Na čo si dať pozor na vysokej škole?

Prechod zo strednej na vysokú školu nemusí byť vždy jednoduchý. Napriek tomu, že na vysokej škole sú študenti už dospelí ľudia (často aj pracujúci), nemusia spĺňať očakávania vysokoškolských profesorov. Rovnako ako na strednej škole, tak aj na vysokej môžu študenti robiť svojim profesorom vrásky na čele.

16.12.2018 23:00
vysokoškoláci, prednáška Foto:
Rozdiel medzi štúdiom na strednej a vysokej škole je naozaj podstatný. Študenti by ho mali poznať.
debata

Od vysokoškolákov sa očakáva oveľa väčšia miera zodpovednosti a v prvom rade vlastnej iniciatívy. Štúdium na vysokej škole nebýva prechádzkou ružovou záhradou, každý si pred začiatkom musí zvážiť, čo všetko nasledujúce roky prinesú. Zároveň si však musia uvedomiť, že sa mení aj prístup pedagógov – budú sa k vám správať ako k dospelým ľuďom, to znamená aj tie najvyššie nároky, prísne hodnotenie a množstvo učiva.

Pedagogička Shannon Reedová upozorňuje mladých na to, že aj vysokoškolských profesorov dokážu študenti počas prednášok hnevať. Vychádza zo svojich skúsenosti zo strednej, ale aj vysokej školy, a tak radí, čo by mali študenti robiť, resp. čomu by sa mali vyvarovať, ak si chcú so svojimi pedagógmi udržať čo najlepšie vzťahy. Zároveň im prezrádza nasledovné tipy:

Na prednáške nesurfujte na internete

Telefóny nepatria na vyučovanie na základnej a strednej škole, ale výnimkou nie je ani vysoká škola. Kým pedagóg prednáša, nie je vhodné používať mobilné telefóny či tablety na to, aby ste si písali so svojimi priateľmi na sociálnej sieti, či pozerali videá. Voči pedagógovi je to prejav neúcty, rovnako by sa vám nepáčilo, ak by ste počas vašej ústnej skúšky mali rovnakú spätnú väzbu od skúšajúceho, ktorý by sa celý čas „hral“ s mobilom. Namiesto hry sa tak sústreďte na prednášku.

Vitajte vo svete dospelých

Vaša profesorka či profesor určite nechce počúvať o tom, aký ste zaneprázdnený. Každý dospelý človek má toho na pleciach veľa a niekedy sa naozaj ťažko hľadá súlad medzi pracovným a osobným životom. Pokým študujete na vysokej škole, očakáva sa od vás, že sa jej budete naplno venovať a teda získanie titulu bude stáť aj väčšinu vášho času.

Bez zručností sa nezaobídete

Buďte technologicky zručný – naučte sa používať tie najmodernejšie technológie, určite ich na vysokej škole využijete. Teraz si možno hovoríte, že kto už dnes neovláda počítač? Skutočne sa medzi nami nájdu takí, ktorým robí problém pracovať s rôznymi dokumentmi. Bez základných počítačových znalostí sa vám bude študovať naozaj veľmi ťažko, je to pomerne nemožné – dnes už je všetko online. Pohľadajte si na internete online kurzy, vďaka ktorým sa zdokonalíte v tom, čo vám robí problémy. Prípadne sa dohodnite so svojim spolužiakom alebo kamarátom, ktorý vám určite ochotne pomôže a naučí vás všetko potrebné.

Poradíte si aj sami

Rozdiel medzi vysokou a strednou školu je najmä v samostatnosti – očakáva sa od vás, že si všetko urobíte sami, že vám nemusí profesor vysvetľovať, ako si robiť poznámky a hovoriť vám to, čo je naozaj dôležité. Nezabúdajte, že svoje štúdium si musíte sledovať sami, je vo vašom záujme, aby ste sa štúdiu venovali poctivo počas celého roka. Pedagóg vás nemá upozorňovať na to, že máte zameškané prednášky alebo skúšky, neodovzdané práce. Vždy sa radšej obráťte na spolužiakov, ak potrebujete nejaké skriptá a poznámky, nezaťažujte profesorov.

Pracujte na sebe

Priemer často nestačí – robte aj niečo navyše. Ak ste dostali zadanie, tak sa pokúste urobiť niečo viac, ako sa od vás očakáva. Vždy sa snažte vystupovať profesionálne, nenaliehajte na profesorov v rámci vašich termínov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškoláci #vysokoškolské štúdium