Rodičia hľadajú odpovede na povinné očkovanie detí

Rodičov predškolákov čakajú isté zmeny, ktoré sa týkajú prijímania detí do predškolských zariadení v súvislosti s povinným očkovaním. Práve v tomto období nastáva okolo tejto problematiky veľa reakcií, pričom niektorí rodičia túto iniciatívu vítajú, ale nájdu sa aj odporcovia. Čo by však rodičia mali vedieť o povinnom očkovaní?

10.10.2019 21:00
doktor, pacient, injekcia, alergia, imunita,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) pred pár dňami zverejnil článok o tom, aké sú najčastejšie otázky rodičov o povinnom školskom očkovaní. O tejto citlivej téme sa už popísalo skutočne veľa a toľko je aj názorov rodičov a verejnosti.

Aké sú teda zmeny v tejto oblasti? „Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci s ÚVZ SR po odborných diskusiách a v snahe uplatniť ešte efektívnejšiu prevenciu a ochranu zdravia detí, plánujú zmeny v ich prijímaní do predškolských zariadení na základe očkovacieho statusu,“ informuje ÚVZ SR na svojej stránke hneď v úvode.

Podľa ÚVZ SR tak do predškolského zariadenia budú môcť byť prijaté len zaočkované detí v rámci povinného očkovania. Výnimku by mali mať ale deti, ktoré z dôvodu kontraindikácii nemôžu podstúpiť povinné očkovanie, napr. deti, ktoré prekonali ochorenie, pred ktorým má očkovanie chrániť a deti, ktoré majú laboratórny dôkaz o pozitivite protilátok. Účinnosť týchto zmien je naplánovaná od januára budúceho roka.

„Návrh novely zákona nezrušuje pravidelné povinné očkovanie detí, táto zákonná povinnosť zostáva v platnosti, avšak vypúšťa sa pokuta za jej nedodržanie. Zmena v zákone prináša obmedzenie prijímania neočkovaných detí do predškolských zariadení,“ informuje ďalej ÚVZ SR.

Najčastejšie otázky rodičov

Ministerstvo spoločne s ÚVZ SR zosumarizovali tie otázky rodičov, ktoré si najčastejšie kladú a vďaka odborníkom získali na ne aj odpovede. Na otázky rodičov odpovedali odborníci v oblasti vakcinácie, lekári, epidemiológovia, ktorí sa očkovaním zaoberajú dlhodobo.

Rodičia by očkovanie nemali brať na ľahkú váhu nielen z dôvodu ochrany zdravia detí. Tým rodičom, ktorí odmietli povinné očkovanie, hrozí pokuta zo strany regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Napriek tomu sa však neočkované deti v kolektívoch naďalej vyskytujú. Rodičia sa pýtajú, ako môže pomôcť prijímanie zaočkovaných detí do predškolských zariadení verejnému zdraviu?

ÚVZ SR sa odvoláva na súčasnú migráciu obyvateľstva, cestovanie, klesajúcu zaočkovanosť a súčasnú nepriaznivú epidemiologickú situáciu vo výskyte niektorých infekčných ochorení. Z týchto dôvodov nie je vylúčené zavlečenie infekčného ochorenia medzi najrizikovejšiu a najvnímavejšiu skupinu populácie a tou sú deti. „U detí je veľké riziko komplikovaného priebehu ochorení. V rámci ochrany ich zdravia je preto žiaduce, aby boli chránené protilátkami vytvorenými po očkovaní. Neočkované deti v kolektíve môžu byť v prípade zavlečenia nákazy prameňom pôvodcu nákazy pre iné deti, ktoré nemôžu byť očkované pre kontraindikáciu, alebo sú neimúnne pre neschopnosť organizmu vytvoriť si ochranu. Tieto deti sú závislé od kolektívnej imunity,“ varuje ÚVZ SR.

Preto by mali rodičia zvážiť všetky možné riziká, ktoré majú vplyv na zdravie detí. „Pokiaľ bude stále stúpať počet neočkovaných detí, najmä z dôvodu odmietnutia očkovania rodičmi, môže dôjsť k opätovnému výskytu ochorení, až epidémií, ktoré sa v našich zemepisných šírkach vďaka systému očkovania nevyskytovali.“

Niektorí rodičia však vnímajú komplikácie pri prijímaní nezaočkovaných detí do predškolských zariadení ako tlak. Pýtajú sa, či nie je povinné očkovanie protiústavné?

„Povinné očkovanie je jedným z najúčinnejších nástrojov v boji proti vzniku a šíreniu nebezpečných infekčných ochorení, ktorým je možné predchádzať očkovaním. Je potrebné ho chápať ako opatrenie na ochranu zdravia v celospoločenskom záujme a nie ako zásah v oblasti zdravia jednotlivca, ktorý možno vykonať len s jeho súhlasom – v takomto prípade by celoplošnú ochranu verejného zdravia nebolo možné zo strany štátu vôbec, a to v akejkoľvek forme zabezpečovať,“ odpovedá ÚVZ SR.

ÚVZ SR upozorňuje aj na riziko, ktorému sú vystavené deti s trvalou kontraindikáciou očkovania. „Plánovaná zmena prijímať do predškolských zariadení iba deti zaočkované v rámci povinného očkovania má za cieľ zabrániť, aby sa do kolektívu dostali nezaočkované deti, ktoré môžu byť prameňom pôvodcu nákazy pre deti s trvalou kontraindikáciou očkovania.

Je preukázateľné, že na Slovensku ohrozilo neočkované dieťa svojich spolužiakov či iné deti?

Môžeme teda hovoriť o tom, že sa v minulosti nakazilo dieťa od nezaočkovaného dieťaťa? „Príkladom môžu byť napr. lokálne epidémie osýpok v komunitách s nízkou zaočkovanosťou, kde sa prvé prípady vyskytli práve u detí, ktoré neboli očkované z dôvodu odmietnutia očkovania, alebo pre vek, resp. zdravotnú kontraindikáciu, a ktoré ochorenie následne šírili vo svojom okolí.“

Deti sa však nemusia nakaziť iba kolektívoch medzi rovesníkmi. Môže k tomu dôjsť aj v domácom prostredí, vonku na ihrisku či autobuse. „Infekčné ochorenia sa však najrýchlejšie šíria práve v kolektívnych zariadeniach, vrátane predškolských zariadení, medzi neimúnnymi osobami. Cieľom navrhovanej právnej úpravy je predchádzať tomu, aby v prípade zavlečenia nákazy do kolektívneho zariadenia boli neočkované deti prameňom pôvodcu nákazy pre tie deti, ktoré z rôznych zdravotných dôvodov nemôžu byť očkované a ochorenia môžu u nich prebiehať s ťažším klinickým priebehom, resp. s komplikáciami.“

Vybrali sme len zopár otázok a stručné odpovede. Všetky podrobné otázky a odpovede nájdete už v článku TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #ÚVZ SR #povinné očkovanie