Knižnice pre všetkých ponúknu zaujímavý program pre študentov

Mesiac je už tradične spojený s knihami. Mesiac knihy ponúka tak aj tento rok v poradí už 20. ročník Týždňa slovenských knižníc, ktorý sa bude konať v období od 4. do 10. marca. Spoločné motto podujatia znie „KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH“.

28.02.2019 19:00
študentka, knižnica, štúdium
Týždeň slovenských knižníc má za cieľ pozitívne zviditeľniť knižnice ako významné kultúrne a vzdelávacie inštitúcie.
debata

Milovníci kníh a čítania si prídu na svoje aj tento rok. Práve v marci sa naskytne všetkým čitateľom a fanúšikom literatúry množstvo príležitostí na zaujímavé aktivity v súvislosti s akciou po celom Slovensku. Lásku ku knihám by sme mali povzbudzovať aj u detí a mládeži. Podporiť čítanie a motivovať žiakov k tomu, aby vzali do rúk knihu, môžu rôzne podujatia a jedným z nich je i spomínané podujatie Týždeň slovenských knižníc. „Týždeň slovenských knižníc 2019 bude na celom Slovensku prebiehať prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí,“ informuje o podujatí aj rezort školstva na svojej stránke.

Podujatie začína slávnostným otvorením 4. marca v Levoči, dopad však bude mať v rámci celého Slovenska. Zaujímavosťou sú napríklad knižničné hliadky, ktoré odmenia čítajúcich na verejných priestranstvách záložkami do kníh, pričom na týchto hliadkach nebudú len samotní knihovníci, ale prídu aj dobrovoľníci – študenti.

Týždeň slovenských knižníc je zameraný na ich propagáciu, prezentáciu kníh, knižnej kultúry a podporu čítania. „Počas celého týždňa, ale aj mesiaca marca, budú mať návštevníci knižníc vo všetkých regiónoch Slovenska možnosť absolvovať množstvo zaujímavých aktivít,“ vymenúva ďalej ministerstvo na svojej stránke.

Čo je cieľom tohto podujatia? „Týždeň slovenských knižníc tradične nemení svoj základný cieľ. Pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí,“ opisuje bližšie zámer každoročného podujatia Slovenská asociácia knižníc na svojom stránke.

A aké postavenie dnes majú knižnice na Slovensku? „V súčasnosti knižnice na Slovensku nadväzujú na svoje historicky overené miesto v spoločnosti. Sú modernými inštitúciami, ktoré v dostatočnej šírke dokážu poukázať na svoj aktívny podiel na spoločenskom rozvoji obce, mesta, regiónu i kraja. Sú to práve knižnice, ktoré napriek množstvu rôznorodých problémov a nedostatku finančných prostriedkov, ponúkajú veľa zaujímavého, nového, poučného i zábavného pre svojich čitateľov, používateľov a návštevníkov. A to nielen v budovách knižníc, ale čoraz viac v sieťovom priestore internetu. Stovky knihovníckych podujatí spája virtuálny svet internetu so svetom kníh, literatúry, tlačeného i hovoreného slova, i samotného čítania. Ponuky knižníc v podobe elektronických služieb, prístupom k najrôznejším informačným zdrojom a informáciám sú už dnes pomaly samozrejmosťou. Vyspelé demokratické spoločnosti veľmi intenzívne vnímajú takéto knižnice a preukazujú im vážnosť, dôležitosť a nezastupiteľné miesto v spoločnosti,“ píše sa ďalej na stránke Slovenskej asociácie knižníc.

Organizátormi podujatia sú Slovenská asociácia knižníc (SAK) a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie #marec #mesiac knihy