Štúdium dopravy je vhodné aj pre dievčatá

Študenti zo zvolenskej priemyslovky diskutovali s odborníkmi z oblasti cestnej dopravy o aktuálnych problémoch dopravcov, o mýtnom systéme na Slovensku a o colných záležitostiach.

28.04.2019 21:00
škola, žiaci, študenti Foto:
Medzi mladými je obľúbený najmä odbor prevádzka a ekonomika dopravy. SPŠ dopravná vo Zvolene sa teší z toho, že má absolventov, ktorí sa na trhu práce dokážu uplatniť.
debata

Posledný piatok v marci (29. 3. 2019) patril odborníkom z oblasti cestnej dopravy, aby vzdelávali študentov 3. a 4. ročníka Strednej priemyselnej školy (SPŠ) dopravnej vo Zvolene. Zástupcovia Združenia cestných dopravcov SR Česmad Slovakia si pre študentov pripravili tri okruhy odborných prednášok. Tie boli zamerané najmä na aktuálne výzvy a problémy slovenských dopravcov, predstavenie činnosti združenia a akú úlohu zohráva mýtny systém na Slovensku. Na záver sa dozvedeli všetko, čo sa skrýva za pojmom colné záležitosti. Aj tentoraz mali žiaci a zároveň aj učitelia možnosť klásť otázky.

Združenie sa posledné mesiace venuje aj vzdelávaniu stredoškolákov a pripravuje prednášky pre študentov a ich učiteľov na stredných školách v rámci celej SR. Povedomie o cestnej doprave, o jej problematike, legislatíve, ale aj o činnostiach, ktoré dopravcovia riešia počas vykonávania svojho podnikania, si tak môžu študenti vypočuť od tých, ktorí každý deň riešia spomínané aktivity.

Veľmi široký záber mala najmä prednáška o colných záležitostiach, počas ktorej si mohli účastníci vypočuť témy ako napr. dohovor TIR, vznik systému TIR, základné piliere Dohovoru TIR, karnet TIR (medzinárodný tranzitný colný doklad), použitie v praxi, elektronické colné vyhlásenie TIR (systém TIR EPD), nekorektné prepravy TIR, reklamačné konania, colné dlhy, výhody systému TIR, záručná sieť, poisťovateľ systému TIR.

Ako ďalej po škole?

Medzi mladými je obľúbený najmä odbor prevádzka a ekonomika dopravy, v ktorom sa nájdu práve dievčatá.

Sú študenti po ukončení štúdia úspešní ďalej v kariére? Majú šancu na dobré zamestnanie? Absolventi SPŠ dopravnej vo Zvolene sú uplatniteľní na trhu práce. Veľmi zreteľne o tom hovoria samotné čísla.

„My si robíme pravidelné štatistiky, ako sa naši absolventi ďalej uplatnia. Či pokračujú v štúdiu, či sú zamestnaní v odbore, alebo sa uplatňujú mimo toho, čo vyštudovali. Práve v marci sme zosumarizovali aj minuloročných absolventov, takže máme aktuálne čísla. 30 percent našich žiakov ide na vysoké školy, z toho prevažná väčšina pokračuje v štúdiu v odbore. Ďalej v priemere 42 – 43 percent našich absolventov je zamestnaných v odbore. Zvyšok tvoria tí, ktorí sú zamestnaní v inom odbore. Do tejto skupiny patrí aj pomerne dosť našich absolventov, ktorí budujú svoju kariéru v profesionálnej armáde alebo polícii. Máme veľmi nízke percento absolventov, ktorí sú nezamestnaní ( 3 – 4 percentá),“ vysvetľuje riaditeľka SPŠ dopravnej vo Zvolene Romana Trnková.

Koľko odborov ponúka SPŠ dopravná vo Zvolene?

„Aktuálne máme živé tri tradičné študijné odbory a vo štvrtom ročníku máme odbor dopravná akadémia. Úroveň vzdelávania na priemyslovke by mala rozhodne patriť medzi špičku. My máme výlučne študijné odbory, a to len v oblasti dopravy. Sú to odbory ako technika a prevádzka dopravy, ktoré sa týkajú najmä automobilov (oprava, údržba, diagnostika cestných vozidiel). Odbor prevádzka a ekonomika dopravy, ktorý je zameraný na logistiku, cestnú alebo železničnú dopravu – v obidvoch prípadoch v tomto odbore prevažujú ekonomické predmety, ale tiež technický základ a množstvo zákonov, predpisov, nariadení, ktoré v doprave máme (colné, právne predpisy, atď.). Veľmi atraktívny z hľadiska uplatniteľnosti je odbor Elektrotechnika v doprave a telekomunikáciách (oznamovacia a zabezpečovacia technika), napríklad pre budúcich rušňovodičov,“ hovorí ďalej Trnková.

Prevádzka a ekonomika dopravy

Ktorý z odborov je najviac populárny medzi študentmi? „U žiakov je najviac populárny, pravdepodobne, odbor prevádzka a ekonomika dopravy. Je to aj tým, že tu vidia uplatnenie aj dievčatá, pretože spomínané dva odbory sú viac technické, a teda z pohľadu niektorých žiakov náročnejšie. Rovnako je v tomto odbore možné prijať žiakov s telesným postihnutím,“ vysvetľuje Romana Trnková.

Priemyslovka sa zaujíma o problematiku nákladnej dopravy, konkrétne o aktuálny nedostatok vodičov nákladných vozidiel. „Veľmi by sme chceli vytvoriť stredisko vzdelávania pre vodičov kamiónov, pretože my sme ako prvá škola na Slovensku do nášho vzdelávacieho programu zakomponovali aj také voliteľné predmety, ktorých úspešným absolvovaním žiak získa osvedčenie o absolvovaní teoretickej časti prípravy na Kvalifikačnú kartu vodiča,“ prezrádza plány Trnková.

Nedostatkom pracovnej sily a požiadavkami zamestnávateľov v rezorte sa zaoberajú aj na pôde školy. „Rozprávam sa so zamestnávateľmi a zástupcami zamestnávateľských združení v oblasti dopravy, ktorí deklarujú obrovský nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, aj čo sa týka práve nákladnej dopravy. Je to však komplexný problém, k riešeniu ktorého vieme prispieť kvalitným vzdelávaním a prípravou absolventov pre potreby praxe,“ uzatvára Romana Trnkova, riaditeľka SPŠ dopravnej vo Zvolene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stredoškoláci #Česmad #SPŠ dopravná Zvolen #cestná doprava