Študentov čakajú jesenné prázdniny. V čom budú tento rok iné?

Žiakov a študentov čakajú budúci týždeň jesenné prázdniny, ktoré budú tento rok o čosi dlhšie. Deti sa tak budú tešiť z pár dní voľna navyše.

27.10.2018 17:00
štrajk, učitelia, škola, trieda Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

V tomto školskom roku sú jesenné prázdniny dlhšie aj vďaka tomu, že poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili jednorazový štátny sviatok v rámci celého Slovenska, ktorý pripadol na utorok 30. októbra 2018. Oficiálne sa jesenné prázdniny začínajú od stredy 31. októbra 2018 do piatku 2. novembra 2018, ale doma zostávajú už deň predtým.

Niektorým žiakom sa prázdniny začínajú skôr – už v pondelok. Prečo? Okrem spomínaného utorka však niektorí žiaci zostanú doma dokonca aj v pondelok. Ministerstvo školstva o tom informovalo na svoje stránke. Niektoré školy tak využívajú možnosť, ktorú im dáva školský zákon a na pondelok 29. októbra 2018 udelili svojim žiakom a učiteľom riaditeľské voľno z organizačných dôvodov.

Rodičia by mali dostať informáciu o riaditeľskom voľne. „Udelenie riaditeľského voľna je v kompetencii riaditeľov škôl a školských zariadení. Ak sa rozhodnú toto voľno udeliť, je nutné o tom informovať rodičov zverejním informácie na verejne dostupnom mieste, prípadne prostredníctvom žiackych knižiek,“ upozorňuje ďalej ministerstvo na svojej stránke.

Podľa ministerstva má riaditeľ rovnako túto skutočnosť oznámiť zriaďovateľovi školy a príslušnému orgánu miestnej štátnej správy v školstve.

Ako je to s riaditeľským voľnom? Riaditeľské voľno podlieha tiež určitým pravidlám a tiež v obmedzenom počte za príslušný školský rok.

„V období školského vyučovania môže riaditeľ školy poskytnúť žiakom zo závažných dôvodov, najmä organizačných a prevádzkových, najviac päť dní voľna. Riaditeľské voľno vyhlasuje riaditeľ školy v čase, keď vznikne situácia, ktorá si to vyžaduje,“ hovorí ministerstvo na svojej stránke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jesenné prázdniny