Študenti sa môžu videom zapojiť do komunálnych volieb

Mladí ľudia sa zaujímajú o politiku, to iste platí aj medzi študentmi - či už sú sto stredoškoláci alebo vysokoškoláci. Už onedlho tu máme komunálne voľby a aj preto vznikla súťaž pre tých, ktorí sa zaujímajú o svoje miesto bydliska. Mladí môžu pomocou súťaže poukázať na nejaký problém vo svojom meste alebo obci, môžu sa ale aj pochváliť.

06.09.2018 21:40
študenti, skupina, mladí ľudia Foto:
Zaujímavá súťaž prináša šancu mladým, ktorí sa zaujímajú o svoju obec alebo mesto.
debata

Mladí ľudia dnes majú množstvo príležitostí, vďaka ktorým sa môžu zúčastniť tých najrôznejších súťaží a projektov. Najnovšie majú študenti a mladí šancu povedať formou súťaže viac o svojom meste či obci. Súťaž pre všetkých aktivistov, ale nielen to. Na svoje si prídu aj tí, ktorí by chceli poukázať na to, čo je v ich meste alebo obci dobré, čo funguje a čo si zaslúži, aby sa o tom hovorilo.

Súťaž, ktorá nesie názov „SME NA ŤAHU“, prináša medzi mladých IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. A pre koho je teda súťaž určená? Organizácia vyzýva všetkých záujemcov na svojom portáli: „Máš rád svoje mesto či obec? Je v tvojej obci niečo super, s čím by si sa rád pochválil? Máte u vás parádne ihrisko či miesto na trávenie voľného času? Alebo v tvojom meste veci nefungujú tak, ako by mali? Autobus k vám chodí raz za „uhorský rok“ a rozbité cesty sú samozrejmosťou. Rád by si na to upozornil?“

Súťaž je bez nejakých väčších obmedzení. Zapojiť sa tak môže ktokoľvek, obmedzený je len vek súťažiacich – podmienkou je totiž veková hranica 17 – 30 rokov.

Zaujímaš sa o komunálne voľby?

Čo treba urobiť? Dnes už žiaci vedia natočiť kvalitné video aj vďaka mobilným telefónom a práve túto záľubu môžu využiť aj teraz. Stačí ak súťažiaci nahrá maximálne 20 sekundové video, v ktorom je potrebné ukázať jednu vec, čo vo svojej obci alebo meste funguje. Ak však existuje niečo, čo v obci nefunguje a chcel by na ňu poukázať, môže aj týmto videom – môže totiž túto vec podľa IUVENTY zmeniť svojim hlasom v komunálnych voľbách.

A čo by malo video spĺňať? Aké parametre sú potrebné, aby bolo video zaradené do súťaže? Nie je to nič zložité, práve naopak. „Video nahraj po šírke, v slovenskom jazyku a „postni“ ho pod hastagom #EplusYOUth,“ upozorňuje IUVENTA na svojej stránke. Času však už nezostáva príliš veľa, takže netreba to odkladať na poslednú chvíľu, aby ste na súťaž nezabudli. Toto video musí záujemca umiestniť najneskôr do 20. septembra 2018. „Aby sme video videli aj my, musíš ho pri „postnutí“ označiť ako verejne zdieľatelné,“ radí ďalej IUVENTA.

Kreativita a nápad

Súťažiaci by mali myslieť pri vytváraní videa na to, že porota bude pravdepodobne vyberať z množstva videí a treba vedieť zaujať. Na čo treba myslieť? Pri vytváraní videa by mal byť súťažiaci najmä originálny – nezabudnúť na tvorivosť. Podľa toho potom vyberie Národná agentúra Erasmus+ tie najlepšie videá. A koľko z nich môže vyhrať? O ceny sa podelia traja výhercovia.

Okrem toho získava prvých 20 videí, ktoré súťažiaci „postnú“, tiež praktické ceny. Súťaž vyhlasuje v rámci projektu Europe Goes Local, Iuventa – Slovenský inštitút mládeže v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska.

Zdroj: IUVENTA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #komunálne voľby #sme na ťahu