Jednoduché hračky sú tie najideálnejšie, hovoria pediatri

Aké hračky si našli deti tento rok pod stromčekom? Preferujete klasické alebo moderné hračky? Poďme sa pozrieť, aké hračky sú podľa amerických pediatrov vhodnejšie pre rozvoj vášho dieťaťa.

28.12.2018 23:40
detská izba, hračky, súrodenci Foto:
debata

Vianoce sú obdobím, počas ktorého obdaruvávame našich najmilších – deti. A práve tie sa na Vianoce tešia najviac. Dôvodom ich radosti sú najmä darčeky, ktoré si pod stromčekom nájdu 24. decembra. Potešia sa hračke, knihe alebo vyrobenému darčeku z lásky?

Mnoho rodičov sa pred sviatkami pýta, akú hračku darovať. Správna hračka podporuje aj optimálny vývoj dieťaťa, pretože hra je nevyhnutná pre ich vývoj – pomocou hračiek pracujú na svojich poznávacích, fyzických, emocionálnych, sociálnych zručnostiach. Hračka tak nie je len nástrojom hry, vďaka nej môže dôjsť k interakcii a zároveň plní aj dôležitú úlohu vo vývoji dieťa.

Americkí pediatri sa vráti k staršej štúdii, v ktorej sa zaoberali vplyvom hračiek – ich pozitívnym, ale aj škodlivým prínosom na vývoj detí. Štúdiu tak doplnili o niekoľko nových poznatkov len krátko pred Vianocami. Porovnávali účinok klasických hračiek s tými modernými – technologickými novinkami. Podľa nich vysokokvalitné hračky môžu uľahčiť interakciu medzi rodičmi a deťmi, zvyšovať ich predstavivosť. „Treba však zdôrazniť, že vysoko kvalitné hračky nemusia byť drahé,“ píše sa v štúdii.

Hračky sú podľa pediatrov dôležité pri vývoji v rannom detstve vo vzťahu k uľahčeniu kognitívneho vývoja, jazykových interakcií, symbolickej a predstieranej hry, riešenia problémov, sociálnych interakcií a telesnej aktivity.

Za posledné dve desaťročia sa mnohé základné prvky tradičných hračiek prispôsobili elektronickým (virtuálnym) verziám. Prišla éra počítačov, tabletov, telefónov a iných mobilných zariadení.

„Vo všeobecnosti najlepšie hračky sú tie, ktoré sa zhodujú s vývojovými zručnosťami a schopnosťami detí a ďalej podporujú rozvoj nových zručností," píše sa ďalej v štúdii.

Na druhej strane autori štúdie hovoria o tom, že nákladné elektronické a digitálne hry môžete vynechať. Podľa nich sú najlepšie tie hračky, ktoré si môžu malé deti vychutnať s rodičmi – napríklad také kartónové krabice môžu vyvolať fantáziu a kreativitu. Pýtate sa, ako môžete použiť kartónové krabice na hru? „Kartónová krabica môže byť použitá na kreslenie alebo vytvorenie domu," hovorí Alan Mendelsohn, spoluautor novej správy o výbere hračiek pre malé deti až do veku päť rokov. Mendelsohn zároveň pracuje ako pediater v New Yorku.

Na rodičov podľa Medelsohna vplýva tlak reklám, tie totiž propagujú mnohé hračky a hry ako vzdelávacie a stimulujúce mozog, ale neexistujú skutočné dôkazy o tom, aby sa tieto tvrdenia potvrdili. A aká je potom mylná predstava rodičov: „Najlepšia hračka je tá, ktorá je najdrahšia alebo má najviac zvončekov a píšťaliek, alebo je technologicky najdokonalejšia.“

V správe uverejnenej Americkou pediatrickou akadémiou (American Academy of Pediatrics) sa uvádza, že časté používanie elektronických médií môže zasiahnuť do vývoja detskej reči a teda jazykového vývoja, tiež ovplyvňuje čas strávený medzi rodičmi a dieťaťom a v neposlednom rade môže viesť až k obezite.

Štúdie tiež zistili, že viac ako 90 percent amerických detí použilo mobilné zariadenia a väčšina ich začala používať pred dosiahnutím prvého roku života.

Pediatri obrazovky neodporúčajú

Skupina detských pediatrov neodporúča pre deti do dvoch rokov žiadny čas strávený pred obrazovkami. Ďalej hovorí, že celkový čas, ktorý by mali pred obrazovkou stráviť (vrátane využitia televízie a počítača), by mal byť menej ako jedna hodina denne pre deti od dvoch rokov. „Ak sa dieťa venuje aj iným činnostiam, tak trochu času stráveného na obrazovke tu a tam neurobí veľa škody," vysvetľuje Mendelsohn, pričom však upozorňuje, že je potom už veľmi náročné usmerniť dieťa, ktoré si na obrazovku zvykne.

A aké sú teda ideálne hračky?

Webová stránka akadémie ponúka návrhy na ideálne hračky pre malé deti – sú to napríklad klasické hračky ako lopty, puzzle, knihy, spoločenské hry, kartové hry.

Pediatri zas hovoria o tom, že netreba zahadzovať ani staré hračky. Medzi klasickými hračkami by podľa nich nemali chýbať stavebnice, autíčka, vláčikové súpravy, bábiky, figúrky, hračky na ťahanie, bicykle a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba