Ako sa pripraviť na prijímacie skúšky na stredné školy

Rady pre žiakov a ich rodičov.

17.04.2019 06:00
škola, žiaci, študenti Foto:
Dieťa podporujte, vlievajte doň zdravú sebadôveru a optimizmus.
debata

Dôležité termíny:

  • Prvý a druhý termín prijímacích skúšok na stredné školy sa uskutoční 13. a 16. mája 2019.
  • Do 31. mája 2019 môžu absolventi stredných škôl podávať prihlášky na nadstavbové a pomaturitné štúdium.
  • Prvý termín prijímacích skúšok na nadstavbové a pomaturitné štúdium je naplánovaný vždy na posledný úplný júnový týždeň. Konkrétny deň konania skúšky určí riaditeľ školy.
  • Do 31. júla 2019 môžu podávať prihlášky na pomaturitné štúdium uchádzači, ktorí neboli prijatí na vysokú školu.
  • Druhý termín prijímacích skúšok na nadstavbové a pomaturitné štúdium škola uskutoční počas posledných dvoch úplných augustových týždňov. Konkrétny deň konania skúšky určí riaditeľ školy.
  • do 6. júna 2019 – riaditeľ strednej školy zverejní rozhodnutie o tom, či sa na škole vykonajú prijímacie skúšky v ďalšom termíne na nenaplnený počet miest – 18. júna 2019 – druhé kolo prijímacích skúšok
  • Žiakovi, ktorý sa zo závažných dôvodov nemôže zúčastniť na prijímacej skúške v riadnych termínoch, určí riaditeľ strednej školy náhradný termín najneskôr v poslednom týždni augusta. Dôvod neúčasti na prijímacej skúške oznámi zákonný zástupca žiaka riaditeľovi strednej školy najneskôr v deň konania prijímacej skúšky.

Rady pre žiakov

  1. Stanovte si cieľ: pevne sa rozhodnite, na akej škole a prečo chcete študovať a k dosiahnutiu akých ďalších životných cieľov (štúdium na vysokej škole, dobré zamestnanie a kariérny postup) vám má vybraná stredná škola pomôcť. Pokiaľ si uvedomíte, čo chcete dosiahnuť, lepšie sa vám bude znášať namáhavá príprava a strata voľného času počas prípravy na prijímačky.
  2. Pokúšajte sa riešiť úlohy zo zbierok úloh na prijímačky, prípadne z testov, ktoré mávajú stredné školy na svojom webe. Testy nájdete nielen na weboch stredných škôl, ale aj portáloch venovaných vzdelávaniu, kúpiť sa dajú v kníhkupectvách. Zistíte, aké máte medzery a v čom potrebujete pridať. Prvý termín prijímacích pohovorov je až 13. mája. Stále máte teda dosť času, a by ste sa doučili veci, s ktorými máte problém.
  3. Urobte si plán príprav, podľa ktorého sa budete učiť. Prípravu si naplánujte tak, aby vám zostal čas aj na odpočinok, záľuby a šport. Odborníci radia, že je lepšie každý deň stráviť nad prípravou okolo 30 minút, ako raz týždenne tri alebo štyri hodiny. Posledný mesiac pred prijímačkami sa učte pravidelne, najlepšie každý deň. Najťažšie látky a veci, ktoré vám nejdú, neodsúvajte na posledné dni, nepokúšajte sa naučiť sa všetko naraz s predstavou, že potom budete všetko už len opakovať a precvičovať. Postupujte po krokoch a vracajte sa k veciam, ktoré ste už precvičovali.
  4. Študijný plán dodržujte, inak sa dostanete do sklzu a znervózniete. Nevzdávajte sa, ani v prípade, že máte pocit nie úplne dobre zvládnutého učiva. Posledný týždeň si stanovte ako opakovací.
  5. Namieste je, že máte zo skúšok obavy. Každý strach či obava sú totiž na niečo dobré. Ak nebudete mať trochu strach, nebudete sa pripravovať, nič sa nenaučíte a výsledok na skúške tomu môže zodpovedať.

Rady pre rodičov

  1. Mnoho rodičov sa spolieha na to, že škola, ktorú dieťa navštevuje, ho predsa naučí všetko, čo na prijímačky treba. Niektorým žiakom naozaj môžu stačiť vedomosti získané na základnej škole, spoliehať sa však iba na to sa nemusí vyplatiť. Stáva sa, že aj výborní žiaci a žiaci tých najlepších a najžiadanejších základných škôl potrebujú zvláštnu prípravu. A to najmä vtedy, ak sa hlásia na výberovú školu s vysokým počtom prihlásených uchádzačov. Práve takéto školy si môžu dovoliť nastaviť latku vysoko a dať ťažšie testy, ktoré nemusí bez prípravy zvládnuť ani jednotkár.
  2. Rozprávajte sa s dieťaťom o prijímacích skúškach, vysvetlite mu, čo znamená na prijímacích skúškach uspieť alebo neuspieť. Dieťa by malo chápať, že podobné skúšky ako je prijímacie konanie ho budú sprevádzať počas celého života (maturita, prijímačky na vysokú školu, štátnice, autoškola, pracovné pohovory).
  3. Syna či dcéru nestresujte ustavičným upozorňovaním na to, čo vie a čo nevie. Skúste si s nimi vyriešiť nejakú úlohu a uvidíte, aké sú ich učebné problémy. V prípade, ak ich dané veci nedokážete doučiť sami, zaplaťte im doučovanie. Zaujímajte sa o to, aké sú možnosti prípravy na prijímacie skúšky (intenzívny prípravný kurz, doučovanie, učebnice a testy na prijímacie skúšky, ukážkové prijímacie testy na internetových stránkach jednotlivých škôl).
  4. Dbajte na to, aby dieťa malo dostatok voľnočasových aktivít. Športujte, prechádzajte sa, choďte spoločne nakupovať, zájdite do kina alebo do divadla, nezakazujte mu v primeranej miere krúžky alebo stretávanie s kamarátmi. Mozog sa nedokáže sústrediť hodiny v kuse a potrebuje relax.

Dieťa podporujte, vlievajte doň zdravú sebadôveru a optimizmus. Nerobte z prijímačiek zbytočne strašiaka, snažte sa dieťa maximálne motivovať, dohliadnite na plán výučby, klaďte dôraz na psychickú pripravenosť, budujete v dieťati sebaistotu a sebadôveru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stredná škola #stredné školy #prijímacie skúšky