Pomôcka pre študentov: Užitočné portály môžu uľahčiť štúdium

Študentom môžu uľahčiť život užitočné webové stránky, vďaka ktorým získajú prehľad o informáciách z ich školského prostredia a všetko to, čo potrebujú k štúdiu.

25.09.2018 20:00
študenti Foto:
Študenti sa dnes môžu dostať k informáciám jednoducho a rýchlo.
debata

Na internete dnes nájdete naozaj všetko. Internet umožňuje neobmedzený prístup k informáciám, učebným pomôckam, inšpiráciám k štúdiu a k rôznym študijným projektom. Pripravili sme pre vás krátky prehľad jednotlivých webových stránok, ktoré môžu študentom a žiakom pomôcť.

Žiaci, ktorí uvažujú o strednej škole, si môžu počas celého roka robiť sami prieskum jednotlivých škôl. Portál stredneskoly.sk ponúka prehľad stredných škôl, stredných odborných škôl a gymnázií na Slovensku, pričom stránka informuje o tom, že tu môžu žiaci nájsť viac aji 750 stredných škôl, viac ako 900 študijných a učebných odborov. Stránka je rozdelená aj podľa krajov. Skutočne široká ponuka a bude z čoho vyberať.

Stredoškolákom, ktorí plánujú v štúdiu pokračovať na vysokej škole, je určená stránka Portál vysokých škôl (www.portalvs.sk), ktorý má v ponuke 35 vysokých škôl, 118 fakúlt a 4198 študijných programov, pričom všetky tieto informácie sú prehľadne rozdelené do jednotlivých kategórií. Nechýbajú tu tiež informácií o prihláškach a poplatkoch, ktoré súvisia so štúdium na konkrétnej škole.

Štúdium v zahraničí

Študenti, ktorí túžia po stáži alebo štúdiu v zahraničí, odporúčame napríklad stránku AIESEC.sk. Spomínaný portál uvádza, že rozvíja líderský potenciál mladých ľudí a vedie ich k zodpovednému podnikaniu prostredníctvom zahraničných stáži v spolupráci s partnerskými spoločnosťami a organizáciami. Prepája zamestnávateľov a organizácie s globálnom sieťou mladých talentov.

Vysokoškoláci nemusia zostávať len v rámci SR. Informácie z oblasti vysokoškolského vzdelávania v Európe môžu študenti nájsť aj na stránke Academic Cooperation Association (aca-secretariat.be).

Neviete sa rozhodnúť pre tú správnu školu? Pri rozhodovaní vám môže opäť pomôcť internet. Údaje o školách, porovnanie a rebríček škôl si zas môžu študenti pozrieť na stránke skoly.ineko.sk. Tu môžu žiaci a ich rodičia nájsť školy s najlepšími výsledkami žiakov.

Zaujímajú vás štipendiá a možnosti na získanie finančných prostriedkov na vaše štúdium? Tak si potom určite pozorne preštudujte portál stipendia.sk.

„Štipendiá sú určené pre študentov, doktorandov a postdoktorandov slovenských vysokých škôl a výskumných organizácií na pokrytie životných nákladov na študijný a/alebo výskumný/umelecký pobyt na vybranej zahraničnej vysokej škole, resp. výskumnom pracovisku. Študenti, doktorandi a postdoktorandi, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku, sa môžu súčasne so žiadosťou o štipendium v rámci Národného štipendijného programu uchádzať aj o cestovný grant na pokrytie cestovného (resp. jeho časti)v súvislosti s ich plánovaným študijným a/alebo výskumným/umeleckým pobytom v zahraničí,“ píše sa na stránke.

Inšpirácia či ťahák?

Okrem vyhľadávanie vhodnej školy, termínov prihlášok a podobných informácií o štúdiu študenti často práve na internete hľadajú vypracované práce, zadania a projekty, ktoré potrebujú do školy. internet ponúka celkom slušnú ponuku takýchto materiálov – aj keď musíme v prvom rade podotknúť, že podobné vypracované práce, ktoré má študent odovzdať na hodnotenie, by mal vypracovať osobitne sám a tieto stránky by mu mali slúžiť najmä ako podklady a inšpirácie k vypracovaniu.

Veľmi obľúbené medzi študentmi sú portály ako zones.sk, zadanie.sk, referaty.sk,ako-sa-naucit-skor.com, skolskyservis.sk, ucn.sk.

Učebné materiály, testy, písomky, cvičenia, diktáty a mnohé iné nájdete na stránke bezkriedy.sk. Žiaci a ich rodičia tu nájdu potrebné materiály na prípravu na písomku a tiež ak sa žiak vracia po chorobe do školy, tak vďaka tejto stránke môže dohnať zameškané učivo.

Najväčšia databáza študentských referátov na Slovensku antiskola.eu ponúka naozaj veľa materiálov – od referátov, prednášok, študentských seminárnych prác, ťahákov, štátnicových otázok, nájdu sa tu tiež diplomové a bakalárske práce a mnohé iné. Portál nechodimnapred­nasky.sk už zo svojho názvu prezrádza snáď všetko – študenti tu nájdu zbierku prednášok, skúšok, cvík, ťahákov, zadaní a iných študijných materiál pre vysoké školy.

Nový projekt praxuj.sk zas môže pomôcť mladým ľuďom nájsť si stáž na Slovensku a popritom si zarobiť aj nejaké peniaze navyše. Okrem skúsenosti tak získajú aj finančnú odmenu a možno aj vysnívanú prácu.

A na záver odporúčame sledovať aj portál skola.pravda.sk, najmä časť Tipy pre študentov, kde neustále pribúdajú mnohé články o súťažiach, novinkách, školách a univerzitách, termínoch, rôznych techník, ktoré môžu zjednodušiť štúdium a mnoho iných užitočných informáciách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vysokoškoláci #užitočné weby #aplikácie pre študentov