Rytieri a princezné môžu byť pre deti vzormi, z rozprávok sa veľa naučia

Rozprávky patria k detstvu a zohrávajú v živote dieťaťa významnú úlohu. Majú deti nielen zabaviť, ale majú často práve náučný charakter, pomáhajú im zrelaxovať a pozitívne vplývajú na výchovu. Okrem rozprávok sú to aj rôzne podujatia pre deti, ktoré sú pripravené zábavnou a náučnou formou a môžu výrazne pomôcť pri výchove detí. V lete takýchto akcií veľa, ak ešte neviete, čo by ste robili na konci prázdnin s vašim dieťaťom, čítajte ďalej.

21.08.2019 10:00
rytieri a princezne
Podujatie Rytieri a princezné
debata

Deti sa prostredníctvom rozprávok môžu veľa dozvedieť aj z našej histórie, rozoznávať dobro a zlo aj vďaka kladným a negatívnym postavám, ktoré sa v rozprávkach vyskytujú. Rozprávky tak majú dôležitú funkciu informátora a pomáhajú deťom rozvíjať ich fantáziu.

Zaujímavé podujatie pre deti, ktoré ich môže veľa naučiť, ale i zabaviť, má názov Rytieri a princezné – po stopách legiend zo Žitného ostrova a koná sa v nedeľu 1. septembra v Šamoríne. Akcia sa začína ráno od 10:00 h a potrvá do večera do 21:00 h.

Pre deti a návštevníkov je pripravený bohatý program – od žonglérov, šermiarskeho vystúpenia, vystúpenie Normanov, dobovej armády až po ukážky stredovekých zbraní, divadelné predstavenie, vystúpenia niekoľkých hudobných skupín a aktivity pre deti.

Žitný ostrov je známy svojimi veľkými zásobárňami pitnej vody, úrodnou pôdou a termálnymi prameňmi. Málokto však vie, že sa tu ukrývajú aj ďalšie významné poklady Slovenska. Sú nimi história a množstvo nádherných bájí a legiend. Tie si verejnosť pripomína počas celého leta odhaľovaním zaujímavých indícií a už spomínaným programom s názvom Rytieri a princezné.

Ako priblížiť históriu deťom?

Aká je teda myšlienka podujatia? Je to najmä o priblížení histórie mesta, ako to vyzeralo počas stredoveku a aby mohli deti nasať atmosféru dávnych čias a niečo sa aj naučiť. „Moderných rozprávkových hrdinov už naše deti poznajú. Nadišiel však čas naučiť ich aj niečo o tých našich, slovenských,“ hovorí tiež Lukáš Jáchim, mladý pedagóg a historik zo Šamorína.

„Legenda vraví o krásnych zlatovlasých vílach na Žitnom ostrove, ktorý bol tak nádherný a úrodný, že ho nazývali aj Zlatou záhradou. Žilo tu veľa víl. Bývali na neprístupných dunajských ostrovoch, na ktoré sa v tých časoch ľudia dostávali len vďaka zázračným schopnostiam, alebo keď si ich víly obľúbili a vzali do svojich služieb. Vodné paláce víl prekypovali bohatstvom a ich ríše siahali až k moriam. Víly sa ľuďom zjavovali ako chudobné siroty a tým dobrodincom, ktorí im pomohli, sa bohato odvďačili. Povráva sa, že kráľovná víl Ilona sa premieňala na labuť a dodnes možno pláva po Dunaji,“ píše sa na webe organizátora.

Pedagóg Lukáš Jáchim prezradí, ako sa dostalo zlato do Dunaja a prečo sa v minulosti rytierom nemohol stať každý. Práve on pomáhal organizovať podujatie v Šamoríne, vyberal tie najkrajšie príbehy, urobil si prieskum v maďarských archívoch a sám poskytol knihy o histórii mesta a Žitného ostrova.

Sprievodné aktivity:

  • cirkusKus žonglérsky workshop pre deti;
  • výroba mešcov;
  • výroba látkových a papierových zošitov;
  • rytierska presnosť;
  • normanský výcvik pre deti;
  • „Kútik“ majstra kata (škripec, pranier, bičovanie, výstava stredovekých chirurgických nástrojov);
  • jazda na poníkoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #história #rozprávky #stredovek