Monitor sa blíži, deviatakom môže pomôcť pri prijímaní na strednú školu

Tento školský rok to ešte deviataci nebudú mať také jednoduché. Čakajú ich totiž nielen prijímacie skúšky na stredné školy, ale aj monitor (Testovanie 9). Práve z monitora sa bude vychádzať aj pri prijímacích skúškach na strednú školu. Cieľom tohto testovania je porovnávať výkony žiakov a získať obraz o ich výkonoch.

12.03.2019 16:00
testovanie deviatakov, zs riazanska Foto: ,
Výsledky z deviatackého monitoru sú dôležité. Výsledok žiaka slúži ako podklad na prijímacie skúšky na strednú školu.
debata

V školskom roku 2018/2019 sa riadny termín Testovania 9 uskutoční 3. a 4. apríla 2019 (streda, štvrtok), pričom 4. apríla sa Testovanie 9–2019 uskutoční iba na ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským a ukrajinským. Náhradný termín testovania sa uskutoční 16. a 17. apríla 2019,“ informuje o tom Národný ústav certifikovaným meraní vzdelávania (NÚCEM) na svojej stránke.

Študenti si na zadania musia počkať – monitor sa bude konať na všetkých školách naraz a dopredu nebudú zverejnené žiadne zadania. Žiaci sa na monitor nemusia prihlasovať.

Aký druh testu sa používa? Podľa NÚCEM-u je to NR-test (rozlišovací, porovnávací, test relatívneho výkonu). „Tento text rozdeľuje žiakov podľa úspešnosti, výsledkom je usporiadanie žiakov do poradia, najdôležitejšie je poradie žiakov. Používa sa v meraniach veľkého rozsahu na zhrňujúce a štandardizované testovanie (napr. na výstupe zo ZŠ, externá maturita). Nie je to bežný školský test ako napríklad písomka, koncoročná previerka, zápočtový test a podobne,“ upozorňuje ďalej NÚCEM.

Výsledky z deviatackého monitoru sú dôležité, netreba ich podceňovať. Výsledok žiaka totiž slúži ako podklad na prijímacie skúšky na strednú školu.

Žiaci môžu počas testovania používať kalkulačky, rysovacie pomôcky a perá. Zakázané sú učebnice, poznámky, študijné materiály a rôzne texty a rovnako aj mobilné telefóny. Deviatakom však zostáva stále nejaký čas na prípravu, aby sa dôkladne pripravili a získali tak čo najlepšie výsledky. Na internete sú zverejnené testy z minulých rokov, ktoré im môžu pomôcť pri štúdiu a zároveň získajú prehľad, ako tieto testy vyzerajú a ako sú formulované jednotlivé otázky.

Rodičia by mali tieto dni zvážiť aj prípadne doučovanie pre svoje dieťa. Práve doučovanie im môže pomôcť získať čo najlepšie výsledky a zároveň sa pripraviť aj na prijímacie skúšky. Dieťaťu obmedzte v tomto období čo najviac stresových situácií a venujte sa spoločne príprave na skúšky, pýtajte sa, s čím potrebuje pomôcť a čomu nerozumie.

Ďalšie tipy

Nedávno sme sa venovali aj tomu, že úspešní študenti majú správne návyky. Ako sa priebežne pripravovať nielen na vyučovanie a mať dobré výsledky, ale byť aj úspešný, si môžete prečítať TU.

Zvoliť si strednú školu je asi prvým vážnym rozhodnutím v živote dieťaťa. Problematike výberu strednej školy sme sa venovali v článku, ktorý si môžete prečítať TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #deviataci #monitor #Testovanie 9