Štúdium cudzích jazykov má mnohé výhody

Čo všetko so sebou prináša štúdium cudzích jazykov? Nie je to len samotný jazyk, ale takéto učenie má niekoľko pozitívnych vplyvov priamo na nás. Pýtate sa akých? Poďme sa pozrieť na zopár výhod, ktoré so sebou prináša učenie sa cudzieho jazyka, prípadne viac jazykov.

20.01.2019 23:00
škola, jazyk, tabuľa, škola Foto:
Naučíte sa nový jazyk, ale zlepší sa vám napríklad aj pamäť.
debata

Cudzie jazyky sú čoraz vyhľadávanejšie aj u nás. Čím viac jazykov ovládate, tým sa zvyšujú šance na zaujímavú prácu nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Mladí ľudia dnes ovládajú minimálne jeden-dva cudzie jazyky, pričom medzi ne patrí najmä angličtina a nemčina. Ale okrem týchto dvoch najčastejších sú často potrebné aj ostatné jazyky.

Aby ste si však nemysleli, že učenia sa cudzích jazykov nemá tiež iné výhody ako len zaujímavé zamestnanie.

Lepšia pamäť

Štúdium jazykov pozitívne vplýva aj na nás samotných. Zlepšuje sa nám pamäť, učením sa cudzieho jazyka pracujeme na nej zlepšení. Rovnako tak sa nám zlepšuje pozornosť – proces učenia cudzieho jazyka vás núti, aby ste sa koncentrovali a posilnili si svoje zručnosti pri riešení problémov.

Niektoré prieskumy hovoria napríklad o tom, že ľudia, ktorí ovládajú viac ako jeden jazyk, sa preukázali, že uvažujú logickejšie a racionálnejšie, majú lepšie rozhodovacie schopnosti a sú vnímavejší ako tí, ktorí ovládajú len materinský jazyk. Zaujímavé je tiež poznanie, že štúdium jazykov môže mať pozitívny vplyv aj v rámci rizika rôznych ochorení – znižuje riziko Alzheimerovej choroby a demencie, resp. dokáže oddialiť ich vznik.

Budete kreatívnejší

Ďalšie výskumy zas hovoria o kreativite – viacjazyční rečníci sú podľa nich totiž kreatívnejší ako jednojazyční. V praxi tak učenie zlepšuje nielen schopnosť riešiť problémy a logicky premýšľať, ale aj experimentovať s novými slovami a frázami. Ak napríklad si nedokážete spomenúť na konkrétne slovo, tak v rámci viacjazyčných schopností budete hľadať alternatívne slová – zlepšujú sa vaše zručnosti v tom zmysle, že dokážete potom identifikovať viac riešení jedného problému.

Môže sa vám zlepšiť sebavedomie – je to tým, že si veríte, pretože sa chcete naučiť nový jazyk. Osvojíte si nové slová a zvládate nové frázy, zvyšuje sa vaša sebadôvera, veríte si viac.

Ďalší jazyk už pôjde ľahšie

Keď sa už naučíte druhý jazyk a dokáže v ňom už konverzovať, písať a rozumiete textom, možno si poviete, že je čas na ďalší cudzí jazyk. Nemusíte sa toho vôbec báť. Prečo? Odborníci totiž hovoria, že po výučbe jedného sa už ľahšie učí ďalší. Keď sa začnete učiť druhý, tretí jazyk, zistíte, že môžete využiť techniku, ktorá sa vám osvedčila už predtým – vôbec to nevadí, že ste sa učili iný jazyk. Trénujete si opäť mozog, budete lepší v analyzovaní a spracovávaní jazykových štruktúr. Nebojte sa s jazykom experimentovať – skúšajte všetky metódy, ktoré sú dostupné a prípadne využite viaceré z nich.

Učením cudzieho jazyka sa vzdelávate aj vo svojom (aj keď často nevedomky). Okrem už spomínaných výhod sa vám zlepší materinský jazyk – pretože sa začnete viac zaoberať pravidlami jazyka, skladbou a začnete rozmýšľať a porovnávať materinský jazyk s druhým jazykom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cudzie jazyky