Žiaci by mali vedieť, ako sa chrániť pred chrípkou

S chladnejším počasím prichádza obdobie rôznych ochorení. Jedným z nich je aj chrípka, ktorá často postihuje práve školákov. Každý rok školy bojujú s chrípkovou „pandémiou“ a niektoré potom zatvárajú svoje brány. Žiaci a študenti sa tešia z chrípkových prázdnin, niekedy však chrípka dokáže narobiť vážne problémy.

29.10.2018 23:00
Chripka Foto:
Počas chrípkového obdobia treba dbať na zvýšenú hygienu rúk a prísun vitamínov.
debata

S chrípkou na Slovensku bojujú aj materské školy. Škôlkarom sa toto ochorenie nevyhýba, práve naopak. Menšie deti sú náchylnejšie na ochorenie. „Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo v 43. kalendárnom týždni 2018 hlásené v siedmich výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o šesť materských škôlok – štyri v Košickom kraji a po jednej v Trnavskom kraji a Nitrianskom kraji a o jednu spojenú základnú školu s materskou školou v Banskobystrickom kraji,“ informuje na svojej stránke Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR).

Lekári varujú, aby rodičia chrípku u detí nepodceňovali. Rovnako upozorňujú na to, že akékoľvek príznaky ochorenia netreba brať na ľahkú váhu a dieťa treba nechať doma liečiť. Školák s príznakmi ochorenia nepatrí do školy a do kolektívu medzi ostatných žiakov. „Chrípka môže postihnúť kohokoľvek a závažné problémy s ňou súvisiace, ako napríklad zápal priedušiek, zápal stredného ucha, zápal prínosových dutín, zápal pľúc, sa môžu vyskytnúť v akomkoľvek veku,“ upozorňuje na to ÚVZ SR na svojej internetovej stránke. Ďalej vysvetľuje, že komplikácie spojené s chrípkou často vyžadujú hospitalizáciu v nemocnici a u vysoko rizikových osôb môžu spôsobiť až ohrozenie zdravia.

Podľa ÚVZ SR je chrípka nebezpečná aj pre zdravého človeka, ale medzi najrizikovejšie skupiny patria napríklad aj deti do päť rokov. Dôsledky chrípky sú skutočne nebezpečné, v mnohých prípadoch ide o život. „Mnohí pacienti nezomierajú priamo na chrípku, ale na jej následky. Po prekonaní chrípky sa im zhorší základné chronické ochorenie tak, že mu podľahnú. Každé úmrtie na chrípku je zbytočné, pretože sa mu dá predísť očkovaním,“ hovorí Zuzana Krištúfková, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

Lekári tak upozorňujú na to, že najúčinnejšou prevenciou proti chrípke je očkovanie, pričom najideálnejšie obdobie na očkovanie je v mesiacoch október – november. Mnohí rodičia však očkovaniu neveria alebo ho odkladajú na neskôr, až nakoniec nestihnú lehotu, kedy je ideálne obdobie.

„Očkovacia látka proti chrípke chráni len proti chrípke a nie proti chrípke podobným ochoreniam vyvolaným inými ako vírusmi chrípky (virózy). Pokiaľ človek dostane po očkovaní chrípku, je to možné v prípade, ak sa nakazil pred tým, ako si jeho organizmus stihol vytvoriť dostatočnú hladinu ochranných protilátok alebo ochorel na iné vírusové ochorenie – podobnosť klinických príznakov medzi chrípkou a prechladnutím súvisí s tým, že pôvodcovia ochorení z prechladnutia, rovnako ako chrípka, napádajú respiračný systém, či už horné alebo dolné dýchacie cesty. Na rozdiel od chrípky sa však príznaky akútnych respiračných ochorení rozvíjajú postupne. Je takisto možné, že sa mohol nakaziť kmeňom vírusu chrípky, ktorý nebol súčasťou očkovacej látky. Vtedy očkovacia látka účinkuje čiastočne, no treba zdôrazniť, že nezanedbateľne zmierňuje priebeh ochorenia a znižuje jeho nepriaznivé dôsledky,“ opisuje problematiku ÚVZ SR.

Deťom doplňte vitamíny

Okrem očkovania však treba dbať aj na ďalšie kroky. Prevencia tiež spočíva vo zvýšenom prísune vitamínu C, ktorý najmä počas zimných mesiacov treba neustále dopĺňať. Dôležité sú tiež vitamíny A, E a vitamíny zo skupiny B – komplex.

Školákom nezabudnite pripomínať dôležitosť umývania rúk teplou vodou a mydlom a používanie dezinfekčných gélov – vysvetliť im aj dôvod.

A posledná rada na záver – deti by sa mali vyhýbať ostatným deťom, ktoré trápi chrípka alebo iné respiračné ochorenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #školáci #chrípkové prázdniny