Aká je pravda o digitálnom vzdelávaní?

O digitálnom vzdelávaní sa hovorí neustále. Mohli by sme povedať, že momentálne zažíva svoj vrchol. Dnešné školy vo svete, ale aj na Slovensku už majú prístup k najmodernejším technológiám, v učebniach nechýbajú počítače, prístup na internet je samozrejmosťou, školy si kupujú najmodernejšie systémy a programy pre svojich študentov. A tak sa technológie stali súčasťou vzdelávania v škole, ale aj v domácom prostredí.

29.09.2018 23:00
škola, žiak, žiačka, študent, tablet Foto:
Digitálne vzdelávanie vytvára nové vzdelávacie príležitosti pre študentov.
debata

Napriek popularite digitálnej éry sa stretneme aj s názormi, že technológie v triede môžu rušiť a dokonca podporovať podvádzanie študentov. Zástancovia technológií naopak vidia prínos v tom, že technika umožňuje učiteľom a žiakom experimentovať a zároveň aj lepšie zapájať sa do vyučovania samotným študentom. Tak ako to v skutočnosti je? Ťažko zhodnotiť – dôležitá je vyváženosť.

Treba si však uvedomiť, že používanie telefónov či tabletov neznamená hneď efektívne učenie sa. Práve moderné technológie by mali byť používané s rozumom a najmä menšie deti by sme mali viesť k tomu, aby neboli len „otrokmi“ počítačov, tabletov a mobilov. Aby dokázali komunikovať so svojimi rovesníkmi tvárou v tvár – nie iba prostredníctvom sociálnych sietí.

Učitelia to dnes vďaka technológiám majú v určitom momente jednoduchšie – rýchly prístup k informáciám poskytuje samotný internet, na druhej strane im moderná technika umožňuje zdieľanie dôležitých informácii medzi svojich študentov. Rovnako tak využívajú aj sociálne siete a rôzne komunikačné kanály, aby zostali prepojení študenti a učitelia medzi sebou, zároveň mnohé z týchto prepojení využívajú aj školy medzi sebou.

Pre učiteľov môže byť napríklad nová technológia fantastickou príležitosťou na experimentovanie a rast v oblastiach, s ktorými sa kedysi nepočítalo.

Revolúcia digitálneho vzdelávania je v plnom prúde – študenti využívajú možnosť robiť online testy, využívajú rôzne aplikácie, ktoré im môžu zjednodušiť učenie. Mnohí rodičia považujú využívajú technológii za nevyhnutnosť tiež. Uvedomujú si, aké sú dnes digitálne zručnosti dôležité aj v pracovnej oblasti a plánujú pre svoje deti lepšiu budúcnosť aj tým, že im umožnia, aby boli obklopení modernými technológiami už odmalička. Učitelia pozorujú, že študenti sú kreatívnejšie a viac motivovanejší, ak majú viac možností na vzdelávanie.

Niektorí experti na vzdelávanie zas hovoria, že digitálne vzdelávanie je kľúčom k dlhodobému úspechu študentov. Prečo by to tak mohlo byť? Digitálne vzdelávanie je prispôsobené na každého študenta, je efektívne a prístupne. Internet ponúka nespočetné množstvo inšpirácii na to, ako byť lepší a môžu tu nájsť nové podnety k tomu, aby dosiahli to, čo si zaumienia.

Veľa krajín sa snaží prispôsobiť vzdelávanie potrebám študenta – napríklad Spojené arabské emiráty, Južná Kórea alebo Fínsko uprednostňujú moderný spôsob výučby – vyučovanie a metódy vyučovania sa prispôsobujú potrebám a záujmom študentov. Podľa amerického portálu Tech.co „poskytuje digitálne vzdelávanie také skúsenosti, ktoré sú prispôsobené pre každého študenta“. Výhodou digitálneho vzdelávania je tiež jeho prístupnosť – školy a študenti na celom svete sa môžu prepájať, podporovať a deliť sa o svoje skúsenosti, informácie, rady, tipy a komunikačné zručnosti.

Digitálne vzdelávanie je efektívne – vďaka tomu má študent rýchlu spätnú väzbu. Internet poskytuje pomocou grafického spracovania, originálnej kvalite, ale aj neobmedzeným možnostiam bohatšie vzdelávacie prostredie, vďaka ktorému môže študent lepšie pochopiť určitú informáciu, ktorú hľadá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #moderné technológie #digitálne vzdelávanie