Budúci rok si športovci užijú univerziádu v Žiline

Univerziáda predstavuje prestížne medzinárodné podujatie so zameraním na šport. Na Slovensku sa bude budúci rok konať letná univerziáda a kto bude jej organizátorom?

31.03.2019 23:00
beh, rozcvičenie, fitnes Foto:
Budúci rok čaká športovcov letná univerziáda.
debata

Žilinská univerzita v Žiline bude v máji 2020 (25. – 28. mája) organizátorom Letnej univerziády Slovenskej republiky. Ide o najvýznamnejšie športové podujatie vysokoškolákov, kde si môžu zmerať svoje sily. Milovníci športu, športovci a fanúšikovia sa tak majú na čo tešiť.

S týmto podujatím je však spojených množstvo prípravných aktivít. „Je nám potešením, že budeme organizovať takú významnú športovú udalosť, akou je letná univerziáda. Niektoré aktivity pre zabezpečenie plynulého chodu tejto akcie sme už rozbehli, viaceré momentálne rozbiehame. Na našej univerzite máme športovcov, ktorí sa zúčastňujú celoslovenských súťaží, viacerí z nich sa umiestňujú na popredných miestach a tešia sa na súťaženie počas letnej univerziády,“ cituje portál univerzity Vladimíra Konečného, ktorý je prvý prorektor Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA).

Na Letnej univerziáde SR sa bude súťažiť v 15 športových disciplínach:

· Atletika · Lukostreľba · Šach

· Basketbal · Orientačný beh · Šerm

· 3×3 basketbal · Plávanie · Športový aerobik

· Cyklistika · Plážový volejbal · Tenis

· Futbal · Silový trojboj · Volejbal

Prídu stovky športovcov

A koľko športovcov sa univerziády zúčastní? „Očakáva sa účasť viac ako 700 športovcov a členov realizačných tímov, vrátane reprezentantov SR v jednotlivých športoch a veľa športových fanúšikov,“ informuje webová stránka univerzity. Jednotlivé disciplíny sa tak uskutočnia prevažne v objektoch univerzity, ako napríklad na multifunkčnom ihrisku Veľký Diel, telocvični T-1 či Športovom centre Stará menza UNIZA.

A pre koho je univerziáda určená, kto sa jej môže zúčastniť?

Štartovať môžu denní aj externí študenti všetkých troch foriem štúdia (bakalárske, magisterské, doktorandské), absolventi vysokoškolského štúdia – rok po ukončení vysokoškolského štúdia. Podmienkou je však vek do 28 rokov.

A je univerziáda otvorená pre zahraničných študentov? Určite áno, ale podmienkou je štúdium u nás. Podľa UNIZA môžu štartovať tiež zahraniční študenti, ktorí študujú na vysokých školách na Slovensku, ale rovnako tak aj študenti maturitného ročníka stredných škôl. Čo môže očakávať víťazné družstvo? Bude sa tešiť z titulu „Víťaz Letnej univerziády Slovenskej republiky“. A samozrejme, že nemôžu chýbať klasické ocenenia – prvé tri miesta sú ocenené medailami a pohármi. A bude sa súťažiť aj v rámci najúspešnejšej univerzity, ktorá následne získa „Cenu prezidenta Slovenskej asociácie univerzitného športu“.

„Slovenská asociácia univerzitného športu (SAUŠ) je dobrovoľným občianskym združením, ktorého poslaním je podporovať a zabezpečovať rozvoj vysokoškolského športu na všetkých výkonnostných úrovniach. Masovým rozvojom telesnej výchovy a športu sa snaží rozvíjať športové hodnoty a napomáhať rozvoju športu v duchu vysokoškolského života. SAUŠ bola uznaná rozhodnutím Medzinárodnej federácie univerzitného športu (FISU) v roku 1993 ako jediná organizácia v Slovenskej republike s právami a povinnosťami v oblasti univerzitného športu a reprezentácie SR na všetkých podujatiach FISU a jej členov. SAUŠ je takisto členom Európskej federácie univerzitného športu (EUSA) a Slovenského olympijského výboru,“ informuje na záver univerzita na svojej stránke.

Úspechy v minulosti?

A ako sa UNIZA darilo v minulosti? Aké športové úspechy sa jej podarili? Na posledných dvoch univerziádach získala univerzita dobré umiestnenia – na Letnej univerziáde SR 2016 získala 1× zlato (basketbal 3×3 mužov), 2× striebro (basketbal mužov a plážový volejbal mužov) a 1× bronz (volejbal ženy) a na Zimnej univerziáde SR 2018 3× zlato (lukostreľba, 2× zjazdové lyžovanie), 1× striebro (florbal), 4× bronz (ľadový hokej, 2× stolný tenis, tanečný šport).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #univerziáda #letná univerziáda #UNIZA