Anglické školy sa budú starať o duševné zdravie žiakov

Dnes sa bližšie pozrieme na duševné zdravie školopovinných detí, je totiž rovnako dôležité ako fyzické zdravie. Často sa však duševnému zdraviu nevenuje až toľko pozornosti ako fyzickému. Ak je dieťa napríklad prechladnuté, vidíme to okamžite. Rodičia dokážu rozoznať príznaky. Ako je to s duševným zdravím?

27.02.2019 22:00
depresia, úzkosť, jeseň Foto:
Duchovné, dýchacie a relaxačné cvičenia môžu pomôcť žiakom starať sa o svoje duševné zdravie.
debata

Duševné zdravie je veľmi dôležité. Prečo je to tak? Hovorí sa, že fyzické zdravie priamo súvisí s tým duševným – telo je prepojené s mysľou. Veď každý z nás v živote zažil nielen fyzickú bolesť, ale i tú psychickú, s ktorou sa často človek dokáže vyrovnať oveľa ťažšie. A pri deťoch je to o to náročnejšie.

O duševné zdravie sa treba starať rovnako ako o to fyzické. Existuje mnoho techník, vďaka ktorým môžeme pracovať na jeho zlepšení. Odborníci upozorňujú rodičov, že už aj malé deti môžu trpieť depresiou a stavmi úzkosti. Ako môžu rodičia odhaliť prvé príznaky depresie u svojich detí? Viac sa dočítate v našom staršom príspevku TU.

Problematikou duševného zdravia sa momentálne zaoberajú aj v Anglicku. Konkrétne na 370 školách v Anglicku predstavia duchovné, dýchacie a relaxačné cvičenia, ktorých cieľom bude naučiť deti starať sa o svoje duševné zdravie. Zároveň žiakov oboznámia s tým, aká dôležitá je starostlivosť o duševné zdravie.

Celé toto testovanie duševného zdravia bude jedno z najväčších svojho druhu na celom svete. Povedie ho detská charita pre duševné zdravie s názvom The Anna Freud National Centre for Children and Families v spolupráci s University College London. Spomínaná charita má viac ako 60-ročné skúsenosti so starostlivosťou o mladých ľudí.

A ako sa to celé začne? Štúdia o duševnom zdraví bude trvať do roku 2021 v jednotlivých školách a deti sa budú učiť techniky svalovej relaxácie, dýchacie cvičenia, ale aj pozornosti. Vláda dúfa, že dvojročná schéma poskytne užitočné informácie o tom, aké praktiky duševného zdravia môžu mať prospech pre študentov základných a stredných škôl. Žiaci sa tak naučia rôzne cvičenia, ktoré zlepšia ich vedomie a tiež sa budú učiť, ako vytvoriť podporné siete pre svojich rovesníkov.

„Na stredných školách sa študenti zúčastnia krátkych informačných stretnutí buď so špecializovaným inštruktorom, alebo s vyškolenými učiteľmi,“ vysvetľuje proces portál independent.co.uk. Ďalej píše o tom, že školy a ani samotní učitelia nemôžu mať odpovede na všetko, ale zohrávajú tu špeciálnu úlohu, preto sa odborníci z centra detskej charity rozhodli spustiť jednu z najväčších štúdií o duševnom zdraví na školách.

„Tento svetový a popredný výskum, na ktorý sme v našom centre hrdí, že môžeme viesť, poskytne a má potenciál premeniť podporu duševného zdravia v školách po celom Anglicku,“ hovorí Jessica Deighton, doktorka zo spomínaného centra detskej charity.

Aj pomocou tejto štúdie môžu zmierniť úzkosť, bolesť a utrpenie, ktoré niektorí z dospievajúcich študentov prekonávajú. University College London nedávno vykonala výskum, v ktorom zistila, že dospievajúce dievčatá majú napríklad dvakrát vyššiu pravdepodobnosť ako dospievajúci chlapci prejaviť príznaky depresie v dôsledku sociálnych médií. Uvidíme, aké výsledky prinesie tento program v budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #depresia #výskum #duševné zdravie