Okrem školských potrieb treba myslieť aj na návštevu lekára

Čo vás ešte čaká predtým, ako vaše dieťa nastúpi v septembri do školy? Okrem nákupu školských potrieb a pomôcok, o ktorých sme písali v manuáli pre rodičov, je dobré myslieť aj na ostatné veci okolo nástupu.

20.08.2019 12:40
dieťa, zrak, oči, očný lekár Foto:
Ilustračné foto.
debata

S blížiacim sa školským rokom sa rodičom znásobia aj starosti a povinnosti. Na začiatok si preto prečítajte manuál pre rodičov, kde nájdete všetko o predškolskej príprave a na čo všetko treba myslieť posledné dni prázdnin.

Ešte pred nástupom do školy by ste mali vziať dieťa k očnému lekárovi. Prehliadka totiž môže odhaliť problémy so zrakom, ktoré by mohli v škole spôsobovať dieťaťu problémy, prípadne môže lekár nasadiť skorú liečbu, ktorá môže viesť až k celkovému vyliečeniu.

Myslite na zrak

Aj podľa Úradu verejného zdravotníctva SR by malo dieťa predtým, ako nastúpi do školy, absolvovať prehliadku u očného lekára. "Ak má nejakú dioptrickú chybu, neliečenú tupozrakosť alebo škúli, môže to byť preňho hendikep. Čím skôr lekár chybu zraku zistí, tým je vyššia šanca na úspešné liečenie. Dieťa s očnou chybou musí vynaložiť veľa úsilia na to, aby vôbec videlo, rýchlejšie sa unaví, môže trpieť bolesťami hlavy a nedokáže sa sústrediť,“ hovorí doktorka Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

Okrem liečby však lekár poskytne aj cenné rady, pretože dieťaťu ukážte, ako má správne sedieť a v akej vzdialenosti má mať oči pri písaní úloh alebo pri počítači. Rovnako užitočné sú jednoduché cviky očnej gymnastiky, ktoré si dieťa môže po návšteve lekára osvojiť a praktizovať aj doma.

S počítačom to netreba preháňať, aj keď je pre deti obzvlášť lákavý. Dlhé sedenie pri obrazovkách deťom všeobecne neprospieva. „Pri počítači by malo stráviť najviac dve hodiny denne,“ upozorňuje ďalej ÚVZ SR na svojej stránke.

Nezabúdajme na prvákov

Ak hovoríme o začiatku školského roka, tak myslíme aj na našich prvákov. Tí potrebujú špeciálnejšiu prípravu a rodičia by ho mali na pravidelný školský režim pripraviť dopredu. Pre prvákov sa v septembri výrazne zmení ich doterajší režim. Pomôže, ak budete dieťa motivovať a nebudete ich školou strašiť, práve naopak. Treba vyzdvihnúť všetky pozitíva, ktoré škola so sebou prináša, vrátane nových priateľstiev a zážitkov

Ako teda podľa ÚVZ SR pripraviť prváka do školy?

Pomôžu vám tieto tipy:

  • vysvetlite mu, že v škole bude mať iný režim ako v škôlke, nájde si nových kamarátov a naučí sa veľa nových, zaujímavých vecí;
  • nestrašte dieťa tým, že ho v škole čakajú iba povinnosti a "dajú ho tam do poriadku“;
  • naučte dieťa režimu dňa – aby vstávalo v určitú hodinu, chodievalo spať v rovnaký čas, každý deň si skontrolovalo, či má pripravené všetko, čo potrebuje na vyučovanie;
  • dohodnite sa s ním, kedy sa budete spolu učiť, aj kedy bude mať čas na oddych;
  • ak má dieťa ťažkosti s nadväzovaním vzťahov v novom prostredí a kolektíve, môžete pozvať jeho spolužiakov k vám, prípadne mu dovoľte, aby išlo na návštevu k nim;
  • rozprávajte sa s ním o tom, čo sa učili, všímajte si, či sa nemení jeho správanie, príčinou môže byť totiž i stres.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prváci #nový školský rok #rodičia a deti