Sú sociálne siete pre mládež škodlivé?

Bez sociálnych sietí si veľa ľudí nevie predstaviť život. Ovplyvňujú nás až do takej miery, že mnohí z nás nedokážu vyjsť z domu bez toho, aby mali pri sebe mobil, vďaka ktorému sa môžu kedykoľvek pripojiť na niektorú zo svojej obľúbenej sociálnej siete.

28.01.2019 23:00
dieťa, tablet, technológie, Foto:
Sociálne siete prinášajú so sebou nielen negatívne vplyvy. Výskum preukázal, že majú aj svoje svetlé stránky.
debata

Dnešní žiaci sú od sociálnych sietí často závislí. Ak pozorne sledujete, ako sa mladí správajú v spoločnosti, tak ste si už určite všimli, že takmer každý drží v ruke mobilný telefón, hlava sklonená nad mobilom alebo tabletom, prípadne si robia sériu fotografií, ktoré už onedlho „postnú“ na Facebook či Instragram.

Psychológovia neustále upozorňujú na vplyv sociálnych sietí. Mnoho výskumov opisuje pozitívne a negatívne dôsledky využívania sociálnych sietí deťmi. Nezávislá charita pre zdravotnú výchovu RSPH vo Veľkej Británii uskutočnila zaujímavý výskum s názvom #StatusOfMind, ktorý sa zameriava na vplyv sociálnych médií na zdravie mladých ľudí. Výskumu sa zúčastnilo takmer 1500 tínedžerov a mladých ľudí vo veku 14 – 24 rokov, pričom sa respondentov pýtali na najpoužívanejšie sociálne siete. Medzi nimi boli Facebook, Snapchat, Twitter, Youtube a Instagram. V prieskume výskumníci požiadali mladých ľudí o ich osobnú skúsenosť, do akej miery každá zo sietí, ktorú používajú, zlepšila alebo zhoršila určité zdravotné faktory.

„Sociálne médiá spôsobili revolúciu v spôsobe, akým zostávame medzi sebou v kontakte. Siete ako Facebook, Twitter a Instragram v súčasnosti používa jeden zo štyroch ľudí na celom svete. Využívanie sociálnych médií sa stalo neoddeliteľnou súčasťou života mnohých ľudí. Spájajú ich s priateľmi, rodinou, ale aj cudzincami z celého sveta,“ píše sa v úvode správy z realizovaného výskumu RSPH. Podľa tejto správy sa sociálne médiá stali miestom, v ktorom si vytvárame a budujeme vzťahy, formuje si sebakontrolu, vyjadrujeme sa a dozvedáme sa viac o svete okolo nás. Sú vnútorne spojené s našim duševným zdravím.

„Najvyššiu mieru využívania sociálnych médií vidíme medzi mladými vo veku 16 – 24 rokov,“ píše sa ďalej v správe. Za posledné roky sa využívanie internetu rapídne zvýšilo. Kým v roku 2006 používalo internet denne vo Veľkej Británii len 35 percent ľudí, v roku 2016 sa vyšplhalo až na 82 percent ľudí. Výrazný nárast možno sledovať aj v rámci sociálnych sietí, pretože v roku 2007 iba 22 percent ľudí v Spojenom kráľovstve malo aspoň jeden profil na sociálnych sieťach, do roku 2016 táto hodnota vzrástla na 89 percent. Jednoznačne vedie Facebook – najčastejšie používaná platforma s približne 30 miliónmi používateľov zo Spojeného kráľovstva.

Vráťme sa však naspäť k výskumu, čo sa podarilo zistiť? Spomínaný výskum sa zaoberal dvomi rovinami – pozitívnymi a negatívnymi dopadmi sociálnych médií. Aké sú teda potenciálne efekty sociálnych médií na zdravie mladých ľudí?

Negatívne následky

Medzi negatívne následky sú v správe uvedené najmä úzkosť a depresia. Výskum naznačil, že tí, ktorí trávia viac ako dve hodiny denne na Faceboku, Twitteri alebo Instagrame, sú viac náchylní na prejavy zhoršeného duševného zdravia (vrátane príznakov úzkosti a depresie). Zdieľanie fotografií z dovoleniek a užívania si zábavy môže u niektorých tínedžerov a mladých ľudí vyvolávať pocit, že o niečo v živote prichádzajú, nemôžu si dovoliť všetko to, čo ostatní.

Veľmi dôležitým pre duševnom zdraví je aj spánok a najmä pri dospievajúcej mládeži. Spánok je nevyhnutný preto, aby sme mohli fungovať počas dňa. Niekoľko štúdii už preukázalo, že výrazne využívanie sociálnych sietí súvisí s nízkou kvalitou spánku mladých. Počas výskumu sa potvrdilo, že jeden z piatich opýtaných tvrdí, že sa v noci prebúdza, aby si skontroloval správy na sociálnych sieťach.

Pozitívna stránka sociálnych sietí

Okrem negatívnych dôsledkov však prinášajú sociálne siete aj pozitívne. Vďaka nim majú mladí prístup k informáciám, môžu tu získať množstvo priateľov – bojovať so samotou. Aj vďaka sociálnym sieťam môžu mladí byť súčasťou určitej komunity a napríklad Facebook preukázal pozitívny vplyv v rámci emočnej podpory. Počas dospievania mladí často skúšajú nové veci, experimentujú a „hľadajú sa“. Sociálne médiá môžu podľa výskumu pôsobiť ako efektívna platforma pre presné a pozitívne sebavyjadrenie. Rovnako tak sú platformy sociálnych sietí miestom, kde môžu mladí preukázať svoju kreativitu, môžu vyjadriť svoje záujmy a často vyjadriť svoju identitu.

Pozitívny Youtube, škodivý Instagram

A ktoré sociálne siete dopadli najlepšie a naopak? YouTube dosiahol najvyššiu pozíciu ako najpozitívnejšia platforma, kým Instagram a Snapchat vystupujú ako najškodlivejšie pre duševné zdravie a blaho mladých ľudí. Najviac škodlivý z výskumu tak vzišiel Instagram, negatívne vplýva napríklad na vnímanie svojho tela – ako sa vidíme a ako sa cítime.

Zdroj: RSPH

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálne siete #výskum