Tvrdohlavosť a silná vôľa dieťaťa dokážu potrápiť nejedného rodiča

Nie všetky deti majú pevnú vôľu, respektíve vykazujú určite znaky alebo vlastnosti silnej vôle a silného temperamentu. Tie deti, ktoré majú silnú vôľu, sa už väčšinou od útleho veku dajú rozoznať. V predškolskom zariadení sa správajú dominantnejšie, medzi ostatnými rovesníkmi vedia používať argumenty a vedia sa presadiť. A často sa pri deťoch so silnou vôľou prejavuje aj ich tvrdohlavosť.

10.12.2018 23:00
matka, výchova, neposlušné deti Foto:
Máte pocit, že vaše dieťa má vždy na všetko odpoveď a jednoducho mu v hádkach nestačíte?
debata

Čo to znamená, že má dieťa silnú vôľu? Takéto deti sú odhodlané robiť veci podľa vlastných podmienok. A tak sú pomerne často veľmi tvrdohlavé, čo môže prinášať aj nepríjemné situácie. Je potom naozaj náročné, aby ste presvedčili dieťa, aby urobilo niečo, čo urobiť nechce. Dieťa sa dokáže hnevať pri každej príležitosti, kedy nie je niečo podľa jeho predstáv. A tak sa rodičia musia „obrniť“ tiež pevnou vôľou a hlavne disciplínou.

Poďme sa pozrieť na to, ako rozoznáte, že vychovávate naozaj dieťa so silnou vôľou, silným temperamentom a veľkou dávkou tvrdohlavosti. Aké sú hlavné znaky a čo treba robiť v konkrétnych prípadoch?

Výbuchy hnevu

Nie je nič neobvyklé, ak má dieťa občas záchvat plaču, hnevu a prejaví svoju nespokojnosť aj podobným spôsobom. Deti s pevnou vôľou však prejavujú intenzívny hnev, ktorý dlho nezaniká. Dokážu sa teda hnevať oveľa dlhšie ako ostatné deti. A čo hovoria na takéto dramatické správanie odborníci na výchovu či psychológovia? Rodičia by podľa nich nemali znižovať dôležitosť ich pocitov alebo poukazovať na to, že to nie je veľký problém. Práve naopak. Ak tieto deti cítia, že sú vypočuté a rodičia ich chápu, nemajú taký pocit, že musia dokazovať, ako zle sa cítia.

Odpoveď na prečo

Otázkam sa nevyhnete. Deti jednoducho potrebujú vedieť – prečo. Akýkoľvek zákaz, príkaz alebo pokyn rodiča dieťa potrebuje zdôvodniť. Chce vedieť dôvod, prečo by nemalo ísť napríklad von alebo prečo by nemalo hrať nebezpečné hry a podobne. Zdôvodňovať niečo tým, že ste rodič a preto by malo počúvať veľmi nezaberie – to nie je dostačujúca odpoveď na otázku prečo.

Psychológovia určite odporúčajú, aby rodičia svojim deťom vždy vysvetlili, prečo je niečo morálny, spoločenský, bezpečnostný, právny alebo iný problém. Ak to neurobíte, tak sa s vami dieťa pravdepodobne neprestane tak ľahko hádať. Ani príliš zdĺhavé vysvetlením nepochodíte – v jednoduchosti je krása a platí to aj v tomto prípade. Poskytnite dieťaťu stručné, ale rozumné vysvetlenie.

Vytrvalosť vo vyjednávaní

Aby vás dieťa neprevalcovalo so svojou vytrvalosťou, treba si nastaviť tiež určitú dávku trpezlivosti. Ak ste niekedy v niečom poľavili, dieťa si to určite pamätá a vytiahne to na vás pri najbližšej hádke. Preto treba byť dôslední, ak ho upozorníte na niečo, čo nemá robiť a bude ho za porušenie čakať nejaký dôsledok. Psychológia preto odporúčajú dať jedno upozornenie a potom už konať. Tak môžete rozvíjať to, aby dieťa pochopilo, kedy jeho správanie prekračuje čiaru.

Rady rozkazujú

Všimli ste si, že vaše dieťa je v skupine iných rovesníkov tak trošku „šéfom“ partie? U týchto deti sa naozaj často prejavujú vodcovské maniere, prikazujú ostatným, čo majú robiť alebo im jednoducho dávajú pokyny, aby im niečo priniesli a podobne. Vyžívajú sa v dávaní rozkazov, rady sa stavajú do veliteľskej úlohy. Plachosť im nič nehovorí a dokážu svoje požiadavky dokonca pretaviť aj do konverzácie s dospelými.

Rodičia by v tomto prípade mali hneď upozorniť dieťa na vhodnejší spôsob komunikácie. Musí poznať význam rešpektovania ostatných, a rozprávajte sa o pocitoch ostatných detí.

Odmietanie svojich povinností

Niektorí rodičia postupne strácajú energiu, aby so svojim dieťaťom vyjednávali. Dieťa jednoducho nie je ochotné niečo urobiť a rodič ho nedokáže presvedčiť. Čo teraz? Skúste mu ponúknuť dve možnosti. Ako to môže vyzerať v praxi? Chcete presvedčiť dieťa, aby si upratalo svoju izbu, ale neviete ako. Dajte mu na výber: Chceš si upratať izbu teraz alebo radšej o hodinu? Toto je signál pre dieťa, že môže o niečom rozhodnúť, konkrétne o čase, kedy si musí urobiť poriadok vo svojej izbe. Dieťa tak má pocit, že má nad vecou kontrolu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výchova detí #tvrdohlavosť #pevná vôľa #silná vôľa