Pýtate sa, aký je život vysokoškoláka? Vyskúšajte si ho na jeden deň

Vysokoškolské štúdium nie je pre každého. Bežne sa v prvom ročníku na univerzite študenti „vyfiltrujú“ a určité percento tých, ktorí si uvedomia, že univerzita nie je pre nich to „pravé orechové“, odíde. V niektorých prípadoch odchádzajú vysokoškoláci aj neskôr, ale prvý ročník býva rozhodujúci pre ich ďalšie smerovanie.

16.05.2019 22:00
študenti, otázniky Foto:
Stredoškoláci si môžu vyskúšať jeden deň v koži vysokoškoláka.
debata

Ako sa rozhodnúť čo najlepšie? Ak si človek môže najskôr vyskúšať to, o čom uvažuje, väčšinou si potom vie odpovedať na to, či je to pre neho vhodné alebo nie. Vlastná skúsenosť je tá najlepšia pomôcka pri rozhodovaní. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, aké by to bolo, keby ste si mohli aspoň na jeden deň vyskúšať štúdium na vysokej škole? Dobrá správa, máte možnosť skúsiť si to aj vy.

Mnohí stredoškoláci počas štúdia uvažujú, či budú po maturite pokračovať v štúdiu ďalej na vysokej škole. Rozhodnúť sa nie je pre každého jednoduchý krok, pretože niektorí túžia hneď po škole odísť do zahraničia alebo sa radšej rovno zamestnať.

Priblížiť mladším študentom vysokoškolský život môže aj prednáškový deň na univerzite, počas ktorého si tak môžu na vlastnej koži vyskúšať, aké to je byť vysokoškolákom. Univerzita Komenského v Bratislave (UK) totiž ponúka stredoškolákom zaujímavú akciu – prednáškový deň, pričom odborníci z rôznych oblastí im pútavou formou priblížia zaujímavé vedecké témy. Stane sa tak už po štvrtýkrát. Spomínané podujatie nesie názvom „Zaži deň v koži vysokoškoláka“.

Mládež si môže vyskúšať prednášky priamo v hlavnej budove UK na Šafárikovom námestí v Bratislave. Ako chutí štúdium na univerzite si môžu vyskúšať 20. a 28. mája 2019.

Tento deň je určených pre tých, ktorí uvažujú o vysokoškolskom štúdiu a nie sú si istí, ako ďalej. Podobné iniciatívy môžu pomôcť pri rozhodovaní nejednému stredoškolákovi. „Aj v tomto roku myslíme na stredoškoláčky a stredoškolákov, ktorí majú rozhodovanie o svojom budúcom smerovaní ešte len v pláne. Som rád, že naši odborníci ponúkli také zaujímavé témy v čase, keď ich starší spolužiaci maturujú. Verím, že každého návštevníka zaujme aspoň jedna z tém natoľko, aby ich inšpirovala k výberu ich budúceho štúdia a ideálne aj povolania,“ cituje slová rektora UK Mareka Števčeka portál univerzity.

Čo si univerzita pre svojich návštevníkov pripravila? Tí, ktorí si prídu vyskúšať prednášky, budú môcť načerpať informácie z niekoľkých oblastí.

Prvý prednáškový deň

„V pondelok 20. mája sa návštevníci dozvedia napríklad to, prečo Gréci túžili po blaženosti, čo by sa konšpirátori mohli naučiť od vedcov (a naopak), prečo môžu byť lieky aj škodlivé. Pozornosť sa bude venovať aj Facebooku, kozmickému odpadu, mimozemšťanom či dobrým učiteľom a dobrým ľuďom,“ láka študentov UK na svojej stránke.

Druhý prednáškový deň

Ďalší termín bude na tému: „Aká je súčasná generácia Z: generáciou stratenou či generáciou budúcnosti?“ Viac si o tom budú môcť návštevníci vypočuť o týždeň neskôr v utorok 28. mája. „Prečo sa stal osobný automobil pre nás taký dôležitý, ako sa meria úspech, či prečo „ty podnikavec“ nie je nadávka, ale kompliment – sú ďalšie z dvanástich tém, ktoré chcú vedci a vedkyne z Univerzity Komenského priblížiť študentom stredných škôl.“

Celý program si môžete pozrieť TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškoláci #UK #štúdium na univerzite