Študenti by výskum nemali podceňovať

O tom, ako by mali študenti pracovať v rámci výskumu a prípravy záverečných prác, sa veľa popísalo a veľkú pozornosť tomu venujú mnohí odborníci a pedagógovia. Už v minulých článok sme písali zopár tipov, ako sa sústrediť na prípravu alebo ako si zlepšiť.

27.12.2018 23:50
študenti, skupina, mladí ľudia Foto:
Vysokoškolský výskum či projekt ponúka študentom viac nezávislosti, neskôr im môžu otvoriť mnohé dvere aj v rámci kariéry.
debata

Poďme sa bližšie pozrieť na to, ako si študenti môžu pomôcť pri výskume a zjednotení poznámok pri záverečných prácach.

Samotný výskum môže znieť pre študenta náročne. Mnohí si totiž nedokážu predstaviť, ako taký výskum uskutočniť a ako si filtrovať jednotlivé informácie tak, aby ich vedeli aj správne použiť. Pretlak informácií tak občas prináša viac problémov ako osohu.

Na jednej strane nám moderné technológie ponúkajú neobmedzený prístup k informáciám. Na druhej strane je tých informácií skutočne veľa. Ak sa aj študent k informácii dostane, ako ju má spracovať, prezentovať alebo zhodnotiť?

A prečo by sa študent nemal vyhnúť výskumu? Aké benefity mu môže ponúknuť? Podľa viacerých prieskumov tí študenti, ktorí sa zúčastňujú vysokoškolského výskumu, majú napríklad oveľa lepšie zručnosti na riešenie problémov, lepšie pochopenie výskumných metód, hlbšie pochopenie disciplíny. Títo študenti sú nezávislejší, dokážu prejaviť dôveru a uvedomujú si, ako sa im otvárajú možnosti k ich ďalšej kariére.

Pri výskume a písaní záverečnej práce si treba urobiť na úvod osnovu – pomôcku, čo všetko bude študent potrebovať, aké informácie budú pre neho tie najdôležitejšie a zabúdať nesmie ani na tie menej dôležité, ktoré by mal vedieť vhodne „umiestniť“ vo svojom výskume.

Najlepšie sa dnes hľadajú informácie na internete, skúste však aj rôzne odborné časopisy a publikácie, navštívte určite aj knižnicu, v ktorej vám pomôže jej zamestnanec – môže vám ponúknuť cenné tipy, na ktoré by ste nemuseli prísť. Robíte výskum na nejakú tému, v ktorej vám môže pomôcť známy odborník? Oslovte ho a poproste ho, či by ste ho mohli vo svojej práci citovať. Skúste si vyhľadať inštitúciu či spoločnosť, vďaka ktorej by ste si mohli zrealizovať konkrétne údaje a zapracovať do vášho výskumu a práce.

Pracujte so sociálnymi sieťami a skupinami – inšpirácie a cenné informácie si často vymieňajú mnohí odborníci prostredníctvom blogov a sociálnych sietí. Inšpirujte sa úspešnými ľuďmi z oblasti, ktorej sa vo svojej práci venujete.

Vyhodnotiť dôležité a menej dôležité informácie

Už prešlo niekoľko týždňov a máte naozaj veľa materiálu, pomocou ktorého sa môžete pustiť do samotnej prípravy vášho vysokoškolského projektu?

Na začiatok si začnite triediť tie najdôležitejšie informácie – urobte si zvlásť súbor, v ktorom budete mať len tieto – určite ich použite v práci. V ďalších podsúboroch si zhromažďujte informácie, ktoré ďalej súvisia s vašou problematikou – urobte si tzv. pavúka, čo s čím súvisí – nepodceňujte ani pomoc v podobe jednej špeciálnej steny, ktorú obetujete na to, aby ste si na nej robili jednotlivé schémy, grafy a zakreslili si všetko, čo budete potrebovať. Možno sa k niektorej informácií vrátite až neskôr a použijete ju, ak si ju správe označíte, budete ju vedieť o to rýchlejšie nájsť.

Zvlásť si vytvorte súbor so všetkými zdrojmi – či už to budú linky z webových portálov, ale aj zoznam použitej literatúry. Ak to odložíte na záver, môže sa vám stať, že na niektorý zdroj zabudnete a rovnako vám to bude trvať oveľa dlhšie. Vždy si uložte všetky zdroje, z ktorých ste čerpali poznámky a aby ste uvádzali len tie, ktoré sa nakoniec rozhodnete použiť, tak si ich farebne (prípadne inou formou) odlíšte. Ušetríte si tak veľa času na záver.

Pri zhromažďovaní informácií sa snažte čerpať z tých najaktuálnejších zdrojov. Vyhnite sa nepodstatným informáciám.

A ešte jedno dôležité upozornenie – vždy si informácie preverte, nespoliehajte sa na to, že ak čerpáte materiály napríklad z odborného článku na internete, tak údaje v ňom sú uvedené správe. Urobte si vždy minimálne dvojitú kontrolu. Zistite si, či sú informácie skutočne dôveryhodné.

Tip na záver

Aj pri výskume netreba zabúdať na správne citácie a uvádzanie zdrojov. Ďalej buďte vo všetkom vždy objektívny – neprikrášľujte alebo nepridávajte viac, ako je potrebné. Uvádzajte len pravdivé fakty. Svoj výskum ste dokončili? Gratulujeme! Teraz vám už zostáva posledná kontrola – a nezabudnite na gramatiku a štylistiku, aj tá najlepšia práca nebude pôsobiť profesionálne so zbytočnými chybami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #výskum #záverečná práca