Aké sú zmeny v študentských pôžičkách?

O študentských pôžičkách vás už informujeme pravidelne. V prichádzajúcom školskom roku môžu získať vysokoškoláci vyššiu finančnú injekciu, stačí si podať žiadosť a splniť kritéria žiadateľa. Na študentské pôžičky pôjde v akademickom roku 2019/2020 o 500-tisíc eur viac.

13.08.2019 21:00
skolstvo, student, studenti Foto:
Študenti môžu aktuálne posielať žiadosť o pôžičku.
debata

Študenti vysokých škôl majú šancu na poskytnutie finančných prostriedkov na ich štúdium. Aj v tomto roku si môžu vysokoškoláci požiadať o pôžičky, pričom došlo k určitým zmenám v rámci ich poskytovania. „Zvýšenie maximálnej výšky pôžičky i celkovej sumy vyčlenenej pre vysokoškolákov. To sú hlavné zmeny v poskytovaní pôžičiek pre študentov z Fondu na podporu vzdelávania (FnPV) v akademickom roku 2019/2020,“ informuje o tom ministerstvo školstva na svojej stránke.

Spomínaný fond momentálne už prijíma žiadosti vysokoškolákov o pôžičku. Na výber majú dva termíny. „Študenti môžu žiadosť o pôžičku predložiť v dvoch termínoch, buď do 15. septembra 2019 alebo do 31. októbra 2019,“ píše sa na stránke rezortu školstva.

Akou formou môže študent požiadať o pôžičku?

Žiadateľ predkladá žiadosť o pôžičku výlučne v listinnej podobe na tlačive vydanom fondom na príslušný akademický rok. Túto žiadosť je možné doručiť tromi spôsobmi – osobne v pracovných dňoch počas úradných hodín, poštou alebo kuriérskou službou.

Aké je však maximálna výška pôžičky? V blížiacom sa akademickom roku si študenti prvého a druhého stupňa vysokoškolského štúdia môžu podľa ministerstva požičať po novom až 3 500 eur. „Oproti minulému roku ide o zvýšenie o tisíc eur. O rovnakú sumu sa zvýšila aj pôžička pre doktorandov, ktorí teraz môžu žiadať až o 6 000 eur,“ hovorí ďalej ministerstvo.

Okrem maximálnej výšky pôžičky je určená aj jej minimálna výška. Tá je stanovená na 500 eur. Aj lehota, dokedy môže splatiť dlžník pôžičku, má svoje limity. Minimálna lehota splatnosti pôžičky je päť rokov a maximálna lehota je 10 rokov.

Prečo došlo k zvýšeniu? Dôvodom je medziročné zvýšenie celkovej sumy, ktorá bola vyčlenená v rámci fondu. „Tento nárast maximálnej výšky pôžičky bol možný aj vďaka medziročnému zvýšeniu celkovej sumy vyčlenenej v rámci fondu na tento účel z 4,0 mil. eur na 4,5 mil. eur. FnPV tak mohol urobiť aj vďaka efektívnemu hospodáreniu s vlastnými prostriedkami a zvýšeným príjmom zo splátok pôžičiek poskytnutých v predchádzajúcich rokoch.“

Koľko študentov si tak bude môcť vďaka navýšeniu požičať peniaze na štúdium? „V súvislosti s navýšením finančných prostriedkov určených na pôžičky pre študentov fond predpokladá, že v akademickom roku 2019/2020 bude môcť finančne podporiť až 1 800 študentov.“

Kto môže požiadať o pôžičku? Žiadosť o pôžičku pre študentov môže podať iba žiadateľ, ktorý je už zapísaný do ročníka v akademickom roku 2019/2020.

Detailné informácie o podmienkach poskytovania pôžičiek a potrebné tlačivo môžu záujemcovia nájsť TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškolské pôžičky #FnPV