Mladí môžu opäť posunúť svoje zručnosti

Mnoho mladých ľudí rozmýšľa, ako si nájsť prácu, v ktorej sa dá osobnostne rásť, ale zároveň aj budovať profesionálny network a popritom mať pri tom aj pozitívny vplyv na svoje okolie. Na Slovensku od roku 2014 máme zaujímavý leadership program, kde majú účastníci reálny vplyv na svoje okolie už od prvého dňa, ako doň nastúpia.

28.09.2019 21:00
učiteľka, škola Foto:
Ilustračné foto.
debata

Teach for Slovakia sa snaží riešiť najväčší problém, akému v súčasnosti čelíme. Je ním kvalitné a férové vzdelanie. „Systémové zmeny potrebujú kvalitných ľudí, ktorí budú schopní ich viesť,“ vysvetľuje Veronika Pavlíková Klindová z Teach for Slovakia a upozorňuje, že oni takýchto ľudí vyhľadávajú a podporujú v rozvoji.

Program vyhľadáva aktívnych absolventov vysokých škôl všetkých odborov, ktorí majú potenciál viesť zmeny pre lepšie Slovensko. Ponúka im intenzívny leadership program, kde môžu posunúť a vylepšiť svoje zručnosti. Medzi najväčšie benefity programu patrí výnimočná komunita ľudí, ktorí sú aktívni a majú expertízu z rôznych oblastí.

Program tak v sebe kombinuje osobnostný a profesionálny rozvoj, zmysluplnú prácu a možnosť zlepšovať spoločnosť. A koľko ľudí sa už do programu pridalo? Je ich už takmer 80, tí museli prejsť výberovým procesom.

Program garantuje:

• 240 hodín školení, 90 hodín mentoringu, 380 dní praxe

• Ročné ohodnotenie na úrovni platu absolventov VŠ

• Full-time práca

• Odborné stáže napríklad v Accenture, vo Forbes, u verejnej ochrankyne práv…

• Inšpiratívna komunita: 80 účastníkov a viac ako 200 podporovateľov

• Možnosť pozitívne ovplyvniť život tých, ktorí to najviac potrebujú

Pridaná hodnota programu

A čo môže získať každý, kto by sa chcel zapojiť do programu? Účastník získa prácu na plný úväzok s finančnou kompenzáciou vo výške nástupného platu absolventov vysokých škôl. „Záleží nám na tom, aby mohli vo svojej práci rásť a mali podporu, a preto s každým účastníkom spolupracuje mentor počas celých dvoch rokov,“ hovorí zas Kristína Uhlíková, ktorá vedie mentorský tím. Momentálne sú na pracovnom trhu najžiadanejšie mäkké zručností a v tomto programe si ich môžu účastníci natrénovať.

Absolventi programu dnes pracujú v biznise, v štátnej správe na ministerstve školstva a inštitúte vzdelávacej politiky, rozbiehajú vlastné organizácie a iniciatívy.

Ako to funguje?

Slovensko potrebuje podľa TfS zmenu, pričom to môže ísť len s kvalitným vzdelávacím systémom, ktorý je férový voči všetkým. Preto chcú spájať schopných ľudí s líderským potenciálom „Nadizajnovali sme pre nich jedinečný program, v ktorom môžu ďalej pracovať na svojich zručnostiach a inšpirovať ďalších,“ vysvetľuje Ivan Pružinec, výkonný riaditeľ Teach for Slovakia.

O tom, že stav slovenského školstva je vážny, svedčia prieskumy. Ako ukázalo medzinárodné testovanie PISA, až tretina mladých na konci základnej školy nerozumie čítanému textu. Nevedia preto vyhodnotiť fakty a informácie. Vo vyššej miere ich ohrozuje chudoba, rôzne formy manipulácie a kriminalita. V konečnom dôsledku sa to všetko odrazí aj na ekonomike a smerovaní krajiny.

Čo s tým? „Téma vzdelania a rovnosti príležitostí je veľmi komplexný problém, a myslíme si, že odpoveď musí byť rovnaká ako pri iných náročných výzvach – treba na to nasadiť našich najlepších ľudí,“ tvrdí Wendy Kopp, zakladateľka Teach for America. Jej myšlienky nadchli Stanislava Boledoviča, ktorý v roku 2014 odštartoval program u nás pod názvom Teach for Slovakia. Programy sú súčasťou medzinárodnej siete Teach for All, v ktorej je zapojených vyše 50 krajín z celého sveta.

Už odštartovalo aj prihlasovanie do siedmeho ročníka, registračný formulár a viac informácií nájdete na teachforslova­kia.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teach for slovakia