Máte doma batoľa? Čítajte mu elektronické knihy

Čítate svojim deťom knihy? Pediatri a pedagógovia by z vás mali radosť. Čítanie totiž podporuje jazykové schopnosti dieťaťa a zároveň zvyšuje aj ich záujem o čítanie. Ak budete svojmu dieťaťu čítať knihu, tak sa tiež dozvie veľa nových informácií a pestujete u neho vzťah ku knihám. Otázne pre mnohých rodičov zostáva, aké knihy zvoliť - klasické alebo elektronické?

12.01.2019 23:00
dieťa, bábo, bábätko, novorodenec, narodenie,... Foto:
Čítanie elektronických kníh môže mať pre batoľa pozitívny vplyv.
debata

Čítanie kníh rodičmi je prospešné aj pre malé deti, pediatri ho odporúčajú. Je však rozdiel v tom, ak čítate z klasickej knihy alebo z elektronickej? Poďme sa pozrieť na výsledky výskumu, ktorý v roku 2017 urobili Pedagogická fakulta Univerzity v Južnej Dakote v USA (výskumná pracovníčka Gabrielle A. Strouse) a tiež Jazykové a vzdelávacie laboratórium Univerzity v Toronte (výskumná pracovníčka Patricia A. Ganea).

Vplyv čítania z klasických a elektronických kníh je predmetom rôznych štúdií a napriek tomu je ešte veľa nezodpovedaných otázok. Štúdia, ktorú spomíname vyššie, ukázala, že elektronické médiá môžu mať menší rušivý vplyv na vzdelávanie batoliat v porovnaní so vzdelávaním predškolákov. To znamená, že elektronické knihy v tomto prípade viac fungujú/môžu fungovať pre batoľatá ako pre predškolákov. Staršie deti majú pri čítaní k dispozícii viac textu – to znamená, že sa musia sústrediť viac a čím viac sprievodných efektov (hudba, animácie a podobne) pri čítaní majú, tým je ich pozornosť oslabenejšia.

Ako vyzeral výskum v praxi? Rodičia čítali knihy svojim deťom – rovnako elektronické ako tlačené knihy. Výskumu sa zúčastnilo 102 batoliat vo veku 17 – 26 mesiacov. Rodičom náhodne pridelili dve komerčne dostupné elektronické knihy a tiež dve klasické knihy s rovnakým obsahom. Rodičia nedostali žiadne inštrukcie, ako majú tieto knihy svojmu dieťaťu čítať. V oboch typoch kníh sa vyskytovali hospodárske zvieratá (kačica, kôň, ovca, krava) a tiež voľne žijúce zvieratá (krokodíl, koala, zebra, lev). Elektronické knihy mali na pozadí hudbu, animácie a zvukové efekty. Po prečítaní mali deti identifikovať zviera v knihe.

Výskumníčky predpokladali, že pri elektronických knihách budú rodičia venovať menej pozornosti obrázkom a tým aj vytvárať menej otázok ako pri tlačených knihách. Chceli zistiť, ako budú deti reagovať na obrázky v elektronických knihách a ako v tradičných knihách.

Vyhrala elektronická alebo klasická kniha?

Ktorá kniha si zaslúžila väčšiu pozornosť? Rodičia viac opisovali obrázky v tlačených knihách, príbeh rozprávali rovnako bez ohľadu na typ knihy.

Štúdia potvrdila, že batoľatá, ktorým boli čítané elektronické knihy, im venovali väčšiu pozornosť, viac sa zapájali a komentovali obsah ako deti, ktorým rodičia čítali tlačenú knihu. Celkovo tak deti venovali oveľa viac pozornosti elektronickým knihám. Batoľatá vedeli správne identifikovať zviera z elektronickej knihy viac. Tu však výskum nepotvrdzuje to, že vďaka elektronickým knihám sa batoľa dokáže naučiť viac, ale fakt, že tento druh kníh zvyšuje pozornosť detí – a tým sa im môže zvyšovať aj samotné vzdelanie, čo ich vedie k lepším výsledkom. Samotné výskumníčky sa však zhodujú v tom, že to nemusí platiť pri všetkých typoch elektronických kníh.

„Jednou z dôležitých námietok voči našim zisteniam je fakt, že zvýšená angažovanosť nemusí vždy znamenať aj zvýšené učenie,“ uzatvárajú problematiku čítania kníh výskumníčky Strouse a Ganea.

Zdroj: sciencedaily.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičia #čítanie #knihy #elektronické knihy #čitateľská gramotnosť #tlačené knihy