Experimentmi sa žiaci naučia viac o tom, ako funguje zrak

Fyzika môže učarovať mnohým študentom. Tí, ktorí by sa radi dozvedeli viac o tom, ako funguje zrak, majú možnosť presvedčiť sa o tom tento týždeň. Ponúka im to fyzikálna vedecká show v Nitre.

18.12.2018 23:00
oko, oči, zrak Foto:
Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, ako funguje ľudské oko?
debata

Žiaci základných a stredných škôl môžu v týchto dňoch zavítať na Fakultu prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre, aby sa viac dozvedeli o fyzike. Spomínaná fakulta zorganizovala zaujímavé vedecké podujatie, ktoré sa venuje fyzike a jej vnímaniu všetkými zmyslami.

Aj taký predmet, akým je fyzika, môže byť zaujímavý pre mnohých študentov. Objavovanie mnohých fyzikálnych javov totiž môže upútať nejedného žiaka, ak je takéto bádanie sprostredkované zaujímavým spôsobom.

Práve v utorok 18. decembra sa v na Fakulte prírodných vied UKF v Nitre začala vedecká show, ktorá potrvá tri dni a potrvá do štvrtka 20. decembra. Pre koho je určená? Dvere majú otvorené všetci žiaci základných a stredných škôl. Tento rok ide o druhý ročník a podujatie nesie názov Fyzika všetkými zmyslami.

Vedecká show sa tento rok venuje celkovo zraku a zároveň aj experimentom, ktoré súvisia s videním. Žiakov čaká bohatý program nabitý experimentami.

Vedecká show odpovedá napríklad aj na tieto otázky:

  • Klamú nás naše oči?
  • Ako vlastne vzniká obraz?
  • Je biele svetlo naozaj biele?

A čo všetko je pre študentov pripravené? Tešiť sa môžu na rôzne experimenty, ďalej sa budú zaoberať aj mnohými zrakovými klamami. Rovnako budú skúmať, ako v našich očiach vzniká obraz a tiež budú hľadať odpoveď na to, akej farby je skutočne biele svetlo.

„Experimenty sú pripravené tak, aby sa žiaci zabavili, a tiež niečo užitočné naučili. Dozvedia sa informácie o oku ako o druhom najkomplexnejšom orgáne tela, ukážeme im, ako je možné za hodinu spracovať 36-tisíc rôznych podnetov a dozvedia sa množstvo ďalších zaujímavých informácií,“ vysvetlila Ľubomíra Valovičová z UKF v Nitre.

Otázka na záver

Vedeli ste napríklad, že ľudské oko žmurkne v priemere 4 200 000 krát za rok?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #zrak #UKF