Počuli ste už o Fulbrightovom štipendiu?

A opäť prinášame zaujímavý tip pre tých, ktorí by radi vycestovali do USA. Samozrejme, že hovoríme o štipendiu a požiadať o Fullbrigtovo štipendium nemôžu všetci. Prečítajte si v nasledujúcich riadkoch, komu je toto štipendium určené a aké podmienky musí uchádzač spĺňať.

30.03.2019 23:00
študenti, mladí ľudia, spolupráca Foto:
Vďaka štipendiu vycestujú tí najlepší do USA.
debata

„Štipendium umožňuje šesť až deväťmesačný výskumný (Visiting Student Researcher) alebo štúdijný pobyt (Master's Degree Study) na univerzite alebo inej inštitúcii v USA v rámci vyhláseného školského roku,“ informuje o tom Komisia J. W. Fulbrighta na svojej stránke.

A kto všetko má šancu získať štipendium? „Štipendium je určené pre všetky vedecké disciplíny s výnimkou klinickej medicíny a programov MBA a LL.M.“

Na podávanie prihlášok máte ešte dostatok času, uzávierka podávania prihlášok na školský rok 2020–2021 je 30. júna 2019.

Podmienky

Aké sú všeobecné podmienky pre kandidátov? Sú to najmä ukončené úplné vysokoškolské vzdelanie na magisterskej úrovni (resp. inžinierskej), výborné štúdijné výsledky, výborná znalosť anglického jazyka (jazykový test TOEFL – skóre 95 / IELTS – skóre 7,5), slovenské štátne občianstvo a trvalý pobyt v Slovenskej republike. Prednosť majú uchádzači bez súvislej akademickej alebo pracovnej skúsenosti v USA.

Každá krajina má však aj isté špecifické požiadavky. Pre kandidátov zo Slovenska sú rozhodujúce požiadavky Fulbrightovej komisie v SR, ktoré sú elektronicky pripojené k prihláške. Nájdete ich TU.

„Komisia hľadá uchádzačky a uchádzačov, ktorí svojimi akademickými či osobnými záujmami dokážu prispieť k naplneniu mandátu Komisie – zvyšovať porozumenie medzi občanmi SR a občanmi USA. V tomto zmysle sú v priebehu výberových konaní hodnotené nielen akademické výsledky, ale aj skúsenosti v pracovnom živote a sociálna angažovanosť,“ informuje ďalej Komisia J. W. Fulbrighta.

Čo všetko štipendium zahŕňa? „Štipendium pokrýva mesačné životné náklady, základné zdravotné poistenie a spiatočnú letenku. Štipendium tiež zahŕňa aj úhradu školného, resp. školských poplatkov do výšky 19 000,– USD priamo hosťovskej inštitúcii, napr. registračné poplatky, poplatky za doklady, požadované študentské aktivity, univerzitné zdravotné poistenie a podobne.“

Ako je to teda v prípade študijného pobytu? „V prípade záujmu o študijný pobyt (Master's study) musí uchádzač uviesť/preukázať dostatok finančných prostriedkov na pokrytie školného na celú dĺžku štúdia, ktoré prevyšujú sumu 19 000,– USD, hradenú štipendiom. Komisia nezabezpečuje ubytovanie v USA, ale štipendista je schopný si ho finančne pokryť zo štipendia,“ vysvetľuje Komisia J. W. Fulbrighta.

Informácie o štipendiu nájdete TU.

Komisia J. W. Fulbrighta pre vzdelávacie výmeny v Slovenskej republike vznikla na základe Dohody medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických (198/05Zz.) za účelom podpory vzdelávacích, výskumných a kultúrnych výmen prostredníctvom Fulbrightovho programu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fulbrightovo štipendium