Šikanovanie predškolákov môže viesť k depresii

S depresiou sa stretávajú už čoraz menšie deti. Jej zárodky môžu vyplynúť zo stresu a situácie, v ktorej sa momentálne deti nachádzajú. Medzi školákmi, ale aj škôlkarmi často dochádza k rôznym potýčkam a nezhodám. Niekedy si medzi sebou potom vyberú slabšie dieťa, na ktoré slovne alebo aj fyzicky útočia, posmievajú sa mu a rôznymi spôsobmi ho šikanujú. Šikana medzi predškolákmi môže tiež postupne viesť k depresii, resp. predstavuje vysoké riziko vzniku rannej depresie.

18.02.2019 21:00
deti, dieťa, týranie, smútok, depresia, samovražda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na problémy šikanovania a depresie poukazuje aj nedávny výskum, ktorý hovorí o tom, že u dvoj až trojročných detí, ktoré mali problémy s ostatnými rovesníkmi a boli šikanované, sa s najväčšou pravdepodobnosťou prejavia príznaky detskej depresie.

Šikana medzi najmenšími nemusí byť bezbolestná – deti ju môžu prežívať veľmi ťažko. Podľa výskumu, ktorý bol publikovaný v Early Childhood Research Quarterly (Štvrťročný výskum ranného detstva), emocionálne šikanovanie v predškolskom veku môže dieťa skutočne „bolieť“. Symptómy depresie sa tak môžu prejaviť aj u detí vo veku troch rokov. Informáciu priniesol portál hechingerrepor­t.org.

Všetci pozorovaní predškoláci v tejto štúdii navštevovali predškolské zariadenia v kanadskom Ontáriu a tie boli určené pre dvoj až trojročné deti. Táto štúdia napríklad nepreverovala podmienky v detských domovoch. Kým súčasné chápanie detskej depresie predpokladá, že domáce prostredie dieťaťa má jasný vplyv na jeho stav, mala by sa venovať pozornosť aj vzťahom medzi malými deťmi a o to viac ich skúmať. Štúdia tak hovorí o tom, aké je dôležité, aby učitelia v predškolských zariadeniach boli vysoko vzdelávaní a dobre vyškolení v oblasti rozvoja v rannom detstve.

Podľa profesorky detskej psychológie na University of Ottawa a zároveň autorky spomínanej štúdie Tracy Vaillancourtovej je šikanovie malých detí veľmi zrejmé. V tomto veku nemusia byť ešte v šikanovaní takí „dobrí“, ale stále to prináša ten nesprávny efekt.

A ako sa vlastne šikana môže prejavovať u tých najmenších – emocionálnym šikanovaním, ktoré sa prejavuje napríklad tým, že deti nepustia niekoho sadnúť si k nim, vyhrážajú sa mu, posmievajú, ovplyvňujú ostatných rovesníkov a upozorňujú na to, aby sa s dotyčným nerozprávali a nenadväzovali priateľstvo až ho v konečnom dôsledku vyradia z kolektívu. Takéto dieťa potom ostatní nepozývajú na oslavy narodenín alebo pri hre sa s ním nechcú hrať, nevyberú si ho do partie.

Podľa štúdie však nie je výnimočná ani fyzická agresivita – aj takéto malé deti dokážu prejaviť agresiu. Podľa profesorky Vaillancourtovej až 65 % detí ju používa pravidelne, pričom príležitostné prejavy každého typu agresie sú celkom normálne. V dokumente sa však uvádza, že ak sú takéto deti vystavené emocionálnej šikane často, môže to mať vážne dôsledky.

Štúdia tiež ukázala, že spomedzi 198 predškolákov v Kanade, deti najčastejšie prejavovali práve príznaky depresie v rannom detstve. Profesorka Vaillancourtova hovorí, že depresívne deti je ľahké si „vybrať“ – dvoj až trojročné deti sú v podstate „malí narcisisti“. Je to aj tým, že si myslia, že sú úžasní, najrýchlejší bežci, najzábavnejší.

A ako inak sa ešte prejavujú depresívne dvoj až trojročné deti? Počas hry sa takéto deprimované dieťa vyjadruje negatívne, hračke hovorí, že je napríklad zlá, škaredá. Rovnako tak pociťujú únavu, majú poruchy spánku, chuti do jedla a poruchy činnosti ako starší depresívni ľudia. Môžu príliš veľa spať a pohybovať sa pomaly. Typické sú aj zmeny v správaní, keď je bežne šťastné dieťa odrazu negatívne aj voči sebe, hovorí o sebe negatívne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #predškoláci