Projekt pre stredné školy pomôže pri rozvíjaní informačnej a digitálnej gramotnosti

V priebehu školského roka majú študenti možnosť zapájať sa do rôznych projektov a súťaží, vďaka ktorým sa môžu veľa naučiť a zároveň aj získať. O čom budeme v nasledujúcich riadkoch hovoriť? O projekte, ktorý si všíma informačnú a digitálnu gramotnosť žiakov. Práve o tejto téme sa dnes veľa hovorí a aj takouto formou sa môžu mladí dozvedieť viac.

06.11.2019 12:00
počítač, žena, počítačová gramotnosť, internet Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mladí ľudia, žiaci a študenti denne využívajú moderné technológie. Sú však pripravení na využívanie moderných informačných a komunikačných technológii, resp. sú dostatočne zruční v tejto oblasti? Hovoríme o tzv. digitálnej gramotnosti, pričom sa tento problém rieši celosvetovo. Odborníci poukazujú na nevyhnutnosť týchto schopností a ukazujú na potrebu porozumieť informáciám a používať ich, pretože majú široký dopad na každú sféru života.

Študenti stredných škôl na Slovensku sa môžu zapojiť do projektu, ktorý je zameraný práve na podporu informačnej a digitálnej gramotnosti mladých. V poradí 1. ročník projektu pre stredné školy nesie názov „Mladí používatelia – nové médiá“ s podtitulom „Rodný môj kraj“.

Spomínaný projekt pripravila Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave v spolupráci s Katedrou knižničnej a informačnej vedy Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Súťažný projekt beží od aktuálneho školského roka 2019/2020.

Kto sa môže do projektu zapojiť? Projekt je určený pre mladých ľudí, ktorí študujú na strednej škole. „Projekt je určený pre študentov všetkých typov stredných škôl na Slovensku a jeho zámerom je podporiť rozvoj kompetencií informačnej a digitálnej gramotnosti prostredníctvom tvorby krátkeho audiovizuálneho dokumentu v digitálnom formáte na stanovenú tému,“ vysvetľuje viac o projekte Slovenská pedagogická knižnica (SPK) na svojej stránke.

Podľa SPK je plánom cyklu to, aby jeho jednotlivé ročníky postupne tematicky pokryli oblasti histórie, geografie, literatúry či ďalších spoločenskovedných a prírodných predmetov. Podrobnú špecifikáciu obsahových požiadaviek aktuálneho ročníka s podtitulom „Rodný môj kraj“, zameraného na prezentáciu obce, mikroregiónu či regiónu stredných škôl, formálnych a technických náležitostí súťažného diela, ako aj kritériá hodnotenia prác môžete nájsť TU.

Aké sú termíny a ako sa môže škola zapojiť? Podmienkou je vyplnenie registračného formulára do určitého termínu. „Škola sa do projektu môže prihlásiť vyplnením registračného formulára do 15. decembra 2019 uvedeného na tejto stránke. Najneskorší možný termín zaslania súťažných prác vyhlasovateľovi je 15. marec 2020. Vyhodnotenie projektu je naplánované na apríl 2020,“ informuje SPK na svojej stránke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #digitálna gramotnosť #informačná gramotnosť