Tí, ktorých neprijali na VŠ, môžu skúsiť pomaturitné štúdium

Neprijali vás na vysokú školu a neviete čo ďalej? Chceli by ste sa venovať ďalšiemu vzdelávaniu, ale keďže v tomto roku sa už na univerzitu nedostanete, veľa možností nemáte. Uvažujete o pomaturitnom štúdiu? Na podanie prihlášky však už nie je veľa času.

30.07.2019 14:30
Stredoskolaci Foto:
Vysoká škola nemusí byť jediná možnosť, ak vám nevyšli prijímacie pohovory.
debata

Vysoká škola je snom mnohých študentov na stredných školách, resp. absolventov. Nie všetci, ktorí sa o vysokoškolské štúdium uchádzajú, majú však šťastie. Pre tých, ktorí neuspeli v prijímacom konaní konkrétnej univerzity, majú ešte necelé dva dni na to, aby si vybrali pomaturitné štúdium.

Ministerstvo školstva na svojej stránke upozornilo, že len do 31. júla 2019 môžu absolventi stredných škôl podávať prihlášky na pomaturitné štúdium. Týka sa to uchádzačov, ktorí neuspeli v prijímacom konaní na niektorú z vysokých škôl. A kam s prihláškou? Posielajú sa riaditeľovi vybranej školy.

Aká je ponuka štúdia? „V ponuke stredných škôl sú odbory ako napríklad modelárstvo a návrhárstvo odevov, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, špecialista spracovania plastov, mechanik počítačových sietí či daňové služby,“ informuje ďalej ministerstvo.

Pre koho je pomaturitné štúdium určené? Podmienkou je maturita, bez nej to nepôjde. „Pomaturitné štúdium je určené pre absolventov študijných odborov s maturitou, ktorí už získali úplné stredné odborné vzdelanie alebo úplné stredné všeobecné vzdelanie.“ Záujemcovia majú tri možnosti, aký typ štúdia si zvoliť. Dĺžka pomaturitného štúdia záleží tiež od druhu a formy, nie je pevne stanovená, ale má stanovené rozpätie rokov. Na záver čakajú pomaturitných študentov skúšky.

„Organizuje sa ako denné štúdium, externé štúdium alebo ako kombinované štúdium. Trvá podľa druhu a formy štúdia jeden až tri roky. Ukončuje sa záverečnou pomaturitnou skúškou, odbornou zložkou maturitnej skúšky alebo absolventskou skúškou. Jedným z typov pomaturitného štúdia je aj vyššie odborné štúdium, ktorého absolvent získa titul DiS – diplomovaný špecialista.“

Ako je to s prijímacími skúškami?

Skúšky až v auguste, konkrétny termín závisí od riaditeľa školy. „Prijímacie skúšky vybraná škola uskutoční počas posledných dvoch úplných augustových týždňov (12. – 25. augusta 2019). Konkrétny deň konania skúšky určí riaditeľ školy. Ten takisto najneskôr mesiac pred prvým termínom prijímacej skúšky zverejní podmienky pre prijatie uchádzačov,“ upozorňuje ďalej ministerstvo.

Pomaturitné štúdium navštevuje v tomto školskom roku takmer 6 400 žiakov, pričom novoprijatých je vyše 3 300.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prihlášky #pomaturitné štúdium