Ktoré predmety majú vaše deti najradšej?

Dejepis, slovenčina či telesná výchova? Každý človek si pamätá predmet, ktorý mal v škole najradšej, alebo ktorý neznášal. Nedávno to zisťovala i prieskumná agentúra Go4insight. Asi neprekvapí, že ľudia najradšej spomínali na telesnú výchovu. Zároveň však uznali, že sa v škole mali viac venovať výučbe angličtiny.

02.12.2019 09:00
žiaci, škola Foto:
Prieskum odhalil, že sú pomerne veľké rozdiely medzi predmetmi, ktoré mali radi muži a ženy.
debata (1)

Z prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo tisíc respondentov veku 15 až 79 rokov, vyplýva, že celkovo najobľúbenejším predmetom bola telesná výchova. Vyzdvihlo ju až 16 percent opýtaných. Slovenský jazyk a literatúra boli najobľúbenejším predmetom pre 15 a matematika pre 13 percent zúčastnených. Ďalšími predmetmi, ktoré mali v škole najradšej, boli: zemepis/geografia (10 percent), dejepis (8 percent) a prírodoveda/bi­ológia (5 percent). Jeden z 20 bývalých žiakov si v škole neobľúbil ani jeden predmet.

Prieskum súčasne odhalil, že sú pomerne veľké rozdiely medzi predmetmi, ktoré mali radi muži a ženy. Napríklad telesná výchova bola celkovo najobľúbenejšia vďaka mužom a slovenčina bodovala vďaka ženám. Okrem telesnej výchovy muži medzi najobľúbenejšími predmetmi oproti ženám častejšie uvádzali matematiku, informatiku a fyziku. Naopak, ženy okrem slovenčiny obľubovali viac biológiu/príro­dovedu, hudobnú a výtvarnú výchovu.

Obľúbenosť predmetov závisí tiež od veku. Informatika bola výrazne obľúbenejšia medzi mladšími ľuďmi, vo vekovej kategórii do 24 rokov ju dokonca hodnotili ako druhý najobľúbenejší predmet po telocviku. Mladí mali radšej i angličtinu. Naopak, zemepis, dejepis a ruština sa tešili väčšej obľube medzi vekovými kategóriami 40 a viac rokov.

Pokiaľ ide o dosiahnuté vzdelanie, telesnú výchovu ako najobľúbenejšiu uvádzali najmä ľudia s nižším vzdelaním, naopak, matematika bola častejšie najobľúbenejším predmetom u ľudí s vysokoškolským diplomom.

Ako tiež vysvitlo, s odstupom času si najviac Slovákov myslí, že viac pozornosti v škole mohli venovať predovšetkým angličtine. To, že sa jej toľko nevenovali, teraz ľutuje až 33 percent opýtaných. Medzi mladšími ľuďmi do 40 rokov tak angličtinu vníma dokonca takmer polovica z nich.

Ďalšími predmetmi, ktorým sa respondenti mali väčšmi venovať, sú matematika, slovenčina, nemčina a informatika. Práve informatika je medzi mladšími ľuďmi do 30 rokov v tomto „rebríčku podcenených predmetov“ na druhom mieste.

Najobľúbenejší predmet v škole
Školské predmety obľúbenosť  
  muži ženy
Telesná výchova 22 % 9 %
Slovenský jazyk a literatúra 8 % 22 %
Matematika 15 % 11 %
Zemepis/geografia 11 % 9 %
Dejepis 8 % 7 %
Prírodoveda/bi­ológia 3 % 8 %
Angličtina 3 % 5 %
Informatika 6 % 3 %
Hudobná výchova 1 % 6 %
Výtvarná výchova 2 % 5 %
Chémia 3 % 3 %
Ruský jazyk 3 % 3 %
Fyzika 5 % 0 %
Nemecký jazyk 2 % 3 %
Zdroj: Go4insight.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výučba #predmety