Vzdelávanie má už svoj deň v kalendári

Čo všetko so sebou prináša štúdium cudzích jazykov? Nie je to len samotný jazyk, ale takéto učenia priamo vplýva na viacero vecí naraz. Pýtate sa akých? Poďme sa pozrieť na zopár výhod, ktoré so sebou prináša učenie sa cudzieho jazyka, prípadne viac jazykov.

24.01.2019 19:00
škola, vzdelávanie, trieda Foto:
Dnešný deň patril vzdelávaniu. Pripomíname si totiž kľúčovú úlohu vzdelávania v našej spoločnosti.
debata

O vzdelávaní píšeme na našej stránke neustále. Vedeli ste však, že vzdelávanie má aj svoj deň?

Práve dnešný deň patrí vzdelávaniu. Prečo? Dnes si totiž prvýkrát pripomíname Medzinárodný deň vzdelávania, o to viac je to výnimočný deň.

Medzinárodný deň vzdelávania ako prvýkrát v histórii sme ešte nemali v kalendári zapísaný. Podľa rezortu školstva ho svojou rezolúciou z 3. Decembra 2018 vyhlásilo Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov. O tomto dni informuje ministerstvo dnes na svojej stránke.

A ako vznikla táto myšlienka? Vzdelávanie je témou každého dňa, preto je zvláštne, že doteraz sme si ho nepripomínali takýmto spôsobom. Našťastie bolo cieľom si pripomenúť dôležitosť vzdelávania, vyzdvihnúť kľúčovú úlohu vzdelania pri budovaní udržateľnej a odolnej spoločnosti, jeho význam pri dosahovaní všetkých cieľov trvalo udržateľného rozvoja, zvyšovaní produktivity jednotlivcov, ako aj pri posilňovaní potenciálu hospodárskeho ras­tu.

O medzinárodnom dni sa vyjadrila aj samotná ministerka školstva, ktorá spomenula v tejto súvislosti aj zručnosti, ktoré sú potrebné pri hľadaní si práce a rovnako upozornila aj na potrebu finančnej gramotnosti. Toto všetko totiž patrí k vzdelávaniu.

„Medzinárodný deň vzdelávania oslávime medzinárodne. Už budúci týždeň začíname v spolupráci s OECD a Európskou komisiou formulovať Národnú stratégiu zručností (National Skills Strategy) pre Slovensko. Zručnosti, ktoré dnes vyžaduje trh práce, sú iné než v minulosti. Kolaboratívne návyky, riešenie komplexných problémov, finančná gramotnosť, digitálne zručnosti, tzv. mäkké zručnosti sa musia lepšie odzrkadliť vo vzdelávacích programoch“, uviedla ministerka školstva Martina Lubyová na stránke ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný deň vzdelávania