Chcete mať doma zdravého školáka? Začnite desiatou

Nie nadarmo sa hovorí, že raňajky sú základom dňa, ktorý naštartuje telo vášho školáka a dodá mu živiny potrebné na dopoludňajšie vyučovanie. Ak ich vynecháte, bude sa v škole horšie sústreďovať a zvýšite uňho riziko nadváhy či dokonca obezity.

20.09.2018 06:00
školák, desiata, prvák Foto:
Príprava vhodnej desiatej môže byť niekedy pre rodiča poriadna veda.
debata (1)

Pripravujte ich tak, aby boli pestré nielen farebne, ale aj chuťovo. Striedajte sladké a slané rána. Raňajky by mali obsahovať sacharidy, tuky a bielkoviny. Skvelé sú napríklad cereálie s jogurtom a ovocím, celozrnné pečivo so šunkou a zeleninou, tvaroh či ovsená kaša s medom a ovocím. Nezabúdajte ani na pitný režim a pripravte mu nesladený čaj či čerstvú ovocnú šťavu.

Hurá, čas na desiatu!

Príprava vhodnej desiatej môže byť niekedy pre rodiča poriadna veda. Mala by byť predsa pestrá a stále iná, aby sa dieťaťu páčila, ale aj zdravá a vyvážená, aby mu dodala potrebné živiny a podporila správny vývin. Celkovo by vlastne mala tvoriť až 15 % z denného príjmu energie. Čo to znamená pre rodiča a aké potraviny majú dostatočný obsah potrebných látok?

Obilniny:

celozrnné alebo grahamové pečivo ako základ.

Nátierky a plnky:

nátierky na chlebík (najlepšie strukovinové, zeleninové, orechové alebo cottage cheese) doplnené paradajkami, paprikou, syrom, tofu, tuniakom či šunkou s vysokým obsahom mäsa.

Dostatočný pitný režim:

ideálnym nápojom je nesladený čaj, čistá voda s citrónom, voda s domácim sirupom alebo vitamíny v „smart“ forme, teda čerstvé šťavy.

Ovocie alebo zelenina:

napríklad nastrúhaná mrkva s jabĺčkom, cherry paradajky, paprika, šalátová uhorka, šalát, vňať či ovocie rôzneho druhu (najlepšie sezónne).

Medzi desiatu určite nepatria:

hamburgery, bagety, sladké pečivo, sladkosti (radšej dajte školákovi zdravú sladkosť ako doma pripravené celozrnné keksíky, palacinky či sušené ovocie), vyprážané jedlá, majonéza, slané a solené dobroty, sladené nápoje.

Užitočný ťahák pre každého rodiča

  • Nechajte dieťa, nech si vyberie peknú desiatovú nádobku, ale aj fľašu na vodu presne také, aké sa mu páčia. Oveľa radšej ich tak v škole vytiahne, bude sa tešiť a skôr zje aj samotný obsah.
  • Nezabúdajte na to, že deti jedia očami. Preto by mala desiata vyzerať lákavo, farebne, voňavo a chutne. Vykrojte napríklad syr do tvaru lienky, pripravte smiešne zvieratká z pečiva a zo zeleniny a hneď uvidíte, s akou radosťou takúto desiatu vaša ratolesť zje.
  • Zamerajte sa aj na malé prekvapenia. K jedlu pribaľte napríklad kresbičku, obrázok či hravú servítku. Dieťa tak bude pri otváraní nádobky stále v očakávaní a bude sa na desiatu tešiť.
  • Striedajte modernú desiatu so starou overenou klasikou. Vo všetkom je skvelé nájsť tú správnu mieru a deťom určite ulahodíte, ak im jeden deň pribalíte do tašky klasicky obložené pečivo, no na ten ďalší napríklad šalát či domáci raw koláčik.
  • Vypíšte na papier zoznam zdravých potravín, dajte dieťaťu možnosť označiť tie, ktoré mu najviac chutia, a jednotlivé pokrmy obmieňajte. Keď vám ostane čas, zapojte ho aj do prípravy.
  • Najlepšie urobíte, ak budete zeleninu a ovocie krájať na menšie kúsky. Bude ich postupne chrumkať a vo finále ich určite aj zje. Je dosť možné, že ak mu ovocie či zeleninu zabalíte v celku, tak ich donesie späť domov.
  • Vytvorte si akési vlastné „sladké“ pravidlá. Na akom princípe ich postavíte, je na vás, no pamätajte, že všetko je najlepšie s mierou. Sladkosti povoľte napríklad cez víkend, po jedle alebo ich pribaľte raz do týždňa ako prekvapenie.
  • Buďte dieťaťu príkladom, raňajkujte spolu s ním a takisto si pripravte aj vy podobnú desiatu do práce.
Zdroj: Kaufland

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #školák #desiata #obilniny