Zvažujete VŠ s technickým zameraním? Pozrite si svetové rebríčky

Študenti, ktorí zvažujú, ktorú technickú univerzitu si zvoliť, sa môžu inšpirovať aj rôznymi svetovými rankingami. Jeden taký práve ukázal, že aj na Slovensku máme kvalitnú technickú univerzitu, ktorá nielen svoje miesto obhájila v porovnaní s minulým rokom, ale dokonca si mierne polepšila.

24.07.2019 22:00
Brno, škola, univerzita, chodba, študenti Foto: ,
Univerzity s technickým zameraním môžu prilákať študentov dobrým umiestnením sa vo svetových rebríčkoch.
debata

Slovenská technická univerzita v Bratislave si polepšila v rámci svetového rankingu univerzít. Slovenské univerzity sa snažia dostať do svetových rebríčkov pravidelne a rovnako sa usilujú si svoje postavenie z roka na rok zlepšovať. Momentálne sa z mierneho rastu teší už spomínaná Slovenská technická univerzita (STU).

STU na svojej stránke pred pár dňami zverejnila správu, že si v prestížnom svetovom rankingu QS mierne polepšila. Medziročne stúpla z kategórie TOP 74% do TOP 71% svetových univerzít. V prestížnom rankingu QS World University je podľa STU monitorovaných viac než 20-tisíc univerzít z celého sveta. Zverejnených je však prvých tisíc pozícií, medzi ktoré sa STU dostala druhýkrát za sebou a pre rok 2020 sa opätovne umiestnila na 751. – 800. mieste (na jednej pozícii môže byť viacero univerzít s rovnakým počtom bodov).

STU je tak najlepšie hodnotená slovenská univerzita s technickým zameraním a celkovo druhá po Univerzite Komenského. „Je príjemné vidieť, keď aj uznávané medzinárodné rankingy potvrdzujú, že STU je najlepšou technickou univerzitou na Slovensku, no podstatné bude, aby sme sa ďalej zlepšovali v medzinárodnom porovnaní,“ hovorí o úspechu rektor STU Miroslav Fikar.

Zaujímavosťou je tiež to, že do prestížneho rankingu sa dostali iba tri slovenské univerzity – okrem Slovenskej technickej univerzity a Univerzity Komenského v Bratislave, je to aj Technická univerzita v Košiciach (na pozícii 801–850).

Zdroj: STU
stu ranking Zdroj: STU

TOP 10

Univerzity s technickým zameraním môžu prilákať študentov dobrým umiestnením sa vo svetových rebríčkoch.

Rozmýšľate nad tým, akú univerzitu s technickým zameraním by ste si vybrali? Pomôcť vám môže aj prvá desiatka tých najlepších – celosvetovo.

A pýtate sa, aké sú tie najlepšie technické univerzity na svete? Prinášame vám prvých desať, ktoré sa môžu pýšiť označením, že sú tie najlepšie.

TOP 10 technických univerzít na svete (QS, 2020)

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
  2. Stanford University
  3. ETH Zurich
  4. Cambridge
  5. Uni of California, Berkeley
  6. NTU Singapore
  7. University of Oxford
  8. Imperial College London
  9. NUS Singapore
  10. Tsinghua University

Zdroj: STU

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #STU #univerzity #ranking #rebríček univerzít