Športuje vaše dieťa? Nezabúdajte na pravidelný pohyb

Čoraz viac sa hovorí o nevyhnutnosti športu a pohybu v živote detí a mládeže. V čase, keď veľa detí trávi všetok svoj voľný čas hraním hier a sledovaním, čo je nové na sociálnych sieťach, je potrebné o tom hovoriť ešte viac.

12.05.2019 23:00
deti, bicykel, cyklistika, bicykle, prilby,... Foto:
Deti by mali niekedy vymeniť stoličku a počítač za loptu či bicykel.
debata

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo je šport a pohyb dôležitý v živote dieťaťa? Rodičia sa občas nestíhajú venovať športovaniu so svojimi deťmi. Vezmú ich do kina alebo na zmrzlinu, urobia si spolu úlohy. A na šport či pohyb už potom nezostáva čas.

Je všeobecne známe, že fyzická aktivita vedie nielen k zlepšeniu fyzického, ale aj emocionálneho zdravia. Pohyb totiž prispieva aj k mentálnemu zdraviu, zároveň znižuje príznaky depresie a úzkosti a znižuje aj riziko cukrovky, vysokého krvného tlaku, obezity. Pravidelný pohyb prináša mnoho ďalších benefitov.

Pred pár dňami (10. mája) sme si pripomenuli svetový deň „Pohybom k zdraviu“, ktorý poukazuje na súčasný trend a tým je sedavý spôsob života a nedostatok pohybovej aktivity. Týmto trpia nielen dospelí, ktorí trávia veľa času v sedavom zamestnaní, ale tento nezdravý spôsob života napodobňujú už aj deti. Počas dňa trávia veľa času nad úlohami, v škole a tiež za počítačom. A to všetko v sede. Deti by mali niekedy vymeniť stoličku a počítač za loptu či bicykel. Nehovoríme, že by nemali vôbec tráviť čas na počítači, ale určite by tam mal byť ten správny pomer pohybu a aktivít, počas ktorých sa nehýbu.

Pohyb sa z našich životov postupne vytráca a dôkazom toho sú aj štatistiky. Momentálne je na Slovensku a aj vo svete vysoké percento populácie, ktorá sa nevenuje žiadnej zdraviu prospešnej pohybovej aktivite. „Na Slovensku máme podľa prieskumu EHIS z roku 2014 takmer polovicu populácie (47,7%) vo veku 15 a viac rokov, ktorá sa nevenuje žiadnym zdraviu prospešných aktivitám vo svojom voľnom čase, z toho väčší podiel žien ako mužov (EHIS, 2014),“ informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva SR na svojej stránke.

Športovanie a jeho výhody

O benefitoch, ktoré športovanie a pohyb prináša, píšeme už vyššie. Akákoľvek forma cvičenia dáva dieťaťu viac ako len dobrý pocit po cvičení. Vhodná fyzická záťaž prispieva k rozvoju dieťaťu aj po psychologickej a sociálnej stránke. Odborníci zas hovoria o tom, že šport ponúka to správne edukatívne prostredie pre dieťa, pretože môže ovplyvniť rozvoj sebadôvery.

Okrem toho však narastá aj počet detí, ktoré môže trápiť obezita. Napríklad pravidelným pohybom si detí pestujú správne návyky. Každé dieťa by si malo nájsť ten správnu aktivitu, ktorej sa môže venovať. Rodičia by preto mali viesť svoje dieťa k športu a umožniť mu nájsť to, v čom sa nájde. Dnes už je možné absolvovať mnohé tréningy, kurzy a lekcie, počas ktorých si dieťa postupne vyberie ten správny šport pre seba. Ak sa nenájde v športe, rodičia môžu vziať dieťa na pravidelnú prechádzku, ísť spolu na bicykel, korčule, zaplávať si a v zimnom období sa venovať zimným športom. Vždy sa dá vybrať to správne pre každé dieťa.

„Pravidelná pohybová aktivita má veľký význam u detí, pričom je vhodné ich viesť k primeranému pohybu už od útleho veku, čím sa vytvárajú správne návyky aj v dospelosti. U detí spočíva jej prínos najmä v prevencii nadváhy a obezity. Je esenciálna pre prirodzený biologický vývin detí a ich organizmu,“ hovorí ďalej ÚVZ SR.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva SR tiež realizujú aj v súvislosti s riešením Národného akčného plánu pre podporu pohybovej aktivity na roky 2017 – 2020 edukačné aktivity pre deti na vybraných základných školách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šport a deti