Ako sa pripraviť na prijímačky na vysokú školu

Čakajú vás prijímacie skúšky na vysokú školu? Ako sa najlepšie pripravíte? Pri dobrom pláne sa dá táto úloha zvládnuť aj za niekoľko týždňov.

09.05.2019 06:00
prijímačky, študent, učenie, škola Foto:
Dôležitým bodom je pri príprave stanovenie priorít.
debata

V posledných rokoch viacero vysokých škôl prijíma uchádzačov bez prijímacej skúšky. Mnohé, najmä žiadané odbory, však záujemcov o štúdium stále testujú. Aj keď sa termíny prijímačiek blížia, netreba panikáriť. „Väčšinu uchádzačov predstavujú maturanti, ktorí sa intenzívne pripravujú na maturitné skúšky, čo im významne pomôže aj pri prijímačkách,“ hovorí stredoškolská pedagogička Michaela Kováčiková. Podľa pedagogičky sa maturanti vo väčšine prípadov hlásia na školy, kde robia testy z rovnakých predmetov a tematických okruhov, z akých aj maturovali. Vysoké školy však môžu vyžadovať pri testoch vedomosti navyše, preto sa oplatí venovať nielen príprave na maturitu, ale aj na samotné prijímačky.

Ako začať s učením? Ak ste s tým nezačali doteraz, určite si urobte niekoľko testov z minulých rokov. „Na základe konkrétnych testov z predošlých rokov zistíte, ako na tom skutočne ste a čo sa od vás presne očakáva,“ vysvetľuje pedagogička. Školy zvyčajne zverejňujú minimálne ukážky testov na prijímacie skúšky na webových stránkach, čiže predstavu o požiadavkách školy a náročnosti otázok si vytvoriť možno.

Zhromaždite si dostupnú literatúru, nápomocný vám určite bude internet. Prihlásiť sa môžete aj na intenzívny prípravný kurz. V takomto prípade si dobre premyslite, či prípravu nezvládnete aj sám. Kurzy síce môžu pomôcť, ale vystresovaní uchádzači často zaplatia aj pochybným agentúram v presvedčení, že tam do nich vlejú za niekoľko hodín všetky potrebné informácie. „Pri výbere kurzu sú dôležité referencie, nielen cena kurzu,“ myslí si Kováčiková.

Dôležitým bodom je pri príprave stanovenie priorít. Chystáte sa na viacero prijímačiek? Ktoré sú dôležité a ktoré menej? Práve odpovede na tieto otázky vám pomôžu vytvoriť si plán prípravy. Vhodné je začať sa učiť látky, ktoré vám relatívne dobre idú. Tým získate pocit istoty a o to lepšie sa vám prejde na náročnejšie učivo. Pokračujte zložitejšími látkami, snažte sa ich čo najviac precvičovať Na záver si nechajte kapitoly, pri ktorých viete, že sa už veľmi nezlepšíte, preopakovať a pozrieť sa na ne však musíte. „Vhodné je učenie si rozvrhnúť do celkov a pri každom z nich si stanoviť termín, v ktorom sa mu budete venovať. Posledných desať dní alebo minimálne týždeň pred skúškami sa odporúča vyčleniť na opakovanie,“ radí pedagogička Darina Kuseková. K veciam, s ktorými máte problém, sa môžete v tomto čase vracať.

Zanedbávali ste doteraz učenie na prijímačky? Pripraviť sa dá aj za niekoľko týždňov. Samozrejme, výsledok závisí od typu študenta a náročnosti testov. Učenie musí byť intenzívne a uchádzač mu musí venovať viac času ako študent, ktorý sa príprave venoval dlhodobejšie," upozorňuje Kováčiková. „Aj niekoľkotýždňová intenzívna príprava je lepšia ako nič,“ dodáva pedagogička.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #prijímacie skúšky