Nové druhy závislostí ohrozujú aj žiakov

Psychológia zohráva dôležitú úlohu v našich životoch, dokáže nám často pomôcť pri riešení bežných, ale i závažnejších problémov. V rámci Týždňa vedy a techniky 2018 si môžu najmä stredoškoláci vypočuť zaujímavý blok prednášok práve o psychológii.

04.11.2018 22:00
laptop, šikana, smútok, plač Foto:
Vedeli ste o tom, že u mladých je to najmä závislosť od počítača, počítačových hier, ale i online vzťahov?
debata

O závislostiach sa hovorí pomerne často. Vedeli ste však, že na nás číhajú aj nové druhy závislosti a nielen tie, ktoré pokladáme za bežné? Keď sa povie slovo závislosť, pravdepodobne si predstavíme najskôr závislosť od alkoholu, drog, liekov. Sú však aj iné závislostí – napríklad tie, ktoré prinášajú moderné technológie. Aj na túto tému sa bude hovoriť budúci týždeň v hlavnom meste v rámci podujatia Týždeň vedy a techniky 2018.

Podujatie s názvom Utorok so psychológiou sa bude konať 6. novembra v Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave, ktoré je zároveň aj jeho organizátorom. Účastníkov čakajú dve samostatné prednášky, pričom každá z nich sa bude venovať inej téme z oblasti psychológie – prvá bude na tému Závislosti v našom živote: Internet, sociálne siete a kyberšikana a druhá bude na tému Neuropsychológia nie je len o zhoršenej pamäti.

Závislosti v našom živote: Internet, sociálne siete a kyberšikana

U mladých je to najmä závislosť od počítača, počítačových hier, ale i online vzťahov. Závislosťou od spomínaných aktivít je ohrozené už každé štvrté dieťa na Slovensku.

Týždeň vedy a techniky na svojej stránke informuje o tom, že závislostí v našom živote máme dosť, ale práve moderné technológie ich prinášajú čoraz viac: „Predpoludním bude o závislostiach prednášať známa detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková, ktorá sa práci s deťmi, rodinami i školami venuje už 25 rokov. Bude hovoriť o tom, že človek môže byť závislý na čomkoľvek. A hoci sa najčastejšie slovo závislosť spája s drogami či alkoholom, čoraz viac sa prejavujú aj nové druhy závislostí. Internet, smartfóny, sociálne siete. U mladých je to najmä závislosť od počítača, počítačových hier, ale i online vzťahov. Závislosťou od spomínaných aktivít je ohrozené už každé štvrté dieťa na Slovensku. Ako si poradiť s týmito druhmi závislostí? Kde získať potrebné informácie a kde hľadať pomoc? Ako sa chrániť pred kyberšikanou, hejtom a trollingom? A aké príznaky odhalia, že ide už o závislosť?“

Neuropsychológia nie je len o zhoršenej pamäti

V popoludňajšej prednáške budú o neuropsychológii hovoriť odborníci Michal Hajdúk a Petra Brandoburová. „V prednáške predstavia aktuálny projekt NEUROPSY, ktorého cieľom je vytvorenie psychologických testov na meranie pamäti, pozornosti, rýchlosť spracovania informácii u zdravých aj u ľudí s rôznymi psychickými poruchami. Na príklade troch rôznych psychických porúch priblížia, ako narušené kognitívne procesy môžu viesť k rôznym symptómom duševných porúch. V prípade depresie vysvetlia, aký je vzťah medzi kogníciou, smutnou náladou a neschopnosťou tešiť sa. Dozvieme sa, prečo oslabenie kognitívnych funkcií u pacientov so schizofréniou spôsobuje závažné problémy pri zvládaní každodenného života, a ako môže komplexné vyšetrenie kognitívnych funkcií odhaliť Alzheimerovu chorobu v jej skorých štádiách,“ píše sa ďalej na spomínanej stránke.

Pre koho sú prednášky určene? Prísť môže v podstate každý, sú určené pre širokú verejnosť, prvá prednáška je však vzhľadom na svoj obsah vhodná práve pre stredoškolákov. Organizované skupiny zo stredných škôl sa môžu prihlasovať zaslaním počtu osôb (spolu s pedagogickým dozorom) na email ncpvat@cvtisr.sk.

Vstup na prednášky je voľný. Viac o podujatí sa môžete dozvedieť aj TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psychológia #CVTI #Týždeň vedy a techniky #utorok so psychológiou