnako strach z neznámeho. Nielen deti zvyknú mať obavy z tohto veľkého dňa. Starosti majú aj samotní rodičia.

30.08.2018 23:00
prváčka, prvák, počítadlo, škola Foto:
Rodič by mal vysvetliť dieťaťu, čo sa od neho v škole očakáva.
debata

Prechod z prázdnin priamo do školských lavíc nemusí byť vždy jednoduchý. Už v minulom článku sme písali, ako sa treba postupne pripraviť na nový školský rok. Uplynulé dni tak mali byť v znamení takýchto príprav, resp. rozhovorov o škole. Dieťa by malo pri nástupe do školy vedieť, aké sú jeho povinnosti a čo sa od neho očakáva.

Pre prváčikov však prvý deň v škole znamená niečo výnimočné – je to deň, ktorý si budú veľmi dlho pamätať. Aby si uchovali tie najkrajšie spomienky, skúste svojmu prváčikovi trošku pomôcť. Myslite najmä na to, že staršie deti už poznajú, ako to v škole jednoducho chodí. V žiadnom prípade dieťa neplašte a zbytočne ho nestresujte s tým, že ho čaká nový režim. Skôr ho povzbudzujte v tom, že si nájde nových kamarátov, spozná množstvo nových ľudí a naučí sa veľa zaujímavých vecí.

Na čo netreba zabudnúť?

Dopredu si naštudujte všetko, čo budete potrebovať. Nehanbite sa a pýtajte sa na všetko. Skúste sa spýtať vo svojom okolí ostatných rodičov, prípadne učiteľov, ako to v prvý deň v škole chodí. Čo všetko bude dieťa potrebovať? Treba si priniesť napríklad prezuvky už prvý deň v škole? A čo rodičia? Čo potrebujú oni? Buďte na prvý deň v škole pripravení aj vy a aj vaše dieťa.

Posledný víkend pred začiatkom školy si sadnite nad všetky pomôcky, ktoré ste už do školy nakúpili. Pripravte si aktovku, upracte si spoločne detskú izbu, pripravte si všetky pomôcky tak, aby ich malo dieťa vždy po ruke. Urobte miesto na knihy a zošity, prípadne si skúste urobiť nástenku, kde si váš školák môže v budúcnosti umiestniť všetko, čo by chcel mať na očiach.

A nezabudnite sa pripraviť na to, že od pondelka sa zmení aj režim vášho dieťaťa. Začnú sa nové školské povinnosti. Doteraz malo dieťa viac času na hru, ale to sa do určitej miery zmení. Deťom treba nechať aj čas na relax, oddych, zábavu a hranie, ale detská izba by už mala obsahovať aj predmety a pomôcky, ktoré bude vaša ratolesť využívať v škole.

Nezabudnite si posledný večer pripraviť všetko na nasledujúci deň – od oblečenia, topánok a tašky, ktorú si so sebou dieťa vezme. Nenechávajte si to na ráno. Ráno si privstaňte a skúste si dať sviatočné raňajky v pokojnej atmosfére. Preto je dôležité, aby noc predtým išlo dieťa spať pomerne skoro.

Ak sa vám dá, vezmite si voľno v práci. Dieťa odprevaďte do školy a po škole si zájdite napríklad do parku alebo do cukrárne, kde si môžete porozprávať zážitky zo školy. Ak spojíte prvý deň v škole s nejakou milou aktivitou, váš prváčik si prvý školský deň bude spájať vždy s nejakou príjemnou udalosťou. Naplánujte si poobede pekný program a oslávte spolu prvý deň v škole!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prváci #september #nový školský rok #nástup do školy #prvý deň v škole