Domáce úlohy sú pre rodičov náročné, ukázal prieskum

Žiaci majú často problém s domácimi úlohami, s ktorými si nemusia vedieť vždy poradiť. Niekedy môže robiť vrásky na čele nevyriešiteľný príklad z matematiky, slovná úloha alebo doplňovačka, zameraná na gramatiku. Inokedy zas logická úloha či písomná úloha na niektorá predmet. A vtedy väčšinou ide dieťa za rodičom alebo starším súrodencom.

26.02.2019 22:00
škola, školák, žiak, úloha, písanie, dieťa, matka Foto:
S domácimi úlohami nemusia bojovať vždy len deti. Potrápiť môžu aj ich rodičov.
debata

Pamätáte si ešte časy, keď ste sa doma trápili nad úlohami, ktoré vám zadali učitelia v škole? Ako ste si nakoniec s nimi poradili, keď ste mali pocit, že to nezvládnete? Vyhľadali ste pomoc rodičov alebo ste dokázali urobiť úlohy bez ich pomoci?

Kedysi totiž neboli také možnosti, ako majú dnešní žiaci. Ak ste bezradní a neviete sa s problémom pohnúť ďalej, vždy môžete siahnuť po internete, prípadne sa poradiť s ostatnými pomocou sociálnych sietí. Na internete môžete totiž nájsť všetko. V minulosti však riešenie domácich úloh mohlo byť náročnejšie. Ako je to dnes? Majú s tým rodičia problém?

Ako to už býva zvykom, tak pomáhať dieťaťu s domácou úlohou je už neoddeliteľnou súčasťou vašich rodičovských povinností. Ako to však vnímajú samotní rodičia? Dokážu si poradiť so zadaniami a vedia následne poradiť svojim deťom? Podľa prieskumu spoločnosti Oxford Home Schooling len tretina opýtaných rodičov cíti istotu pri pomáhaní a radení s domácimi úlohami svojim deťom.

Spomínanej štúdie sa zúčastnilo 1 000 rodičov, ktorí dostali tri otázky (domáce úlohy) pre žiakov tretieho ročníka. Na týchto zadaniach spolupracovala aj učiteľka základnej školy Victoria Humphreysová. Otázky boli prevzaté z učebných osnov pre daný stupeň a týkali sa angličtiny, matematiky a vedy.

Tento prieskum tak preukázal, že väčšina rodičov doslova „bojuje“ s domácimi úlohami sedemročného žiaka. Rodičia sa dokonca priznali k tomu, že ak nevedia úlohu urobiť sami, siahnu po nápovede. „Z tých, ktorí sa štúdie zúčastnili, takmer štvrtina respondentov uviedla, že sa cíti pod tlakom, ak ich dieťa požiada o pomoc pri domácich úlohách, kým viac ako tri štvrtiny rodičov pripúšťajú, že často si pomôžu internetom, aby vedeli odpovedať na akékoľvek otázky, s ktorými zápasia,“ uvádza výsledky výskumu stránka independent.co.uk.

Výskum tiež preukázal, že muži majú vyššiu pravdepodobnosť cítiť sa istejšie ako ženy pri pomáhaní s domácimi úlohami. Pre porovnanie 39 percent opýtaných otcov si bolo istých, kým z matiek si bolo istých len 28 percent.

Veľmi zaujímavým zistením je fakt, že ak si rodičia nevedia poradiť s učivom, tak siahnu po dostupných pomocníkoch. Preto majú po ruke internet a všetko, čo potrebujú vedieť, si nájdu pomocou Google. „Náš výskum ukázal, že viac ako tretina rodičov zo základných škôl si myslí, že ich deti sú stresované kvôli výkonom, takže je dôležité, aby sa snažili pomôcť tam, kde môžu. To znamená aj pomocou Google, ak je to potrebné.“

Štúdia ešte upozornila aj na rozdielnosť súčasných učebných osnov v porovnaní s osnovami v minulosti. Niektorí rodičia tak neboli oboznámení so súčasnými učebnými osnovami, čo mohlo ovplyvniť výsledky štúdie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #štúdia #rodičia #domáce úlohy